GLAD I KIRKEN: Til tross for ubehagelige opplevelser med sin mentor som ung prestestudent, valgte Reidar Voith å bli prest. Foto: Alf Øystein Støtvig
GLAD I KIRKEN: Til tross for ubehagelige opplevelser med sin mentor som ung prestestudent, valgte Reidar Voith å bli prest. Foto: Alf Øystein Støtvig

Prest avsatt etter at Reidar varslet om sexmisbruk

INNENRIKS

OSLO/KLOSTERNEUBURG (VG) Pater Reidar Voith sier han ble forsøkt utsatt for seksuelle overgrep av sin mentor og prest. Etter interne undersøkelser ble presten avsatt.

Publisert:

I 15 år har Reidar Voith (38) gruet seg til å fortelle om det han opplevde som ung prestestudent. Han er nå prest i den katolske kirken Vår Frues kirke i Porsgrunn

- Det var absolutt en drøy sak for meg. Jeg pleier å si at jeg har bodd ti år i helvete og vet hvordan det er der, sier Voith til VG.

I går avslørte Adresseavisen at den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller (58), i fjor sommer tilsto seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt.

Les også:Katolsk biskop tilstår overgrep mot gutt i Norge

I ti måneder har lederne i den katolske kirken fortiet at biskop Georg Müller (58) måtte forlate jobben på grunn av seksuelle overgrep.

Har du opplysninger i denne saken, eller kjenner du til lignende tilfeller?Kontakt VG Nett her

Skjedde flere ganger

Overgrepene mot altergutten skal ha skjedd på slutten av 80-tallet da offeret var rundt 10-12 år. Det skal være gjentatte overgrep over en lengre periode.

Les også:Overgrepsoffer avhøres av politiet

VG kan i dag avsløre at dette ikke er den eneste gangen personer i den katolske kirke i Norge skal ha forsøkt å misbruke sin makt.

Les også:Biskop kjenner til flere overgrepssaker

Pater Reidar Voith forteller til VG at han på 1990-tallet to ganger ble utsatt for det han karakteriserer som misbruk av voldelig og seksuell art fra en eldre prest, som i praksis fungerte som hans mentor.

Voith var i begynnelsen av 20-årene da episodene skjedde.

- Da jeg rapporterte dette ble jeg trodd og fikk støtte fra Kirken. Hvis ikke hadde jeg ikke sittet som sogneprest i dag, sier han.

Les også:Biskop Eidsvig enig i at kirken tiltrekker seg pedofile

- Mer enn noe annet opplevde jeg det som et gedigent svik fra denne personen. Når man er utsatt for noe slikt, er man forferdelig sårbar, sier Reidar Voith.

Mistet venner

VG møtte i går den katolske biskopen for Trondheim og Oslo, Bernt Eidsvig i Klosterneuburg. Han forteller at Voith besøkte ham da han virket hos Augustinerkorherrene i den østerrikske byen i 1992 eller 93. Han sier han stoler på det Voith fortalte ham:

- Han betrodde meg privat om denne saken, og at det var et stort problem for ham. Jeg oppfattet dette ikke som et straffbart forhold, men en sak mellom to voksne.

Les også:Biskop kjenner til flere overgrepssaker

Eidsvig rådet Voith til å sette den eldre presten «på plass».

- Om nødvendig - og ikke noe annet fungerer - må du sette han fysisk på plass, sa jeg. Hvis det var et straffbart forhold burde han anmeldt det til politiet, sier han.

Da Voith varslet om episodene, opplevde han at folk ikke visste hvem de skulle tro på.

- Jeg opplevde at jeg mistet venner, de jeg satte mest pris på og var sammen med. Dette er nok også grunnen til at mange menigheter forsøker å ordne opp i slike saker i minnelighet, sier han.

- Ble du presset til å ikke koble inn politiet?

- Nei, jeg valgte bevisst å ikke politianmelde min sak. Det ble håndtert på en god måte av den katolske kirkens ledere. Min sak - enn så trist den er, tjener kirken til ære, sier han.

Voith forteller at han gikk til daværende biskop i Oslo Katolske Bispedømme, Gerhard Schwenzer.

- Jeg opplevde at han trodde meg og stilte opp for meg.

Les også:Ut mot sine egne etter sex-skandalen

Da de katolske etterforskerne ble sendt til Norge på ordre fra daværende kardinal Ratzinger, som nå er pave Benedivt XVI, ble Voith avhørt grundig om sin sak.

Sendte etterforskere

Hovedårsaken til at inkvisitorene, som i dag kalles Kongregasjonen for troslæren, kom til Oslo, var to overgrepssaker, blant annet en sak mot en prestestudent ved et kloster.

Voith sier hans forklaring til pavens etterforskere var årsaken til at presten måtte forlate sin stilling.

- Jeg kjenner ikke detaljene, men jeg vet at presten ble underlagt en disiplinærforføyning. Jeg går ut ifra at det gjelder samme forhold, sier Eidsvig.

- Hvorfor valgte du likevel å bli prest?

- Jeg var selvsagt rasende og full av hat over det jeg ble utsatt for. Men jeg er glad i kirken, og tenkte at det som skjedde var på tross av kirkens lære og det den står for. Min kjærlighet til kirken er ikke rokket ved, sier Reidar Voith.

- Men det er klart det var tilleggsaspekter ved saken at jeg var prestestudent: Hadde jeg troverdighet og var jeg egnet som prest etter det jeg var utsatt for? Det kan jo være et spørsmål om man er i stand til å utføre sin prestegjerning etter slike opplevelser. Heldigvis kom jeg gjennom det.

VG kom ikke i kontakt med den avsatte presten i går kveld.

Her kan du lese mer om