INNFØRTE RØYKELOVEN: Tidligere helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) fikk trusler og skjellsord slengt etter seg daglig for ti år siden. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Røykelovens far: - Folk takker meg

Ti år siden det ble forbudt å røyke på utesteder

For ti år siden ble han skjelt ut på gaten. Nå stopper folk for å takke Dagfinn Høybråten for røykeloven.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Søndag er det ti år siden loven som forbyr røyking inne på serveringssteder ble innført. Loven gjorde daværende helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) til røykernes hatobjekt nummer en.

- Det var helt klart en belastning. Det ble oppsummert som at jeg fikk mer skjellsord og trusler slengt etter meg på en dag enn de fleste politikere får i en livstid, sier Høybråten til VG.

- Blir du fortsatt skjelt ut på gaten?

- Nei, det har ikke hendt på mange år. Men jeg opplever ofte at folk kommer bort til meg for å takke for røykeloven. Gleden jeg har kjent i ettertid er mye større enn belastningen den gang.

Les om røykens erstatter: E-sigaretter skaper røykeboom(krever VG+ abonnement)

I 2004 var over halvparten av Norges befolkning negative, men nå er det overveldende flertallet positive. Hele 94 prosent av befolkningen er nå positive til røykeloven. Det viser en undersøkelse fra Helsedirektoratet, melder P4. Til sammenligning var 54 prosent negative til loven da den ble innført 1. juni 2004.

STUMPES: Høybråten gir røykeloven mye av æren for at røykingen er blitt halvert det siste tiåret. Foto: NTB/Scanpix

- Jeg hadde tro på at motstanden ville avta, men jeg er overrasket over hvor fort opinionen har snudd. Dette viser at det norske folk liker å ha det røykfritt på sine utesteder, sier Høybråten.

- Det var ikke planlagt at røykeloven skulle bli mitt politiske ettermæle. Men jeg håper det kan inspirere andre politikere til å ta modige valg, selv når de er upopulære. Vi har sett an halvering i antall røykere, så den forebyggende effekten av slike lover er stor, fortsetter han.

Nå forslår Kreftforeningen og Norges astma- og allergiforbund (NAAF) at også uteserveringer forbyr røyking, melder NRK .

- Det må dagens politikere avgjøre. Men trenden er klar i Norge og internasjonalt: Det blir stadig flere røykfrie soner, påpeker Høybråten.

Helseminister Bent Høie (H) roser Høybråten for å ha kjempet gjennom loven.

- Han var veldig modig som helseminister. Dette er en lov som har skapt mye glede fordi folk opplever nå hvor herlig det er med et røykfritt miljø, sier Høie, ifølge NTB.

Søndag markeres verdens tobakksfrie dag, som skal rette global oppmerksomhet mot tobakksrelaterte dødsfall og sykdommer. Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som står bak.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder