HJEMMET: I huset på tranby har politiet blant annet funnet emballasjen av engangshanskene som ble kjøpt på tirsdag, men ingen engangshansker. Kvitteringen viser at tiltalte også kjøpte blomster, fyrstikker og diesel. Foto:Jørgen Braastad/Privat,

Tranby-tiltalte om kjøp av bensinkanne: - Den var på tilbud

Aktor: - Hvorfor fylte du på diesel til en bensindrevet snøfreser?

DRAMMEN (VG) Statsadvokaten spør hvorfor Per Gunnar Asheims kone kjøpte ti liter med diesel til en snøfreser som gikk på bensin. Politiet mener dieselen var for å sette fyr på bilen mannen ble funnet i.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Per Gunnar Asheim ble funnet død i konas utbrente BMW kabriolet på en parkeringsplass på Tranby utenfor Drammen 27. mars 2013. Tiltaltes forklaring i Drammen tingrett dreier seg om de tre siste dagene før Asheim blir funnet død.

Politiet har sikret seg overvåkningsbilder fra denne tirsdagen som viser at hun fyller diesel på en bensinkanne, som ble kjøpt inn denne dagen. Denne dieselkannen er ikke funnet, og politiet mener at det er denne dieselen hun har brukt til å antenne bilen, som ektemannen ble funnet i om morgenen denne påskedagen.

– Hva kjøpte dere på Bauhaus tirsdag den 26. mars, spør aktor Trude Elisabeth Sparre.

KRONBEVIS: Per Gunnar Asheim ble funnet død på en parkeringsplass i en utbrent bil. Politiet mener den tiltalte konen har tatt livet av ham blant annet ved å knuse medikamenter i en kaffekvern av typen på bildet. Foto:Jørgen Braastad/PRIVAT,

– Vi kjøpte den berømte bensinkannen, jeg kjøpte fyrstikker, hagehansker – kanskje flere – og engangshansker. Var det noe mer, svarer den tiltalte kvinnen før hun får fremlagt den dokumentasjonen som politiet sitter med i saken.

Engangshansker for neglene

Politiet mener at hun her kjøpte det utstyret hun trengte for å sette fyr på bilen som mannen ble funnet i dagen etter. Bensinkannen er aldri funnet igjen, og politiet tror den kan ha gått med i brannen. De har funnet dieselrester under passasjersetet der Per Gunnar Asheim ble funnet forkullet.

– Hvorfor kjøpte du engangshansker?

– Jeg har alltid brukt det. Jeg har alltid vært opptatt av neglene mine, og har brukt det til alt mulig rart. Blant annet når jeg har vasket, eller gått på tur med hundene. Barna mine brukte engangshansker til å blåse ballonger, sier kvinnen.

Hun har i retten forklart at hun er nøye med neglene sine og behandler dem profesjonelt hos negledesigner.

– Politiet har bare funnet emballasjen hjemme hos deg. Vi fant ingen brukte engangshansker, sier statsadvokat Sparre.

– Hva brukte du hanskene til?

– Jeg husker ikke helt, men det kan ha vært til noe med hundene.

Tilbud

Den tiltalte kvinnen får videre spørsmål om bensinkannen. Kvinnen forteller at familien alltid har hatt flere bensinkanner. Og at de gikk forbi et utsalg med disse kannene mandag 25. mars da de var på Bauhaus. Problemet var at de glemte å kjøpe denne mandagen, selv om Per Gunnar hadde sagt de burde kjøpe en.

– Da vi dagen etter kom på Bauhaus igjen sa datteren min «Der er den kannen som pappa sa at vi ville kjøpe», forteller kvinnen.

TILTALT: Den 53 år gamle kvinnen er tiltalt for overlagt drap på Per Gunnar Asheim. Foto:,

– Og så var den på tilbud. Det er ikke sikkert vi hadde kjøpt den om den ikke hadde vært på tilbud. Det var et stort parti med kanner som var lett å få øye på, sier 53-åringen.

Hun sier at kannen skulle brukes til snøfreseren. Av kvittering fra samme butikk vet politiet at tiltalte også kjøpte fyrstikker.

Fylte feil drivstoff på kannen

Da hun senere på tirsdag, dagen før Per Gunnar Asheim ble funnet død, skulle fylle opp en gasstank til en varmelampe på verandaen, oppdaget hun at bensinkannen fortsatt sto i bilen.

– Hvorfor fylte du diesel på kannen når snøfreseren går på bensin, vil aktor vite.

– Jeg tok feil. Det er mange ganger man gjør feil. Det er så mange ganger jeg har fylt diesel på BMW-en. Men jeg har aldri brukt snøfreseren.

– Har du kjøpt drivstoff til den tidligere?

– Ja, det kan hende, men jeg husket ikke.

Finner bare en av to pakker fyrstikker

Når det gjelder innkjøpene av fyrstikker, så forklarer tiltalte at hun alltid har hatt fyrstikker til å fyre i peisen. Hun har kjøpt lange fyrstikker fremfor lighter, slik at de ikke skal brenne seg.

– Det er ikke noe spesielt å ha fyrstikker hjemme.

– Det mangler en når politiet går gjennom.

– Det kan jeg ikke forklare. Vi har ikke brukt en hel pakke. Jeg har ikke en forklaring på dette.

Spiste ute dagen før Per Gunnar ble funnet

Senere på kvelden denne tirsdagen 26. mars, dagen før Per Gunnar Asheim ble funnet død gikk hans kone og barna på restaurant.

Aktoratet vil vite hvorfor familien spiser ute på pizzarestaurant akkurat denne kvelden. Barna har nemlig forklart at de sjelden spiser ute.

– Jeg vet ikke hva de mener med at det ikke er så ofte. Vi gjorde det nok to-tre ganger i måneden.

Statsadvokaten går nå gjennom de bevisene påtalemyndigheten mener kan underbygge tiltalen som går på at 53-åringen med overlegg har tatt livet av sin ektemann.

– Vi vil føre vitner som forklarer seg om disse bevisene senere i saken, sier statsadvokat Trude Elisabeth Sparre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder