UENIG: FrP-leder Siv Jensen er helt uenig med Tybring-Gjedde som kritiserer partifeller han mener har fått sentrale posisjoner i regjeringen uten å ha ytt nok for partiet. Foto: Terje Bringedal

Jensen: Ingen gratispassasjerer i Frps regjeringslag

Frp-leder Siv Jensen går i rette med Christian Tybring-Gjedde, som kritiserer partifeller han mener har fått sentrale posisjoner i regjeringen uten å ha ytt nok for partiet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg registrerer at han har synspunkter på dette, men vi har bare et visst antall posisjoner i regjering. Da må vi fylle de på best mulig måte, sier Frp-leder Siv Jensen i et svar på kritikken fra avtroppende leder Christian Tybring-Gjedde i Oslo Frp.

Mandag ble det kjent at lederen av Oslo Frp ikke stiller til gjenvalg.

Han er irritert over at mens mange av partisliterne, som ham selv, ikke er tatt med, har flere av de som i Dagbladet tirsdag kalles gratispassasjerer, fått toppjobber i regjeringsapparatet.

- Jeg opplever en økende irritasjon over at en del Frp-ere har fått sentrale stillinger i regjeringsapparatet uten å ha gitt noe av sin fritid for partiet, sier Tybring-Gjedde, og fortsetter:

- Samtidig har de ikke unnlatt å kritisere oss som faktisk har lagt ned mye frivillig arbeid på å ha ubetalte verv i Fremskrittspartiet.

Jensen er uenig

Kritikken rammer indirekte partileder Siv Jensen, som har plukket ut mannskapet som representerer Fremskrittspartiet i den blåblå regjeringen. Hun er helt uenig med Tybring-Gjedde.

- Alle som er med i regjeringsapparatet jobber hardt for å gjennomføre regjeringens politiske plattform. Her er jeg rett og slett uenig med Tybring-Gjedde. Dette er mennesker som jobber natt og dag for å ivareta regjeringens og Frps interesser, sier Jensen til NTB.

SLUTTER: Christian Tybring-Gjedde stiller ikke til gjenvalg. Her er Tybring-Gjedde avbildet på vei til Sundvollen i forbindelse med regjeringsdannelsen i oktober 2013. Foto: NTB SCANPIXFoto: NTB Scanpix


Tybring-Gjedde navngir ikke hvem han mener er såkalte gratispassasjerer.

Men utfallet kan vurderes i sammenheng med motsetningene som er kommer for dagen mellom Frp-veteranene som anser seg for å være representanter for grasrota, og de nestleder Per Sandberg før valget omtalte som «blankpolerte biljardkuler».

Kopierer Sandberg

Sandberg og Tybring-Gjedde regnes for å tilhøre samme fløy i partiet, fløyen der de som er i stand til å snakke fra levra og kalle en spade for en spade, er med. Begge har i løpet av kort tid etter at Frp dannet regjering med Høyre, trukket seg fra sine toppverv i partiorganisasjonen og sier de vil konsentrere sitt politiske virke om jobben i Stortinget.

Statsviterprofessor Frank Aarebrot synes Tybring-Gjedde framstår oppriktig skuffet på egne, personlige vegne fordi partiledelsen ikke ville ha ham med på regjeringslaget. Oslo-lederen «tar en Carl I. Hagen» og trekker seg fra den plattformen som gjør ham relevant, mener Aarebrot.

- Ydmyket og såret trakk Hagen seg på dagen som eldregeneral fordi partiet vraket ham som kandidat til Nobelkomiteen. Tybring-Gjedde gjør på sett og vis akkurat det samme, sier Aarebrot.

Ingen sammenheng

Trass likhetene i både retorikk og handling, har partileder Jensen vanskelig for å se noen sammenheng mellom manøvrene til Sandberg og Tybring-Gjedde.

- Nei, jeg setter ikke disse to tilfellene i sammenheng med hverandre. Både Sandberg og Tybring-Gjedde har i lang tid jobbet hardt for partiet i svært krevende posisjoner, sier Jensen som en forklaring på at de ønsker litt lettere arbeidsbelastning framover.

Christian Tybring-Gjedde har siden 2010 vært fylkesleder i Oslo Frp. Han har sittet på Stortinget siden 2005 og er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.

- Han har gjort en formidabel innsats for partiet. Jeg respekterer den beslutningen han har tatt, sier Jensen. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder