Flere dør i utlandet

I fjor ble det registrert 1266 døde nordmenn i utlandet. Det er mer enn en dobling fra året før.

Det viser tall innhentet fra de norske utenriksstasjonene. Øverst på listen finner vi Sverige, etterfulgt av Spania, Thailand og USA.

2012 ble det registrert 540 dødsfall, mens i 2011 var antallet 981.

- Økningen henger nok sammen med nordmenns reisemønster. Flere nordmenn reiser til utlandet og stadig flere bor i utlandet hele eller deler av året, sier kommunikasjonsmedarbeider Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til VG.

- Underrapportert

Hennes kollega Svein Michelsen forteller at tallene ikke er fullstendige:

- Det er en underrapportering. Det er ikke alle dødsfall som meldes til norske myndigheter. Nordmenn som er utflyttet, og som ikke skatter eller mottar trygd fra hjemlandet melder ikke nødvendigvis ifra til norske myndigheter.

I Thailand har økningen vært dramatisk.

(Saken fortsetter under bildet)

TO DØR HVER UKE: De siste årene er tallet på nordmenn som dør i Thailand blitt nesten seksdoblet. I fjor døde 91 nordmenn i ferieparadiset. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG

I fjor ble det registrert 96 norske dødsfall ved utenriksstasjonen i dette ferieparadiset. Det er 31 flere enn året før og det høyeste tallet noensinne. Det betyr at det i gjennomsnitt nå dør bortimot to nordmenn i uken i ferieparadiset, nær en fordobling i løpet av fem år. Fire av nordmennene som er en del av denne statistikken døde i Kambodsja, mens en person døde i Myanmar.

- Vi har dessverre sett en økning av dødsfallene i Thailand i 2013 sammenlignet med tidligere år, opplyser ambassaderåd Brita Ve Magnusson ved den norske ambassaden i Bangkok i en e-post til VG.

Mange ulykker

89 av dem som døde var menn. Bare tolv var under 50 år. Mer enn ti prosent døde i ulykker.

- Av de omkomne hadde vi fem trafikkulykker og fem drukninger. Det er mange forskjellige dødsårsaker - hjertestans, kreft og generelt dårlig helse, skriver Magnusson.

De siste ti årene er antallet nordmenn som dør i Thailand blitt seksdoblet. Ved sjømannskirken i Pattaya har staben merket den markante økningen i antall dødsfall.

- Vi har selv registrert at det var flere dødsfall i 2013 sammenlignet med tidligere år, særlig ved henvendelser til oss fra pårørende og/eller venner, sier Hans Konrad Nyvoll ved sjømannskirken.

I 2013 hadde sjømannskirken i Pattaya tyve gravferdshandlinger, mot åtte i 2012.

- Vi merker også at det kommer flere pensjonister som overvintrer, og en stor prosent av den «gamle garde» av fastboende begynner å falle fra, sier Nyvoll.

Også tallet på nordmenn som pådrar seg alvorlig sykdom eller skade i Thailand, øker.

MER Å GJØRE: Hans Konrad Nyvoll jobber ved sjømannskirken i Pattaya i Thailand. Foto: Hallgeir Vågenes

Dyrere skader

Europeiske Reiseforsikring hadde i fjor 16 såkalte storskader i Thailand, med en samlet utbetaling på 7,5 millioner kroner.

Året før hadde selskapet 13 storskader, med en utbetaling på 4,5 millioner kroner.

- Det er flere og dyrere storskader. Vi ser også at det er flere eldre personer over 65 år på storskadelista, sier direktør Harald Hollerud i Europeiske Reiseforsikring.

Seks nordmenn ble sendt hjem fra Thailand med ambulansefly i 2013, en mer enn i 2012, viser oversikten fra selskapet.

156292 nordmenn besøkte Thailand i 2013. I 2012 kom 151315 nordmenn til landet, ifølge tall fra ambassaden i Bangkok.

1266 døde utenlands i fjor

Utenriksdepartementet registrerte 1266 dødsfall i utlandet i 2013. Dette er mer enn en dobling fra året før.

I 2012 ble det registrert 540 dødsfall, mens i 2011 var antallet 981, opplyser kommunikasjonsmedarbeider Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til VG.

- Den overordnede trenden de siste årene er uansett en økning i antall dødsfall. Det henger nok sammen med nordmenns reisemønster. Flere nordmenn reiser til utlandet og stadig flere bor i utlandet hele eller deler av året.

Ifølge Enstad knytter det seg enkelte usikkerhetsfaktorer til disse tallene, blant annet fordi utenrikstjenesten ikke alltid involveres når nordmenn dør i utlandet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder