Slaktes av elever, lærere og opposisjon

HJEM FOR Å FÅ RÅD: Kent Gudmundsen (H) mener elevene på Kongsbakken videregående likegodt kan dra hjem og chatte med skolerådgivere på PC-en eller mobilen fremfor å vente på et lite kvarter en gang hvert tredje år på rådgivers kontor. FOTO: TERJE MORTENSEN/VG

Høyres skoletalsmann på Stortinget: Vil ha skolerådgivere på chat og app

Skolerådgiverne kan jobbe smartere ved å gi råd til elevene via nettbrettet eller mobilen fremfor på et lynmøte på rådgiver-kontoret innerst i en skolekorridor.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over seks år gammel

Det mener Høyres skoletalsmann Kent Gudmundsen. Han kaller løsningen en vinn-vinn-situasjon for både elever og rådgivere. Og en digital rådgivning vil ikke koste en rådgiver-stilling ekstra, reklamerer Gudmundsen begeistret.

Mange velger feil

Både elever, opposisjonen på Stortinget og lærere slakter forslaget. Men Gudmundsen gir seg ikke uten kamp.

- Mange elever på videregående gjør omvalg etter at de har startet på et bestemt utdanningsløp. Mange dropper ut. Dette har store, samfunnsmessige kostnader. Derfor er en god rådgivningstjeneste god samfunnsøkonomi, begrunner Kent Gudmundsen.

Mer tidsriktig

Han ønsker en mer tidsriktig rådgivningstjeneste som både er lettere tilgjengelig og som utnytter ressursene smartere.

- I stedet for et kort møte med en rådgiver på et kontor innerst i en korridor mellom klokken 10 og 14, bør elevene kunne gå på nett eller taste på en app for å chatte med- et rådgiverteam på ettermiddag- og kveldstid, sier Gudmundsen.

Han mener forslaget er smart også fordi det ikke vil koste en krone mer i mannskapsressurser.

- Er ikke problemet at det er altfor få rådgivere i forhold til elevenes behov?

- Vi må ha en realistisk tilnærming til dette spørsmålet. Og det er ikke sikkert elevene får god rådgivning selv med mange rådgivere. På kort sikt vil en digital rådgivning gi flere elever de rådene de etterspør, i tillegg vil rådgiverne på skolene ta i mot de elevene som trenger rådgiverne mest, svarer Gudmundsen.

Han har allerede orientert kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om sin ide, som er utprøvd som et pilotprosjekt i Troms, der Gudmundsen var fylkesråd for utdanning før han ble stortingsrepresentant sist høst.

Slaktes av «alle»

Elevenes egen organisasjon, Elevorganisasjonen, har liten tro på Gudmundsens løsning.

KRITISK: Nyvalgt leder Benjamin Myrstad i Elevorganisasjonen. Foto: Elevorganisasjonen

- Det er i utgangspunktet en god tanke, men det er skummelt å tro at man kan klare dette uten ekstra rådgiver-ressurser når det i dag er altfor få rådgivere til å dekke elevenes behov.

- Dette virker som et forsøk på en kvikkfiks-løsning fra Høyres side. Det er synd. Dette behovet er for grunnleggende og for alvorlig til å bli håndtert så lettvint, sier den nye lederen i Elevorganisasjonen. Benjamin Myrstad til VG.

Han får støtte fra utdanningspolitiker Anne Tingelstad Wøien (Sp).

KRITISK: Anne Tingelstad Wøien (Sp) i Stortingets utdanningskomite. FOTO: NILS BJÅLAND/VG

- Jeg tror det er mange gode rådgivere i skolene. Men de har for små ressurser. Dette ser ut som et forslag der Høyre vil sno seg unna at det faktisk vil koste mye å styrke rådgiver-ressursen, det personlige møtet mellom eleven og den kvalifiserte rådgiveren som er forberedt- og har tid til å gi både utdanningsråd og råd på den psykososiale siden, sier Wøien til VG.

Leder Gunn Elisabeth Paulsen i Norsk Lektorlag er også svært kritisk til digital rådgivning slik Gudmundsen skisserer det.

- Mitt inntrykk er at den informasjonen som Gudmundsen mener skal tilbys på nettet - allerede finnes der på nettsteder som vilbli.no. Det som behøves er flere kvalifiserte rådgivere som gir elevene tid og en trygg voksenperson å snakke med ansikt til ansikt, sier Paulsen til VG.

- Viktig jobb

Hun understreker at rådgiverne på skolene har en enormt viktig jobb tatt i bertraktning alle elevene som faller fra eller velger feil utdanning og yrkesvei.

- Yrket er preget av små stillinger, få stillinger og dårlig opplæring samt at det noen steder har blitt retrettstillinger for slitne lærere. Behovet er flere rådgivere, ikke en ny nettjeneste fra glade amatører, sier lektor-lederen.

Les også

Mer om

  1. Skole og utdanning

Flere artikler

  1. Høyre bruker tekst fra Giske-bok i nytt forslag om fraværsgrense

  2. Avviser streikerett for elever

  3. Giske: Krever SMS-varsel til foreldre om elev-fravær og forsinkelser

  4. Advarer Arbeiderpartiet mot å droppe hjemmeleksene

  5. Foreslår nytt skoleår i videregående
    - for elever som kan falle fra

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder