FORNØYDE IKEA-KUNDER: Julianne Andersen Berge (26) og Tone Nilsen (30) er strålende fornøyde med at Ikea kommer til Tromsø - etter langvarig drakamp mellom ulike steder i nord. Foto: TERJE MORTENSEN

Ikea-jubel i Tromsø

TROMSØ (VG Nett) Den svenske møbelgiganten inntar Ishavsbyen.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


- Kjempebra! Det er virkelig positivt, særlig for de mange studentene i Tromsø, jubler Julianne Andersen Berge (26) og Tone Nilsen (30) når VG overbringer nyheten om etableringen av Ikea i Tromsø.

Det er foreløpig ikke klart når eller nøyaktig hvor møbelvarehuset kommer. Selskapet er fortsatt i forhandlinger med private om kjøp av egnet tomt.

Les også: Ikeas grunnlegger ble overvåket

Men mange møbelglade nordlendinger kan slippe jubelen løs. Hittil har det vært vanlig å bestille varer, mens de ivrigste har kjørt i timesvis til Haparanda i Sverige eller sågar Trondheim for å handle.

- Jeg har faktisk bestilt meg et bord fra Ikea senest i dag. Jeg bodde i Trondheim tidligere, og da handlet vi alt der, sier Andersen Berge.

(Saken fortsetter under bildet)

STORT: Ikea på Slependen er en av to butikker i Oslo regionen. Foto: ESPEN BRAATA

- Jeg har gått flere ganger sammen med andre for å bestille, eller så har jeg stukket innom når sjansen har bydd seg andre steder, forteller Nilsen.

Beslutningen ble offentliggjort på en pressekonferanse i Tromsø onsdag ettermiddag, hvor også statsminister Jens Stoltenberg var til stede for å kaste glans over saken som ordfører Arild Hausberg (Ap) har jobbet med i to-tre år.

- Gratulerer til Tromsø, til regionen og til Ikea. Dette er en stor etablering, med mange arbeidsplasser, og noe som vil gi folk fantastiske muligheter til å handle. Jeg har selv brukt mye tid på Ikea, noe man merkes for livet av - på godt og vondt, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Hausberg innrømmer at han har vært sikker på etableringen en stund. Men nyheten kommer altså midt i valgkampen.

- Det er så klart fint for meg å få lansere dette før jeg rydder kontoret, sier Hausberg, som ikke stiller til gjenvalg som ordførerkandidat i Tromsø.

Ikea-varehuset blir ifølge Ikea mindre enn butikkene i Oslo, men forventes å ha over 100 ansatte.

Det har i flere år vært en drakamp mellom ulike steder i landsdelen, som alle har ment at de er det perfekte stedet for Ikea. Bodø, Narvik, Bjerkvik og Bardufoss har vært lansert som andre kandidater.

- Tromsø er vårt førstevalg for ekspansjon i Norge og Nord-Norge, og vi fortsetter dialogen om å få etableringen på plass, sier Carl Jensen i Ikea.

- Ikea vil gi byen et løft. Flere vil besøke Tromsø, flere vil bosette seg her og flere vil handle her. Det kommer til å gi solide ringvirkninger, sier Hausberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder