Hasjbaronen varetektsfengslet i nye åtte uker

Forsvarer: Cappelen forskjellsbehandles

HASJLAGER: I dette huset i Asker oppbevarte Gjermund Cappelen (innfelt) flere hundre kilo med hasj da han ble tatt av politiet 19. desember i 2013. Foto:VG / Privat,

Gjermund Cappelen har tilstått smugling av 25 tonn hasj

SANDVIKA (VG) Gjermund Cappelen (48) er siktet for å ha smuglet inn 25 tonn hasj siden 1990-tallet. Politiet mener han har tjent 125 millioner kroner på den kriminelle virksomheten.

Artikkelen er over fire år gammel

De siste månedene har 48-åringen gitt detaljerte forklaringer om datoer og størrelser på hasjpartiene han har innført til Norge.

1. juli var sist siktelsen mot Cappelen ble utvidet.

– Saken gjelder innførsel av 25 tonn hasj gjennom over 20 år, står det i en kjennelse fra Asker og Bærum tingrett fredag.

48-åringen har erkjent innførsel av de enorme mengdene med hasj. Han har også erkjent siktelsene som gjelder narkotikaheleri og oppbevaring og salg av om lag 1,4 tonn.

VG har tidligere skrevet hvordan Cappelen i årevis har veltet seg i luksus (krever abonnement).

Store beløp

Under fredagens fengslingsmøte i Asker og Bærum tingrett hadde 48-åringen på seg en hvit sommerbukse, en blå poloskjorte fra Ralph Lauren og skinnmokasiner fra Louis Vuitton.

Politiet har anslått at han har tjent 125 millioner kroner, ifølge kjennelsen fra tingretten.

Analyser politiet har gjort viser at hasjen 48-åringen smuglet inn i landet var langt sterkere enn det som er normalt.

Ifølge hasjbaronen fra Bærum så har den kriminelle virksomheten kun vært mulig på grunn av hans angivelige samarbeid med den korrupsjon- og narkosiktede politilederen Eirik Jensen (57).

Jensen, som nekter straffskyld for alt, har omtalt Cappelen som en av de beste informantene Oslo-politiet hadde på et tidspunkt.

Fengslet i åtte uker

Fredag begjærte politiet 48-åringen varetektsfengslet for nye åtte uker.

Asker og Bærum tingrett besluttet å følge politiets begjæring, og fengslet ham frem til 28. august.

Cappelen anket avgjørelsen, og det blir nå opp til Borgarting lagmannsrett å ta endelig stilling til fengslingsspørsmålet.

Forsvarer Benedict de Vibe mener den videre varetektsfengslingen er en klar forskjellsbehandling.

– Min klient skal ikke behandles annerledes enn Eirik Jensen. Her er det to personer som er siktet i den samme alvorlige saken, den ene er ute, den andre må sitte i fengsel, sier de Vibe.

Frykter kriminell virksomhet

Politiet mener det ikke lenger er fare for bevisforspillelse, men at det er fare for at 48-åringen gjenopptar sin kriminelle virksomhet eller at han rømmer. Samtidig peker politiet på den alvorlige siktelsen og den allmenne rettsfølelsen.

I retten kjempet Cappelen for å bli løslatt. Han har nå sittet varetektsfengslet med brev- og besøksforbud siden desember 2013.

Han bedyret at han nå er opptatt av å gjøre opp for seg, og han ønsker å reise hjem for å ta seg av familien sin.

Det blir nå opp til Borgarting lagmannsrett å avgjøre fengslingsspørsmålet.

Spesialenheten for politisaker understreket for VG fredag at saken mot Jensen ikke er ferdig etterforsket, men at de nærmer seg en avslutning. Det vil ta flere måneder før påtalespørsmålet i Jensen-saken er avgjort.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder