Men Aps nestleder Trond Giske savnet skole og eldreomsorg i Ernas tale

Solberg tok generaloppgjør med Russland

GARDERMOEN (VG) Erna Solberg gikk i strupen på Russland og sa stormaktsnasjonen ikke har noen grunn til å være stolt over seg selv.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Eirik Mosveen
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) gikk kraftig i rette med Russland i sin tale på Høyres landsmøte.

– Det er trist å se at dette landet, som har gitt verdens så mye, nå utvikler seg i negativ retning. I Russland er demokrati og ytringsfrihet under hardt press. Russland har brutt folkeretten, annektert en del av et annet land og destabiliserer Ukraina, sa Solberg, og utdypet:

– Homofile, frivillige organisasjoner og politiske opposisjonelle opplever trakassering og overgrep.

Innfører kampluftvern

Høyre-lederen understreket hvor viktig det er at Norge står fjellstøtt i Nato-alliansen, og varslet at hennes regjering vil øke satsingen på Forsvaret.

– I statsråd i dag foreslår vi en oppgradering av Leopard-stridsvognene og innføring av kampluftvern, som Hæren i dag mangler, sa Solberg.

Solberg brukte Russlands historie til å forklare sitt syn på utviklingen i landet.

– Russland har mye å være stolt av i sin historie. Dagens politiske utvikling gir ingen grunn til slik stolthet. Dessverre var det liten grunn til den optimisme vi hadde rundt årtusenskiftet om et mer samarbeidsorientert Russland, sa statsministeren.

Historisk mye å være stolt av

Hun pekte på mange fremtredende russere som opp gjennom historien har bidratt positivt til verden:

– Historisk sett har vår nabo i øst mye å være stolt av. Russiske forskere, særlig innen matematikk, har lagt grunnlaget for mange av menneskehetens store vitenskapelige fremskritt. Vår forståelse av kjemi gjorde et sprang da Mendelejev organiserte grunnstoffene i det periodiske system på slutten av 1800-tallet.

– Russland har fostret noen av verdenslitteraturens fremste forfattere som fortsetter å begeistre nye generasjoner lesere. Dostojevski, Tolstoj, Pusjkin og Solsjenitsyn. Komponister som Tjajkovskij, ballettdansere som Nurejev og mange andre kunstnere vil for alltid være en del av verdens felles kulturarv.

– Det hender også at Russland har sjakkspillere og langrennsløpere som er nesten like som som oss.

NESTLEDER: Trond Giske i Arbeiderpartiet. Foto:Robert S. Eik,VG

– Oppsiktsvekkende

Nyvalgt nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, savnet skole og eldreomsorg i Ernas tale.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Erna Solberg ikke sier ett ord om den store inntektssvikten som nå rammer skole og eldreomsorg over hele landet. Læreren som skal ha tid til elevene eller hjemmehjelpen som skal gi omsorg, lever ikke av ord, men at kommunene har råd til å satse. To milliarder er den kommunale inntektssvikten, sier Giske.

– De lover 400 nye millioner til kommunal rus?

– Det er bra og får vår støtte. Men jeg håper virkelig det er Høyre-ordførere i salen som kan fortelle hva som er virkeligheten.

Også LO-leder Gerd Kristiansen forventer mer av statsministeren.

– I sin landsmøtetale takket Erna Solberg partene i frontfaget for å ta samfunnsansvar. Ja, LO og arbeidsgiverne i privat sektor har tilpasset lønnsutviklingen til den økonomiske situasjonen. Regjeringen har svart med å forbedre permitteringsordningen. Det er vi glad for. Men vi forventer mer når bedriftene sliter og arbeidsledigheten øker. I Revidert må regjeringen styrke tiltaksinnsatsen, med særlig vekt på å styrke yrkesfaglig kompetanse blant de unge, sier Kristiansen som kommentar til statsminister Erna Solbergs landsmøtetale fredag ettermiddag.

Mer om

 1. Russland
 2. Høyre (H)
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Ap-landsmøtet: AUF-leder: Jubler for flyktningseier

 2. Giske om arbeidsledigheten: Over 1000 flere i jobb hver måned med Ap

 3. Giske om fedrekvoten: Erna er et gufs fra 60-tallet

 4. Erna Solberg til Høyres landsmøte: – USA som fremstår som den største trusselen mot frihandel

 5. Trond Giske: – Erna har blitt en skatte-tåkefyrste

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder