STJAL VARER: To menn og tre kvinner har drevet organisert tyverier flere steder i Norge. På Elkjøp i Asker stjal de blandt annet 17 iPoder. Foto: JANNE MØLLER HANSEN

Polske elektrotyver dømt for organisert kriminalitet

To polske menn på 27 og 43 år er dømt til tre års fengsel for å ha organisert en rekke grove tyverier flere steder i landet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

To polske menn på 27 og 43 år er dømt til tre års fengsel for å ha organisert grove tyverier i flere landsdeler, fra Nord-Trøndelag til Sørlandet.

Straffelovens bestemmelse om organisert kriminalitet ble endret i fjor sommer for å ramme flere grupperinger enn den gamle bestemmelsen. Denne saken viser at endringen har hatt tilsiktet virkning, sier politiadvokat Morten Stene i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Organisert kriminalitet

Tyveriene har skjedd flere steder, fra Nord-Trøndelag i nord og sørover til Sørlandet.

I tillegg til de to mennene ble tre polske kvinner på 36, 38 og 63 år dømt for organisert kriminalitet. Kvinnene fikk fengselsstraffer på henholdsvis seks måneder, elleve måneder og ett år og fem måneder. Dommen falt i Asker og Bærum tingrett tirsdag denne uka.

Kvinnen som fikk lavest straff, var allerede dømt for å ha deltatt i enkelte av de 18 grove tyveriene som de to hovedmennene ble dømt for.

Tingretten mener samarbeidet mellom de tiltalte er «i kjerneområdet for den typen virksomhet som lovendringen er ment å dekke.»

17 iPoder

Alle tyveriene ble begått i flere perioder, fra 5. juni til 20. november i fjor.

- Mennene har tatt med seg ulike kvinner og reist til Norge fra Polen. Mennene har gjerne blitt med kvinnene inn i butikkene og plukket ut hva som skal stjeles. Så er det kvinnene som har stått for selve tyveriene, sier Stene som leder politiets såkalte Grenseløs-prosjekt, hvor politidistriktene Asker og Bærum, Vestfold, Telemark og Søndre Buskerud inngår.

Han forteller at typiske varer som tyvene var ute etter, var lett omsettelige elektroartikler som iPader og iPoder.

I en av de mange sakene stjal banden 17 iPoder fra Elkjøp-varehuset på slependen i Asker. Ved et annet tilfelle forsynte de seg med sminke til over 42.000 kroner ved Meny Geo varesenter i Horten.

- Kvinnene bruker folierte vesker og poser som er klippet opp og sydd igjen etter at man har lagt inn flere lag med aluminium som stengsel mot alarmen. Kvinnene bærer ut tyvegodset og eksponerer seg dermed for større risiko enn mennene, sier Stene.

Henter ny kvinne

Den typiske framgangsmåten er at mennene drar hjem igjen og henter en ny kvinne med en gang en kvinne er pågrepet. De opererer også over et større geografisk område, gjerne også i forskjellige land.

De mange tyveriene i denne saken har skjedd i en rekke større byer, blant annet Oslo, Trondheim, Drammen og Kristiansand. Stene legger ikke skjul på at samarbeidet med vekterselskapet Skankontroll har bidratt til å avdekke mange av de organiserte tyveriene.

- I saken er det eksempler på at de domfelte tidligere er blitt pågrepet og løslatt etter kort tid, enten etter å ha fått et forelegg, eller fordi man mente det ikke var tilstrekkelig grunnlag for pågripelse. I begge tilfeller har de domfelte da kunnet fortsette aktiviteten sin i nokså stor skala, sier Stene.

- Må utvises raskt

Han sier det er ekstremt viktig at Politiets utlendingsenhet følger opp med umiddelbar utvisning, slik at de ikke får mulighet til å sette i gang med kriminell virksomhet med en gang.

- Vi mener vi er ganske gode på det i våre distrikter, men vi ser jo at det er rom for forbedring på dette området i andre politidistrikter, sier Morten Stene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder