INJISERES: Radium 223-medisinen har fått navnet Xofigo og gis som injeksjon. Foto: ALGETA

Banebrytende norsk kreftmedisin EU-godkjent

Fredag ble kreftmedisinen Radium 223 som produseres på Kjeller i Akershus, godkjent av EU-kommisjonen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den banebrytende norske kreftmedisinen bruker radioaktive alfastråler til å drepe kreft som har spredt seg til skjelettet hos prostatakreftpasienter.

Fredag besluttet EU-kommisjonen at legemiddelfirmaet Bayer skal få markedsføre kreftmedisinen Xofigo, som benytter seg av legemiddelet radium 223, skriver Dagens medisin.

Godkjenningen følger anbefalingen fra EMAs komité for legemidler til mennesker fra september i år.

I mai i år ble den norske kreftmedisinen godkjent av de amerikanske legemiddelmyndighetene i FDA.

- Xofigo angriper skjelettmetastaser som gir forlenget levetid, og gjør dette til et spennende fremskritt i behandlingen av denne krefttypen, sier professor Christopher Parker fra Kreftinstituttet i London, i en pressemelding på Bayer healthcare sine nettsider.

Alfastråler

Den nye norske medisinen er et såkalt Alfa-legemiddel som tilhører en ny generasjon medisiner.

VG skrev i september en større artikkel om kjernekjemikeren Roy H. Larsen og professor Øyvind S. Bruland i 1993 oppdaget hvordan isotopen radium 223, som ga fra seg såkalte alfastråler, kunne brukes mot kreft som hadde spredd seg, uten å skade pasienten.

Les VG+ her: Ny radioaktiv medisin dreper kreft (krever innlogging)

GJENNOMBRUDD: Professor og overlege ved Radiumhospitalet, Øyvind S. Bruland (t.h.) og kjernekjemiker og dr. philos Roy H. Larsen står bak kreftgjennombruddet. Foto: Shazia Sarwar

- Dette er en fantastisk gullmedalje å få. Få vitenskapsmenn får oppleve dette. Flere grupper i verden jobber med alfastråler, men Norge er først ute med faktisk å ha fått godkjent en medisin, sier Øyvind S. Bruland, professor og overlege ved Radiumhospitalet til VG.

Hyppigste kreftform

5000 nordmenn fikk prostatakreft i 2011, som er hyppigste kreftform i Norge. 1000 døde samme året. De fleste døde av spredning av kreft til skjelettet. På dette stadiet har pasienter i snitt ett år igjen å leve, og har svært redusert liv.

Den nye kreftmedisinen finner og dreper kreftceller i skjelettet, og forlenger livet med i gjennomsnitt fire måneder.
Medisinen er ingen kur for selve prostatakreften, da den bare angriper kreftceller i benvev.

Det kan ikke forventes ønsket effekt hos alle pasienter.

Venter på norsk godkjenning

Dagens medisin skriver i sin artikkel at en norsk godkjenning ventes å komme om en måned.

- Dette medikamentet er spennende og interessant og det foreligger vitenskapelig dokumentasjon som viser at den har positiv effekt. Vi har derfor, i samråd med faggruppen for urologisk kreft, allerede meldt det inn i systemet for vurdering av nye metoder, sa Kjell Magne Tveit, strategidirektør for kreft ved Helsedirektoratet til VG i september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder