UNG UTFORDRING: Trond Giske sier jobben for å få spesielt unge gutter til å stå ut skoletiden, er en av de største utfordringene fremover. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG Foto: ,

Vil gi unge penger for å bli på skolen

Leder av utdanningskomiteen på Stortinget, Trond Giske, vil gi ungdom penger, for å sikre at de står skoletiden ut.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han varsler store endringer i Aps skolesatsning. Giske vil motivere elevene, slik at de selv velger å gå skoleveien.

- Økonomisk tilskudd

– Vi vil se på systemer hvor lærlinger får større belønning for et løp som ender med fagbrev. Økonomiske ordninger hvor økonomiske tilskudd til ungdommene er knyttet til plikt til oppmøte, har vært gjennomført i Storbritannia. Det kan også være noe å se på her hjemme, sier Giske, som var utdanningsminister i halvannet år fra mars 2000 til oktober 2001. Nå er han leder av Stortingets utdanningskomite og snakker ivrig om første skoledag, stolte foreldre og forventningsfulle barn.

– Se på en førsteklasse som samles i skolegården for første gang. Stolte foreldre. Forventningsfulle barn. Hver fjerde av dem kommer ikke til å komme gjennom videregående skole, slik gjennomføringen er nå. Og er du gutt og foreldrene dine bare har grunnskole, er det 2/3 av guttene som ikke kommer gjennom videregående skole.

- Nye løsninger

– Vi står foran en formidabel utfordring, hvor vi må tenke helt nytt og finne nye løsninger. Det er dessverre stadig færre jobber der ute, for folk uten utdanning. Vi risikerer at svært mange av dem havner uten jobb og etter hvert ender i uførekøen. Det er en så stor kostnad på alle måter, at vi kan bruke masse midler på å gjøre noe med det.

- Vet hvem de er

Han sier de må bli mer aktive.

– Jeg har spurt lærere om det vet hvilke elever som trolig vil falle fra. Jeg får ganske klare svar. Det vet hvem det gjelder og hva som skal til for å hjelpe dem. Da må vi sørge for å sette opp systemer som fanger opp disse elevene mye tidligere.

Han sier at det er ett eksempel som viser at tilnærmet alle gutter klarer å ta ganske vanskelig teori, bare de er motivert.

- De klarer å ta lappen

– Mange av guttene som sliter på skolen, har ikke noe problem med å skaffe seg førerkort den dagen de fyller 18 år. Da må de gjennom opplæring, en del teori og eksamen. Men de er topp motivert og klarer det med stil. Vi må klare å overføre den motivasjonen til også å gjelde noe så viktig som å fullføre videregående opplæring.

Han vil også forsterke lærling-tilskuddet til bedriftene, ved å gi dem bonus hvis eleven faktisk greier å ta fagbrev.

– Det vil i mye sterkere grad motivere bedriftene til å følge opp den enkelte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder