NVE om Voss: - Høyeste vannføringen på over hundre år

Vann fyller kjellere, elver går over breddene

FLOM: I Evanger i Hordaland har vann trengt inn i kjelleren i flere hus. Elven går også over sine bredder. Foto:Ingerid Jordal, Avisa Hordaland,

Vannmasser herjer på Vestlandet

Store nedbørsmengder skaper flom og problemer en rekke steder på Vestlandet.

  • Vidar Enerstvedt
  • Karoline Flåm

Artikkelen er over fem år gammel

- Det har regnet veldig mye de siste tre døgnene, så vannføringen har steget mye i mange elver og bekker. Mest intenst har det vært i Sogn og Fjordane og Hordaland, men også nord i Rogaland og sør i Møre og Romsdal har det kommet mye regn, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til VG.

Hun trekker frem særlig Voss og Gaularvassdraget nord for Sognefjorden som områder som er særlig rammet:

- Vi har tre varslingsnivåer, der rødt er de høyeste, og vi har varslet rødt for Voss. Når vi varsler rødt betyr det at vannføringen går over 50-årsflommen. Det ser vi er at den har passert dette nivået nå i Voss, nedenfor Vangsvatnet. Der er det faktisk den høyeste vannføringen på over hundre år.

- Også Gaularvassdraget nord for Sognefjorden er hardt rammet, der må det også ha regnet godt. Det samme gjelder rundt Odda, og Sørøst for Hardangerfjorden.

Advarer bilister

Blant annet melder Hordaland politidistrikt at det er meldt om svært mye overvann på mange av veiene i fylket. De oppfordrer bilførerne om å være forsiktige og at det kan være fare for vannplaning.

STUDERER FLOMMEN: Magnus Herfindal og Jørgen Steyn ser på vannmassene fra terrassen i Evanger. Foto:Ingerid Jordal, Avisa Hordaland,

Brannvesenet er også i aktivitet etter melding om at vann trenger inn i hus og kjellere, ifølge Bergens Tidende.

Også lenger nord skaper vannet problemer. Ifølge Sogn Avis er det flom i Flåmselva og vannmassene nærmer seg skinnegangen til den kjente togstrekningen Flåmsbanen, blant annet. Foreldrene ble i ettermiddag også tilkalt for å hente barna sine ved Flåm skule.

Flere veier i landsdelen er stengt på grunn av vannmengder og/eller ras.

Sjekk oppdaterte veimeldinger på vegvesen.no

FLOM I FLÅM: Slik så det ut i det intense regnværet i Flåm i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag. Foto:Ketil Molvær,

Sivilforsvaret kalt ut

Sogn og Fjordane politidistrikt meldte tirsdag ettermiddag at elven Jølstra går over sine bredder i Førde. Det blir jobbet på spreng med å begrense skadene.

- Flere steder i Førde står biler parkert i fare for å få vannskader. Til sammen to hus har fått vann i kjelleren. Sivilforsvar er kalt ut av alamarsentralen for å bista med beredskap, meldte politidistriktet klokken 12.40.

Har du uværsbilder? Send til 2200@vg.no eller last opp video her. Du kan også publisere bilder på Instagram med hashtag #vgvær

Flåmselva går over sine bredder ved Flåm kyrkje, som ble bygget i 1667. Foto:Ketil Molvær,

Hos NVE sier de at vannmengdene er litt utenom det vanlige.

- Er dette normalt for årstiden, eller er vannmengdene større enn det som er normalt nå?

- Det har kommet veldig mye regn tre dager på rad, sier Elin Langsholt ved NVE.

- Hvor mye regn er det snakk om?

– Det har varierer mye, men enkelte steder har det kommet opp til hundre millimeter tre dager på rad. Selv på Vestlandet så er det mye.

- Hvordan er prognosene fremover – vil nedbøren og flommen fortsette?

- Det vil regne utover dagen, men så skal det avtal utover ettermiddagen og kvelden. Nedbøren vil etter hvert komme som snø i høyden, men så vil det avta. Vi regner med det går over nå til natten.

Og vi ser ikke noen nye, like kraftige nedbørsmengder i perioden vi har foran oss.

- Hva bør folk som er engstelige for flommen gjøre? Bør folk holde seg hjemme?

- Hvis man skal ut og reise bør man sjekke om veiene er åpne, for det er en del stengte veier nå på grunn av ras og flom. Og hvis man vet at man har et hus eller hytte som ligger utsatt til, så bør man være litt obs. Dette skaper jo også økt rasfare flere steder.

- Hvordan er været i Vestlandshovedstaden Bergen?

- Der føler de nok at de ikke har hatt så mye nedbør. Det har regnet der og, men ikke så mye. Det er mer midtre og indre delene av Hordaland og Sogn og Fjordane som er rammet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder