GIKK PERSONLIG INN: KrF-leder Knut Arild Hareide gikk personlig inn i saken om 21 år gamle Reza som kom til Norge som 15-åring. Foto:Harald Henden,

Konvertitt-retur kan være i strid med ny instruks

Den planlagte tvangsreturen en 21 år gammel mann som hevder han er blitt kristen etter at han flyktet fra Afghanistan som 15-åring, kan være i strid med en fersk instruks.

Artikkelen er over fem år gammel

Mannen ble pågrepet lørdag morgen og skal etter planen returneres mandag ettermiddag.

21 år gamle Reza ble døpt i Stavanger for fire år siden og har blant andre biskop Erling Pettersen som en av sine støttespillere.

Utlendingsnemnda (UNE) mener imidlertid at han ikke er en troverdig troende og derfor ikke har krav på oppholdstillatelse her i landet.

Uten nettverk

Rezas advokat, Knut Olav Eldhuset, vil mandag forsøke å stanse returen under henvisning til asylinstruksen som Justisdepartementet gjorde gjeldende fredag.

Der heter det at afghanske barnefamilier ikke kan tvangsreturneres med mindre de har nettverk og ressurser til å etablere seg.

– Jeg mener det er grunn til å vurdere min klients situasjon i lys av den nye instruksen. Han er uten støtteapparat i Afghanistan, sier Eldhuset til NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp Rezas sak under talen til partiets landskonferanse på Gardermoen lørdag.

– Denne saken må vurderes på nytt i lys av instruksen som kom fredag, sa Hareide til NTB.

Ønsker høring

Advokat Eldhuset mener dessuten at UNE må kalle inn 21-åringen til en høring før det kan fattes et gyldig vedtak.

– Jeg fører en del asylsaker der slaget står om vedkommende er en troverdig konvertitt eller ikke. Det er åpenbart ikke et enkelt spørsmål. UNE har siden høsten 2014 endret praksis til det bedre, ved at det stadig oftere holdes en høring i nemnda med personlig oppmøte. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke kan gjøres også i denne saken, for jeg overbevist om at Reza er en ekte konvertitt, og det er også en lang rekke vitner, sier Eldhuset.

Troverdighet

Så sent som i november i fjor oppfordret Mellomkirkelig råd regjeringen til å stille utsendelser av alle konvertitter i bero i påvente av bedre prosesser for å avklare en konvertitts troverdighet.

Ifølge en rapport fra Landinfo, som er Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon, var det fram til høsten 2013 returnert «et par titall» asylsøkere til Afghanistan etter å ha blitt vurdert som bekvemmelighetskonvertitt – det vil si at en asylsøker hevder å ha konvertert i håp om å få innvilget oppholdstillatelse.

Dødsstraff

Landinfo-rapporten slår fast at en konvertitt risikerer dødsstraff etter sharialover i Afghanistan, men at man ikke har noen informasjon om hvordan det har gått med dem som er blitt returnert etter å ha blitt vurdert som bekvemmelighetskonvertitt.

– Det er noe av poenget; vi vet rett og slett ikke hvordan det går med dem, men vi vet at det er et betydelig risikomoment ved å bli returnert, sier Eldhuset.

Etter det NTB får opplyst, er returen av Reza en del av et større følge som skal sendes tilbake til Afghanistan klokken 18 mandag.

Mer om

  1. Afghanistan
  2. Innvandring
  3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Kristen-ledere kjemper for konvertitt timer før utsendelse

  2. Krever at Listhaug og Søreide svarer om Afghanistan-returene

  3. Abbasi-familiens advokat: Ehsan (16) og søsknene sendes til Afghanistan uten moren

  4. SV foreslår akutt stans i returene til Afghanistan

  5. Asylbarnadvokat om Abbasi-saken: – Det er dårlig jus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder