OSLO 20130917. Frank Aarebrot (statsviter) under pressekonferansen til FrP for å bli kvitt stempelet som innvandringsfiendtlig og for å rette opp bildet for utenlandsk presse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20130917. Frank Aarebrot (statsviter) under pressekonferansen til FrP for å bli kvitt stempelet som innvandringsfiendtlig og for å rette opp bildet for utenlandsk presse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Aarebrot: Norske kristne svikter sine egne

Professor Frank Aarebrot mener norske kristne er for opptatt av Israel. De kristne i Midtøsten, mener han er glemt.

Publisert:Oppdatert: 01.08.15 kl. 11:53

– Norske kristne svikter arabiske kristne fundamentalt, sier professoren i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til Vårt Land.

Han etterlyser nå større solidaritet med forfulgte kristne i Midtøsten.

Kronikk: Kristne og andre minioriteter er i ferd med å fordrives fra Midtøsten

– De stakkars menneskene i Midtøsten som tror på Det nye testamente, har norske kristne glemt. De bryr seg mer om menneskene i Midtøsten som tror på Det gamle testamente, sier Aarebrot.

Truet eksistens

Eksistensen til Midtøstens kristne er truet, og hele folkegruppen kan forsvinne, sa førsteamanuensis Berit S. Thorbjørnrud ved Universitetet i Oslo til Vårt Land tidligere denne uken.

Kommentar: Flykter fra kirkens fødested

– I Irak, Syria, Israel og Palestina kan de historiske kirkene forsvinne som levende, kristne fellesskap. Det vil være historisk skjellsettende, sa Thorbjørnrud.

I juni fortalte tidligere kristne innbyggere i byen Mosul om hvordan de måtte flykte for livet da IS stormet inn i byen.

– De ville drepe meg og min familie. Jeg dro den samme dagen, 10. juni i fjor. Jeg var livredd, sa Josef Sakinaom til VG.

Lang historie

Kristendommen har en 2000 år lang historie i Irak. Språket Jesus snakket, arameisk, snakkes fortsatt i deler av landets assyriske minoritet. Mosul, og de omkringliggende områdene har vært kjerneområdene for kristne i Irak

Før den USA-ledede Irak-krigen i 2003 var det mellom en millioner og 1,5 millioner kristne i Irak. Ifølge nettstedet al-Monitor skal det nå, etter 12 år med krig, kun være om lag 300.000 igjen.

Frank Aarebrot reagerer også på at kristne fra Midtøsten kalles flyktninger.

Sjokkert

– De vil aldri kunne vende tilbake igjen. De er i samme situasjon som jøder som forlot Øst-Europa og reiste til Israel etter holocaust. Kristne i Midtøsten kommer neppe til å flytte tilbake til et nabolag der naboene anga dem til IS. Det vi ser nå er en exodus, sier Aarebrot, og viser til det latinske ordet som brukes om jødenes utreise fra Egypt i Det gamle testamente.

Ett år siden Gaza-krigen startet: Fortsatt lever barn og innbyggere i ruiner

– At norske kristne ikke føler på en spesiell forpliktelse for dem, sjokkerer meg, sier han.

Publisert:Oppdatert: 01.08.15 kl. 11:53