Rammet av flommen: - Det verste begynner etterpå

NVE: Kan bli ny flom neste uke

NYBERGSUND (VG) På eiendommen til samboerparet Atle Heggebrenna (25) og Linn Nygård (23) like ved Trysilelva har vannet steget to meter de siste dagene. Snart strømmer vannet som fyller kjelleren inn i resten av huset.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg synes det er trist fordi det er så mye skader. Det verste begynner etterpå. Da må vi rive gulv og vegger, sier Nygård til VG.

Sammen med kjæresten har hun stablet alt det kjære de eier i andreetasje. Det som ikke kan flyttes har de forsøkt å sette på isoporkasser. Resten må bare gis opp. For kjelleren deres er i ferd med å fylles fullstendig med vann. Nå venter paret bare på at flomvannet skal sige inn i stuen på bakkenivå.

- Hadde vannet bare stoppet med grunnmuren, så hadde det gått bra. Men nå strømmer vannet inn gjennom ventilen i kjelleren, sier Heggebrenna, mens han viser VG den breddfulle kjelleren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIKRER EIENDELER: Samboerparet Atle Heggebrenna (25) og Linn Nygård (23) har stablet alt det kjære de eier i andre etasje. FOTO: KYRRE LIEN/VG

Også ordfører Ole Martin Norderhaug forventer at vannet i Trysil skal stige - flommen ventes å bli den verste på 50 år. Kommunen er i full beredskap. To mennesker er flyttet fra husene sine og et utall kjellere og hus er fylt med det brune flomvannet.

- Det kommer til å bli verre fremover, for alt regnet som har falt i området skal vekk. Faren er at alle småelvene og bekkene renner over sine bredder, sier Norderhaug til VG.

Må bruke båt

For Heggebrenna og Nygård er katastrofen allerede et faktum. Store deler av den fem mål store eiendommen deres ligger under vann. Både uthuset og gapahuken i hagen ligger omringet av Trysilelva som har gått over sine bredder. For å nå frem dit må Heggebrenna ta i bruk båten som han vanligvis har stående i elva.

- Vi har fortsatt strøm og vann, men vi venter bare på at flomvannet skal nå opp til stikkontaktene i stua. Da må vi bare koble av strømmen og dra, sier Nygård.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BÅT I HAGEN: For å nå frem til uthuset i hagen, må Atle Heggebrenna (25) ta i bruk båten. FOTO: KYRRE LIEN/VG

Ordfører Norderhaug forteller at han ikke har oversikt over hvor mange hus som er rammet langs elva, men at Trysil-folket for det meste tar situasjonen med ro.

- Vi har for første gang tatt i bruk sosiale medier for å melde om flommen, og det har fungert veldig bra, sier han.

I sentrum av kommunen jobbes det med å holde vannet unna kjellerne. Flomvollen som ble bygget etter flommen i 1995 har foreløpig holdt unna det verste. Likevel jobber Sivilforsvaret med å tømme flere kjellere for vannet.

En kilometer unna byen ligger Vestsideveien. Der har beboerne jobbet med å legge sandsekker utsatte steder de siste dagene. For å komme seg til husene må de bruke båt.

Vannet vil fortsatt stige

Selv om det verste nå ser ut til å være over mange steder, er det fortsatt fare for flom utover uken i de store innsjøene på Østlandet, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Lyspunktene nå er at snøsmeltingen i fjellområdene på Østlandet har begynt å dabbe av, og at det ikke er meldt de store nedbørsmengdene fremover.

- Men de store sjøene på Østlandet, som Mjøsa og Øyeren, vil fortsette å stige. Der kan det bli ny flom i løpet av neste uke.

For elvene på Østlandet antas flomtoppen å være nådd enten i dag eller i løpet av morgendagen.

- I Glomma når man antagelig toppen i morgen, i alle fall i øvre del. Det vil nok ta litt lengre tid i nedre del, men det er ikke snakk om mange dager.

Likevel understreker hydrologen at alt avhenger av hvor mye regn som kommer i natt og utover uken.

- Været kan endre seg og naturen er lunefull, så når jeg sier det verste er over er det med forbehold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder