LEDER: Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, har kunngjort vinnerne av Nobels fredspris siden han ble leder av Nobelkomiteen i 2009. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Tror Jagland får fortsette

Tirsdag bestemmer Nobelkomiteens fem medlemmer om Thorbjørn Jagland blir byttet ut som komiteens leder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han kan få avløsing av Kaci Kullmann Five eller Henrik Syse.

Ettersom det politiske flertallet både på Stortinget og i Nobelkomiteen har beveget seg fra rødt til blått, går diskusjonen høyt om Jaglands fremtid som leder.

– Møtet starter på Nobelinstituttet tirsdag klokken 9. Jeg regner med at vi kommer til å holde på til i 14-15-tida. Det blir et langt møte, for vi har mange saker å ta opp, sier Nobelkomiteens nye sekretær Olav Njølstad til NTB.

– De to viktigste sakene er at komiteen skal konstituere seg selv og gjennomgå listen over nominerte kandidater til fredsprisen. Konstitueringen skjer på begynnelsen av møtet, sier han

Thorbjørn Jagland har kunngjort vinnerne av Nobels fredspris siden han ble leder av Nobelkomiteen i 2009.

Dersom det borgerlige flertallet skulle velge å sette punktum for Jaglands lederperiode, vil det være oppsiktsvekkende sett i Nobel-historiens lys.

– Jeg tror Jagland får fortsette fordi det er tradisjonen. Det har aldri vært sånn at flertallet i komiteen tvinger gjennom et lederskifte så lenge den sittende lederen ønsker å fortsette, sier Nobel-historiker Asle Sveen til NRK.

Sveen viser til Francis Sejersted (H), som ledet Nobelkomiteen i ni år. Han ble gjenvalgt som leder, til tross for at Arbeiderpartiet og SV hadde flertall i komiteen.

– Å skifte ut Jagland mot hans vilje, kan også oppfattes som et knefall for Kina, påpeker Sveen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder