Kaldvær kan holde igjen Mannen-skredet over vinterenHastigheten i det mye omtalte fjellet Mannen fortsetter å minke. Det kan bety lang ventetid for et naturlig skred.

  • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fem år gammel

– Det kan ta lang tid til før skredet kommer, men det er væravhengig, sier sjefgeolog Åknes/Tafjord Beredskap, Lars Harald Blikra, til VG.

Langvarig drama

Blikra peker på at det fort kan bli mildvær og nedbør gjennom vinteren, noe som kan fremskynde bevegelser i det ustabile fjellpartiet.

– Men det er en viss risiko for at fjellet ikke raser gjennom vinteren. Hastigheten avtar når det blir kaldere.

VG MENER:Vi må forberede oss på dårligere vær

Bevegelsene det siste døgnet har ligget på 4–5 mm i den øvre og midtre delen, og litt over 1 mm i den nedre delen, opplyser Rauma kommune.

For Rauma kommune har det løse fjellmassene bydd på mye hodebry. 11 mennesker, som bor like under Mannen, er fortsatt evakuert og en svær beredskapsgruppe måtte nedsettes for å ivareta sikkerheten i området.

Skjebnemøte på mandag

På mandag skal geologene, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), politiet og jernbaneverket samles sammen med kommunen for å bestemme hva som skal skje videre. Da vil geologene fremlegge sin rapport om bevegelsene den siste uken.

HØYRISIKO: Mannen i Møre og Romsdal er et av de fire fjellene i Norge som er under konstant overvåking, fordi de utgjør en høy risiko ved et eventuelt ras. Foto: Åknes/Tafjord Beredskap Foto:Åknes/tafjord Beredskap,Åknes/Tafjord Beredskap

– Da blir det bestemt om det skal iverksettes nye tiltak, og togene får lov til å kjøre forbi. Det er kanskje litt tidlig for de evakuerte å vende hjem, sier ordfører Lars Olav Hustad til VG.

Han forteller at de evakuerte har slått seg til ro i hus og leiligheter andre steder.

På mandag skal også NVE levere sin rapport om hvorvidt det er fornuftig å vannbombe Mannen. Denne metoden har aldri blitt brukt i denne sammenheng fjell før.

– Vi må bare forholde seg til det som skjer. Det er ikke noe annet å gjøre enn å la naturen gå sin gang, sier Hustad.

Det forventede skredet fra Mannen skapte stort rabalder da det ble slått alarm om at et skred var nært forestående. Geologene anslo da at 120.000 kubikkmeter kunne rase ned i dalen.Mer om

  1. Rasdramaet i Rauma

Flere artikler

  1. «Mannen»-dramaet: Bevegelsene i fjellet har økt

  2. Vil ikke vannbombe Mannen

  3. Ordfører: Ikke aktuelt med sprenging

  4. Mannen-dramaet: - Raset kan gå i kveld

  5. Geolog om «Mannen»: – Fjellet er vanskelig å tolke

  6. Mannen-dramaet: - Venter ras i løpet av kvelden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder