Ap ville ha 10.000 flyktninger på to år - fikk 3500 ekstra på tre år

VAFFEL-STØRE-RØRE: Arbeiderpartiets parlamentariske leder Jonas Gahr Støre og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland under pressekonferansen hvor Syria-avtalen ble lagt frem onsdag ettermiddag. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Hemmelig vaffel-møte sikret Syria-avtale

Jonas Gahr Støre ble enig med Høyre om avtalen som løste Syria-floken mens han i all hemmelighet spiste vafler hjemme hos Høyre-ekteparet Trond og Linda Helleland i Drammen.

 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fem år gammel

VG har snakket med kilder med innsikt i hvordan de skjulte forhandlingene foregikk.

Onsdag ettermiddag var Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne enige om en Syria-avtale.

Bakgrunn: Dette er Syria-kompromisset

Da Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på fredag gjorde det klart at Frp brøt forhandlingene forstod Høyres forhandlere at de ikke lenger kunne fortsette åpne drøftelser med de andre partiene.

Ap kunne fått 10.000-flertall

Dermed ble Høyre sittende igjen som det eneste partiet som ikke ønsket 10.000 Syria-flyktninger på to år. De andre partiene hadde et overveldende flertall.

Likevel valgte Jonas Gahr Støre å fortsette samtalene på tomannshånd med Høyre.

Fredag ettermiddag møttes de i all hemmelighet på Støres kontor i Stortingets tredje etasje.

Der diskuterte de et rammeverk for hvordan en endelig avtale om Syria-flyktningene kunne se ut.

MAKTPAR: Parlamentarisk leder Trond Helleland og leder av transportkomiteen på Stortinget, Linda Helleland, er godt gift. Foto:Frode Hansen,VG

Gjennom helgene fortsatte kontakten mellom de to største stortingspartiene på e-post og telefon.

Mandag bestemte Støre og Helleland seg for å møtes på nytt, men denne gangen flyttet de møtet ut av Stortinget. Istedet inviterte Trond Helleland Aps partileder hjem til sitt hjem i Drammen.

Ferdigrøre ga avtale

Hjemme i Helleland-villaen så de to partitoppene først første omgang av fotballkampen mellom Norge og Sverige.

Deretter ble de to servert nystekte vafler og te av Hellelands kone og partifelle, stortingsrepresentant Linda Helleland.

Vaflene var imidlertid ikke laget fra bunnen av, men var ferdigblandet pulver som tilsettes smør eller olje, får VG opplyst.

Godt.no: Slik lager du hjemmelagde vafler

Det var på dette møtet at så godt som hele Syria-avtalen som ble presentert onsdag ettermiddag kom på plass, får VG opplyst.

Det eneste som gjenstod var hvor stor økningen i antallet flyktninger skulle være.

Etter det VG får opplyst var Høyres utgangspunkt før forhandlingene at de kunne akseptere 7500 flyktninger over fire år. Aps utgangspunkt var 10.000 flyktninger fordelt på inneværende og neste år.

Arbeiderpartiet har et landsmøtevedtak på at Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra den blodige krigen i Syria, men det ble tidlig klart at partiet ikke ville bruke flertallet til å trumfe gjennom at det faktisk ble et slikt vedtak i Stortinget – slik VG skrev allerede i slutten av april.

Trond Helleland ga på dette møtet beskjed til Jonas Gahr Støre om at det var uaktuelt for Høyre å gå med på én eneste flyktning utover 8000. Støre ba innstendig om at Høyre skulle gå med på en ytterligere økning.

3500 ekstra Syria-flyktninger

Da Støre forlot møtet var det med beskjed fra Helleland om at en økning utover 8000 ville medføre at Høyre ikke kunne skrive under på en avtale, opplyser VGs kilder.

Men onsdag ble det altså klart at Støre valgte å nøye seg med at Norge skal ta mot 8000 flyktninger over tre år - 3500 flere enn fastsatt kvote.

Det tilsvarer en økning på 2000 flyktninger i 2015/2016 - langt unna Aps krav om en økning på 7000 flyktninger i tilsvarende periode.

Det hemmelige vaffelbesøket hos ekteparet Helleland mandag er ikke første gangen Jonas Gahr Støre har møter bak lukkede dører med vafler.

I april fortalte Trine Skei Grande at Støre i forbindelse med saken om asylbarna hadde invitert henne til seg på vafler. Men i etterkant av det møtet ble det full krangel mellom Grande og Støre om hva som egentlig ble sagt mens de fortærte vafler.

Mer om

 1. Syria
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Høyre (H)
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Frp provosert av Høyres hemmelige vaffelmøte med Ap-Jonas

 2. Høyrevelgerne sier nei til 8000 syrere

 3. Høyre og Frp sier nei til flere Syria-flyktninger i år

 4. Syria-krangelen: Disse byene sier ja til flere flyktninger

 5. Pluss content

  Syria-flyktningene: Frp forlanger folkeavstemning

Fra andre aviser

 1. Dette er Syria-avtalen

  Bergens Tidende
 2. Enighet om Syria-flyktningene

  Bergens Tidende
 3. Støre vil ikke trumfe gjennom 10.000 Syria-flyktninger

  Aftenposten
 4. Enighet i Stortinget om Syria-forhandlingene

  Aftenposten
 5. Flere veier til avtale om Syria-flyktninger

  Aftenposten
 6. 8000 syriske flyktninger til Norge i løpet av tre år

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder