ADVARER MOT LÅNETREND: Baard Bratsberg, styreleder i Norske inkassobyråers forening, mener det økte egenkapitalkravet har ført til en økning i antall forbrukslån. Foto: Illustrasjonsbilde, NTB Scanpix

Mer vanlig å ta forbrukslån for å skaffe egenkapital

Stadig flere nordmenn har begynt å ta opp dyre forbrukslån for å kunne dekke de nye egenkapitalkravene ved boliglån. Inkassobransjen advarer mot trenden.

Artikkelen er over seks år gammel

I 2011 ble kravet til egenkapital ved boligkjøp økt fra 10 prosent til 15 prosent fordi politikerne og Finanstilsynet ville få ned nordmenns belåningsgrad og gi både banker og kunder en ekstra sikkerhet hvis boligmarkedet skulle falle.

Oppgang i antall forbrukslån

Men nå viser det seg at stadig flere boligkjøpere skaffer til veie penger til egenkapitalen ved å ta opp forbrukslån, skriver Dagens Næringsliv.

- Da bankene strammet inn egenkapitalkravet merket vi helt klart en tydelig oppgang i antall forbrukslån i Norge. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier Baard Bratsberg, styreleder i Norske inkassobyråers forening.

Tvangssalg av eiendom øker

Han mener at dette er årsaken til antall tvangssalg av eiendom i Norge nå er på det høyeste noensinne. I år er det gjennomført 7.144 slike tvangssalg, mot 6.156 i fjor. Antallet er nesten dobbelt så høyt som i kriseåret 2008.

Tall fra Finanstilsynet som ble lagt fram av inkassobransjen onsdag viste at antall forbrukslån økte med 7,5 prosent fra 2011 til 2012. Foreløpige tall for i år viser en økning på 8,8 prosent fra 2012 til 2013.

Finanstilsynet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Flere artikler

  1. OBOS-sjef bekymret: Ser folk kjøpe bolig med forbrukslån og kredittkort

  2. Vil myke opp egenkapitalkravet

  3. Eiendomsmegler
    om desperate boligkjøpere: - Ringer tanter og onkler for å låne penger

  4. Kan bli tak på boliglån fra mai

  5. Sjeføkonom frykter nye krav om egenkapital til bolig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder