GIKK MED VÅPEN: Politimenn med våpen patruljerer mellom Oslo S og Bussterminalen mandag ettermiddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

GIKK MED VÅPEN: Politimenn med våpen patruljerer mellom Oslo S og Bussterminalen mandag ettermiddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Politiforbundet vil ha bevæpnet politi nå

Lederen av Politiets Fellesforbund mener at et økt trusselnivå i Norge er et godt argument for generell bevæpning av politiet. Politilederne og justiskomiteens leder er skeptisk til utspillet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da terrortrusselen ført til økt beredskap i Norge i forrige uke, var et av politiets trekk å ha mer synlig og væpnet politi i gatene, på flyplassene og ved grensene.

Nå mener Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, at våpnene burde forbli på hofta, selv om trusselen er avblåst, skriver Klassekampen.

– Jeg skal ikke bruke terrortrusselen som et hovedargument for at norsk politi bør ha generell bevæpning. Men økt trusselnivå i framtida er ett av flere argumenter for generell bevæpning, sier Bolstad til avisen.

– Mindre krim

Han peker på at Oslo politidistrikt opplevde at kriminaliteten i hovedstaden stupte helga etter at mer væpnet politi ble sendt ut i gatene.

Politiets Fellesforbund gikk på sitt landsmøte i 2012 inn for en generell bevæpning av politiet. Norges Politilederlag er derimot motstander av bevæpning.

– Vi mener ordningen med fremskutt lagring slik vi har i dag er bra nok slik situasjonen er i Norge. Vi er redd en generell bevæpning kan føre til at også kriminelle bevæpner seg, sier Politilederlagets leder Jonny Nauste til NRK.

Nauste mener videre at Bolstads argument om at kriminaliteten i Oslo falt som følge av at det var mer væpnet politi i gatene, er feil. Det er mer synlig politi som bidrar til en eventuell nedgang i kriminaliteten, ifølge Nauste.

Tajik skeptisk

Hadia Tajik (Ap), som leder justiskomiteen på Stortinget, er skeptisk til å konkludere med bevæpning av politiet på bakgrunn av det som skjedde under terrortrusselen.

– Jeg er tilbøyelig til å være enig med politilederne om mulig årsak til nedgang i kriminaliteten under terrortrusselen selv om det er for tidlig å konkludere, sier Tajik til NRK.

Hun sier at dersom nedgangen skulle hatt en direkte sammenheng med bevæpningen, så ville man sett denne nedgangen også i land som har generell bevæpning av politiet til daglig.

Selv om regjeringspartiene i den politiske plattformen skriver at de er «åpne for generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen», avviser statssekretær i Justisdepartementet, Hans J. Røsjorde (Frp), at terrortrusselen har gitt argumenter for mer væpnet politi.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder