Ubaydullah Hussain (28) tiltalt for trusler og homo-hets

Nekter straffskyld - ser frem til egen forklaring

MØTER I RETTEN: Tiltalte Ubaydullah Hussain (28) har i lengre tid vært talsmann for islamistgruppen «Profetens Ummah» før han nylig sendte ut en pressemelding om at han trakk seg fra vervet. Her er han avbildet med forsvarer John Christian Elden i Oslo tingrett i dag. Foto: TROND SOLBERG

Styrker sikkerheten i Oslo tingrett

Aktører og tilhørere i straffesaken mot den radikale ekstremisten Ubaydullah Hussain (28) må passere en adgangskontroll på vei inn i rettssalen i Oslo tingrett.

  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Mandag starter hovedforhandlingen mot 28-åringen som er tiltalt for trusler mot en forsker og to journalister - samt hatefulle og diskriminerende ytringer mot den homofile forfatteren Amal Aden og jøder i Norge.

Straffesaken vil bli gjennomført i rettssal 227, og politiet forventer at meningsfeller av Hussain vil dukke opp på tilhørerbenkene.

- Det vil være en økt kontroll, men jeg vil ikke kommentere detaljer rundt det, sier leder Egil Jørgen Brekke ved seksjonen for felles kriminalitet i Oslo politidistrikt til VG.

LES OGSÅ: - Trekker meg som leder av «Profetens Ummah»

Møter godt forberedt

28-åringens forsvarer, John Christian Elden, opplyser til VG at klienten møter godt forberedt til rettsmøtet.

- Han gleder seg til å få forklare seg, sier Elden.
Hussain nekter straffskyld i saken. 28-åringen er født i Norge og er norsk statsborger, og han er ikke tidligere straffedømt.

VG har vært i kontakt med flere av de fornærmede som skal vitne mot 28-åringen, men de ønsket ikke å kommentere saken i forkant av rettsforhandlingene.

Hussain har tidligere vært siktet for heleri og for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men disse forholdene er nå henlagt.

Statsadvokaten ber om mer etterforskning

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i lengre tid etterforsket islamistlederen for mulig oppfordring til terror i forbindelse med terrorangrepet mot gassanlegget i In Amenas 16. januar i fjor. Fem norske Statoil-arbeidere ble drept.

Statsadvokaten har imidlertid sendt saken tilbake til PST og bedt dem om å etterforske forholdet ytterligere, får VG opplyst.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Mer om

  1. Islam i Norge

Flere artikler

  1. Ubaydullah Hussain (28): Osama bin Laden var en frihetskjemper

  2. Islamist tiltalt: Oppfordret til steining av homofil forfatter

  3. Slik er den terrortiltaltes nettverk

  4. PST: Mistenker Ubaydullah Hussain for IS-verving i fengsel

  5. Ubaydullah Hussain (28) nektet dommerlisens:- Overrasket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder