BER OM BRÅK: Varaordfører Libe Rieber-Mohn angriper kunnskapsminister Kristin Halvorsens bønnepolitikk. Frps Carl I. Hagen til høyre. Foto: Terje Bringedal

Oslo Ap: - Kristin Halvorsen skyver bønne-ansvaret fra seg

(VG Nett) Libe Rieber-Mohn mener Kristin Halvorsen har en prinsippløs holdning til bønnerom i skolen, som kan føre til økte forskjeller blant norske elever.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det virker lite gjennomtenkt av Kristin Halvorsen å si at det er rektorene som skal sitte med ansvaret for å avgjøre om det skal være bønnerom på skolene eller ikke, sier Rieber-Mohn, som er varaordfører og gruppeleder for Oslo Arbeiderparti.

Hagen stanset bønnerom

Onsdag ble det kjent at det ikke blir tillatt å etablere bønnerom i Oslo-skolene etter at Frp-nestor Carl I. Hagen truet med å vrake budsjettforhandlingene med byrådet i Oslo.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) kastet seg inn i debatten torsdag og kritiserte Oslo-byrådet for å blande seg inn i rektorenes ansvarsområde.

REKTORS ANSVAR: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener rektorene selv skal avgjøre spørsmål om bønnerom. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

- Elevene har ikke rett til et stillerom. Men jeg mener at det er klokt at beslutningene tas ved hver enkelt skole. Ødegaard bør stole på rektorene sine. Han har sin fulle rett til å overstyre rektorene i Oslo, og jeg kan ikke overstyre det, sa Halvorsen til NRK torsdag.

Samme feil som Høyre

Rieber-Mohn mener SV-statsråden ikke skjønner rekkevidden av konsekvensene det kan få hvis hver rektor selv skal bestemme.

- Kristin Halvorsen gjør akkurat samme feil som Høyre opprinnelig gjorde, nemlig å dytte ansvaret over på den enkelte rektor. Det fører til at rektorene våre kan havne i en kryssild mellom foreldre, lærere og elever. Det er fryktelig å skulle presse dette over på hver enkelt skole.

- I tillegg til presset kan dette også bidra til å etablere eller forsterke konflikter på skolene. Vi må sørge for at vi har et likt prinsipp uavhengig av hvilken skole du går på, sier Rieber-Mohn.

Frykter segregering

Hun frykter at skolene vil få både religiøse og kulturelle forskjeller dersom Kristin Halvorsens prinsipp følges.

- Vi kan få mer ulike og segregerte skole. Allerede i dag foregår en segregering i Oslo-skolen og det er klart at bønnerom ved enkelte skoler vil kunne få betydning for hvem som søker seg til skolene og ikke. Hvis vi ønsker en vellykket integrering, så er vi avhengige av at vi kan møtes på tvers av våre bakgrunner, sier Rieber-Mohn.

Artikkelen fortsetter under bildet

INGEN BØNN: Frps gruppeleder Carl I. Hagen truet med å avlyse budjsettforhandlingene dersom ikke byrådet sa nei til bønnerom. Her med Libe Rieber-Mohn og ordfører Fabian Stang (H). Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Hun er også sterkt kritisk til etablering av bønnerom i skolene.

Bønnerom kan øke presset

- Av hensyn til barna vil det være svært uheldig. Vi ser allerede i dag at det er et press i enkelte skoler for hvordan barn skal kle seg med tanke på hijab og skjegg.

Rieber-Mohn sier hun selv har opplevd hvordan kulturelt og religiøst press kan slå ut i skolegården.

- Jeg har selv sett på nært hold jenter som blir mobbet og utestengt fordi de kler seg på en annen måte enn gruppen ønsker. Vi må ikke bidra til å forsterke slikt press. Det kan bønnerom gjøre, sier Rieber-Mohn.

Halvorsen: Ingen rett på bønnerom

Kristin Halvorsen avfeier kritikken og skriver i en epost til VG Nett at hun er prinsippfast.

- Det er ikke uprinsippielt å mene at rektorer skal ha et visst lokalt handlingsrom, det mente Ødegaard også om stillerom til han ble truet av Frp, skriver Halvorsen.

Hun stiller seg nå også bak kommunens nei til bønnerommene.

- Oslo kommune kan bestemme om de skal ha en felles holdning til dette som skal gjelde på alle skoler, eller om det skal avgjøres på hver enkelt skole. Elevene har ikke rett til et stillerom, skriver kunnskapsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder