FRISKE OG RASKE: Kombinasjonen av at de er lite syke, får god ernæring og gener, gjør at norske barn er høyere enn barn andre steder i verden. Her barn som danser i gaten i Harstad i forbindelse med at kongeparet hadde offisielt besøk av det svenske kongeparet. Foto: TERJE MORTENSEN

Norske barn er høyere i dag enn for 30 år siden

Norske barns vekst samsvarer ikke med WHO-kurvene, når det gjelder høyde, vekst og hodeomkrets. Derfor mener vekstforskere det er bedre å bruke lokale standarder.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tall fra Vekststudien i Bergen viser at norske barn i gjennomsnittet er høyere enn vekstkurvene fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

I dag bruker norsk helsevesen vekstkurver fra WHO for å finne ut om barn mellom null og fem år følger en normal utvikling.

- Vekstkurver fra WHO beskriver dårlig norske barns vekst, særlig når det gjelder hodeomkrets, sier postdoktor Pétur Benedikt Júlíusson, ved Klinisk institutt 2, ved Universitetet i Bergen til universitetets nettsider.

Júlíusson er sammen med professor Robert Bjerknes ansvarlig for studien.

Gener hovedforklaringen

Sammenlignet med den siste norske vekstkurven for 30 år siden, har gjennomsnittshøyden for etniske nordmenn gått opp, ifølge Vekststudien.

Gutter mellom 0 til 19 år har gjennomsnittlig blitt opp til 3,4 centimeter høyere. Jentene har i gjennomsnitt vokst 2,5 centimeter.

Bedre ernæring og mindre sykdom forklares av Júlíusson som årsaker til den økende veksten. Han sier også at genene har hele 80 prosent å si for høydeutviklingen.

Ifølge Júlíusson pågår det for tiden en debatt om hvorvidt WHOs standard skal brukes for å vurdere det enkelte barnet når det er tilgjengelig en lokal referanse som beskriver barnepopulasjonens vekst.

Tredje høyeste befolkning

I alt 8.300 norske barn mellom 0 til 19 år ble målt i perioden 2003 til 2006. Det er i tillegg brukt data fra det norske fødselsregisteret fra perioden 1999 til 2003.

Resultatene fra studien ble nylig publisert i Annals of human biology.

I Norge er gjennomsnittshøyden for voksne menn 1,824 meter, mens norske kvinner er 1,682 meter i snitt.

Det er tredje høyest i verden. Nederland har gjennomsnittlig de høyeste mennene og kvinnene, med henholdsvis 1,832 meter og 1,699 meter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder