SLIK SÅ HUN UT: Bildet til høyre viser hvor brun Sophie Elise Isachsen (19) var da hun gikk på barbiedop. Hun har sluttet på stoffet, men angrer ikke på bruken. Foto: ESPEN RASMUSSEN/PRIVAT

Norske jenter bruker stadig mer «barbiedop»

Overlege advarer: Kan være livsfarlig

Stadig flere norske jenter har prøvd det. Adina Jeanette (24) og Sophie Elise (19) innrømmer at de har testet «barbiedopet».

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Stoffet injiseres med sprøyte og skal gjøre deg brun, slank og sexlysten. Det ulovlige legemiddelet heter egentlig melanotan, og blir ifølge Tollvesenet stadig mer utbredt.

- Vi har klare indikasjoner på at bruken av Melanotan øker. Vi beslaglegger forsendelser så å si hver dag, sier Jon Aspelund, kontorsjef i Tollvesenet Oslo og Akershus.

Han advarer om at stoffet kan være livsfarlig: Siden det bestilles på nettet ulovlig, vet man aldri sikkert hva stoffet man får faktisk inneholder.

- Det synes jeg er skikkelig skummelt, sier Aspelund.

De fleste som kjøper og bruker «barbiedop» er kvinner under 30 år. Og kundene har blitt yngre og yngre de siste årene; og noen av dem er helt nede i 12-årsalderen.

- Vi kommer garantert til å merke en økning av Melanotan nå på våren: Jentene vil bli brune og tynne til sommeren, sier Aspelund.

Doper seg til sommerkroppen: Det du ser av bar hud på stranden kan være resultat av hard trening, ulovlige stoffer og timer under kniven: Les reportasjen på VG +

Fikk doser i posten

GIKK PÅ BARBIEDOP: Adina Jeanette Barsgård (24). Foto: PRIVAT

Adina Jeanette Barsgård (24) injiserte stoffet med sprøyte i magen hver dag i en måned.

- Da jeg fikk tilgang på min første dose var jeg lykkelig, men også redd. Jeg har aldri likt sprøyter, og nå skulle jeg sette den i meg selv. Men jeg gjorde det, og det gikk overraskende greit. Jeg synes det var fantastisk at jeg kunne bli brun på få dager. Så jeg fortsatte, sier Barsgård til VG.

I januar i fjor fikk hun sin første dose i postkassen. 24-åringen hadde fått tak i den via nettet. Hun var opptatt av utseendet og ville bli brun, og det var nok til å ta risikoen melanotanet fører med seg.

Én solarietime og seks dager senere ble hun kjempebrun. Men ikke like blid.

Etter hver injeksjon hun tok ble hun kvalm, svimmel og varm. I tillegg fikk Barsgård plutselig nye føflekker.

- Det tok en måned før jeg sluttet. Jeg holdt ikke ut lenger. Jeg var så dårlig, tappet for energi og hadde så lite matlyst at det gikk ut over både meg selv og dem rundt meg. Det begynte også å gå opp for meg hvor farlig melanotan egentlig kan være. Jeg følte meg syk, sier hun.

FØR/ETTER: Bildet til høyre er tatt før Adina Jeanette begynte med Melanotan, og det til venstre er tatt seks dager og seks sprøyter senere. Foto: PRIVAT

I dag, litt over et år senere, angrer Barsgård på at hun prøvde melanotan. Kroppen er full av store og mørke føflekker. Hun har vært nødt til å fjerne tre av dem etter beskjed fra legen.

- Hva vet jeg om hva som skjer om to eller 20 år? Hvis jeg får kreft kan jeg takke meg selv, sier hun.

Angrer ikke

Også toppbloggeren Sophie Elise Isachsen (19) har brukt stoffet. Hun synes det var helt greit med sprøyter i magen så lenge hun ble brun.

- Jeg angrer ikke på at jeg brukte det. Tvert imot så er jeg heller nesten glad for det, for jeg blir raskere brun den dag i dag, sier hun til VG.

19-åringen sier hun sluttet med stoffet fordi moren og faren hennes var imot det.

- Jeg har stor respekt for dem, og ville ikke gjøre noe de mente var galt, så jeg sluttet, sier Isachsen.

UTVIKLINGEN: Disse bildene har Sophie Elise Isachsen tidligere lagt ut på bloggen sin. Dette viser utviklingen av brunfargen hennes mens hun gikk på Melanotan. - Tilslutt ble jeg nesten svart, skriver hun på bloggen sin. Foto: PRIVAT.

Hun mener at bruken ikke har fått noen langvarige konsekvenser for henne.

19-åringen sier hun tok sprøyter med melanotan i magen hver dag for å oppnå brunfarge. På bloggen sin skriver hun at hun til slutt fikk så mye farge at hun nesten ble svart.

Frykter føflekkreft

Avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier til VG at de har fått rapportert flere tilfeller av forstadier til føflekkreft etter bruk av melanotan.

- Vi vet veldig lite om dette stoffet, og ingenting om langtidseffektene. Det er derfor det potensielt er livsfarlig. Vi frykter for at bruk av stoffet kan føre til føflekkreft, sier Madsen.

ADVARER: Avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Også Legemiddelverket har inntrykk av at bruken av stoffet fortsetter å øke.

- Det er ingen tvil om at dette er utbredt. Det siste året har det også blitt avslørt flere storselgere, og de har solgt utrolig mye, sier overlegen.

Noen smugler stoffet fra utlandet og selger det i Norge, andre sender det via posten.

- Jeg skjønner virkelig ikke at noen tør å sprøyte inn slike stoffer i seg. Ingen vet hvor «barbiedopet» blir lagd, og hva som faktisk er de i glassene. Jeg har spurt noen brukere om hva som fikk dem til å injisere til tross for risikoen. Da sa de var så opptatt av å bli brune at det var verdt det. Jeg er redd bruksøkningen av melanotan har noe med et usunt kroppsbilde å gjøre, sier Madsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder