«SNUSPARTIET»: Erlend Wiborg mener forbudsforslagene mot tobakksforebygging er for drøye. Han mener røykere og snusere hetses. Foto: Krister Sørbø/VG
«SNUSPARTIET»: Erlend Wiborg mener forbudsforslagene mot tobakksforebygging er for drøye. Han mener røykere og snusere hetses. Foto: Krister Sørbø/VG

Valgforsker: Kan være god sak for FRP: Frp til kamp mot «heksejakt» på røykere

Frp frir til snusere og røykere

INNENRIKS

GARDERMOEN (VG Nett) Frp hyller snusen og varsler innbitt kamp mot alle forsøk på tobakkskutt.

Publisert: Oppdatert: 22.04.12 17:05

- Nå tøyer man strikken for langt og driver regelrett heksejakt på røykere, sier Erlend Wiborg, fylkestingsgruppeleder for Østfold Frp, som står bak resolusjonsforslaget.

Bakgrunnen er at Nasjonalt råd for tobakksforebygging i et høringssvar til den nye tobakkskadeloven går inn for et totalforbud av snus etter 2017, slik VG meldte fredag.

Tobakksekspertene vil også forby taxfreesalg av alle tobakksvarer, samt innføre en egen lov som skal beskytte barn mot passiv røyking hjemme.

Et enstemmig Frp-landsmøte bestemte seg i dag for å avvise alle forslagene fra Nasjonalt råd for tobakksforebygging.

- Forslagene bygger på en formynderholdning og er en hets mot røykere og snusere. Voksne mennesker må selv få bestemme hva de ønsker å gjøre i sitt eget hjem, sier Wiborg.

- Snus er helsebringende

Bystyrepolitiker og tidligere byråd i Oslo, Jøran Kallmyr, sier til VG Nett at Frp skal bli «snuspartiet».

- Vi kommer ikke til å akseptere at man skal forby snus. Snus er noe av det mest helsebringende i norgeshistorien siden penicillin. Tenk hvor mange som har sluttet å røyke på grunn av snus, sier Kallmyr.

Han har selv sluttet å røyke og sverger nå til den runde boksen.

- Å ta bort et produkt som er kjempebra for folkehelsa, vil være en skandale. Man plager ingen andre ved å snuse og kreftfaren er ikke påvist å være i nærheten av som ved røyk.

- Derfor må vi si nei til EU-byråkratene som ikke vet hva de holder på med når de vil frata oss snusen vår, sier han.

- Mindre farlig enn pils

Nasjonalt råd for tobakksforebygging forventer at antall sykdommer som er snusrelatert, vil fortsette å øke etter hvert som det blir mer forskning på konsekvenser fra livslang snusing.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå for 2011 brukte 8 prosent av befolkningen snus daglig og 5 prosent snuste av og til. Snusbruken er størst blant de yngre. Blant menn mellom 16 og 24 år snuser hele fire av ti daglig eller av og til.

- Vil dere ikke ha noen forebyggende tiltak mot snus?

- Nei, hvorfor det? Snus er mindre farlig å ta i enn pils. Vi vet at snus redder liv, og det er kjempebra at ungdommer snuser heller enn å røyke.

Det er mange røykere i Frp og partiet har tatt hyppige røykepauser under landsmøtet på Gardermoen i helgen. Per Sandberg er en av røykerne som har hatt flere røykestopp-perioder. Fra en topp på 40 sigaretter om dagen kuttet han først til halvparten, før han i det siste har kuttet ytterligere ved hjelp av snus. Også han er imot forbud mot snus.

Motstand mot overformynderiet

Statsviter og valgforsker Svein Tore Marthinsen mener dette utspillet bygger på grunnlaget for FRP-sjela.

- Det her kan være en god sak for FRP. Dette er motstand mot overformynderiet, mot byråkratiet. Det er også en form for anti-EU-sak, sier han og legger til at motstanden mot EU har aldri vært større blant det norske folk som idag.

- Saken er aktuell ettersom det har kommet en antydning fra EU, og som Nasjonalt råd har gått inn for, men dette må jo først behandles på Stortinget før det eventuelt kan bli et forslag fra regjeringen.

Valgforskeren har likevel liten tro på at dette blir en fanesak for partiet under stortingsvalget i 2013.

- Norske valg handler ofte om velferd, som skole og omsorg. Jeg tror ikke snus og tobakk vil være den store saken. For Frp blir det nok regjeringsspørsmålet som blir viktig. Om Stoltenberg-regjeringen blir sittende eller om de borgerlige partiene greier å fremstå som et troverdig alternativ. Itillegg tror jeg velferdsspørsmål blir viktig for partiet, sier Marthinsen.

Her kan du lese mer om