BEKYMRET: Forstander Basim Ghozlan i den arabiske Rabita-moskeen i Oslo advarer unge muslimer mot å reise til Syria, men han oppfordrer folk til å hjelpe på andre måter. Foto: TROND SOLBERG

Forstander i moské: Ekstremistene kan bli enda farligere

Ekstremister kan bli enda farligere av å få krigserfaring fra Syria, advarer muslimsk leder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi har advart sterkt mot å dra til Syria. Det syriske folk trenger ikke utenlandske personer til å krige mot regimet, men vi oppfordrer til å hjelpe på andre måter, sier forstander Basim Ghozlan i den arabiske Rabita-moskeen i Oslo.

BAKGRUNN: Norske ekstremister kriger i skandinavisk islamist-styrke

LES OGSÅ: Ideologer i Norge sender ut hellige krigere

LANG REKKE: Islamistiske krigere med tilknytning til al-Qaida, fotografert på den irakiske siden av grensen mellom Irak og Syria. Dette er en av gruppene PST frykter at norske ekstremister knytter seg til. Foto: NTB/Scanpix

- For dem som er ekstremister før de drar ut, så kan våpenerfaringen gjøre dem enda farligere. For andre kan det å se krigens grusomheter gjøre at de setter friheten og demokratiet vi nyter i Norge enda høyere, fortsetter han.

- Kjemper med al-Qaida-allierte grupper

Forfatter og journalist Lars Akerhaug har skrevet bok «Norsk Jihad», og har gjort omfattende research i ekstreme islamistmiljøer i Norge.

- Bakgrunnen for at personer reiser til Syria er forskjellig. I noen tilfeller er det snakk om unge menn i slutten av tenårene. Andre har vært asylsøkere med en mer perifer tilknytning til Norge. Noen har også kriminell bakgrunn. Det er trolig slik at et flertall kjemper med al-Qaida-allierte grupper, sier Akerhaug.

- Mange sårbare personer som reiser

Tor Bach i ungdomsorganisasjonen Wild X har jobbet for å hjelpe flere av de unge mennene som senere har dratt til Syria.

- Ekstremistene har en god sak i frustrasjonen mange unge muslimer føler over lidelsene i Syria. Men de som tilrettelegger og finansierer Jihad-reiser utnytter dem som sendes, sier Bach.

FORFATTER: Tidligere VG-journalist Lars Akerhaug. Foto: NILS BJAALAND

- I noen tilfeller er det svært sårbare personer som har dratt til Syria, personer som føler at livet er så vanskelig at selvmordsforebygging ville vært et aktuelt tiltak, fortsetter han.

- Terror fordømmes internt

Islamforsker ved Fafo, Olav Elgvin, sier til VG at mange muslimer i Norge mener det er legitimt å kjempe mot diktaturet til Bashar al-Assad.

- Men samtidig frykter det brede muslimske miljøet at grupper som kommer med ekstreme utsagn gir muslimer et dårlig rykte. En hver forherligelse av terror fordømmes sterkt internt, sier Elgvin.

PST: Kan få lavere voldsterskel

PST er særlig bekymret for personer som har hatt krigserfaring fra Syria, og som tidligere har kommet med truende uttalelser mot Norge.

Les også: 30 unge innkalt til bekymringssamtaler - frykter ekstremisme

- Det siste året har vi sett at personer som har uttrykt ekstreme holdninger reiser fra Norge til Syria. Av disse er vi bekymret for dem som har uttrykt ekstreme holdninger og et ønske om å krige allerede før avreise, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen til VG.

- Vi ser med aller største bekymring på at de kan ha vært delaktige i ekstreme krigshandlinger, og hvordan det kan påvirke deres terskel for vold ved en retur til Norge, fortsetter han.

Vet lite om motivasjonen

Terrorekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, Petter Nesser, påpeker at man foreløpig vet lite om motivasjonen til dem som har reist fra Norge for å kjempe i Syria, ettersom dette fenomenet kun er litt over ett år gammelt.

- Fra tidligere konflikter, som Afghanistan på 1980-tallet, Bosnia og delvis Pakistan, vet vi at man drar med et ønske om å kjempe mot en internasjonal okkupasjon eller i en lokal konflikt, og at noen av dem som drar blir tilknyttet grupper som utfører terror, sier Nesser.

- Men i Syria er bildet trolig sammensatt. På den ene siden er dette en konflikt med bred appell og høy legitimitet, og et område som det er lett å reise til, som derfor tiltrekker seg en mangfoldig gruppe. På den andre siden finnes det militser i Syria som er tilknyttet al-Qaida og som har vist vilje til å utføre terror også utenfor Syria, fortsetter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder