EU-avtale på vent: «Skuffende» og «skandaløst», mener ideelle aktører

Over 150.000 flyktninger til Europa i august

SENDER DELEGATER: Norske Røde Kors skal bistå søsterorganisasjonen i Tyskland i flyktningkrisen. EØS/EU-minister Vidar Helgesen ønsket dem lykke til tirsdag formiddag sammen med generalsekretær Åsne Havnelid. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Norge blir ikke bundet av flyktningeavtale

EU klarer ikke å bli enige om hvem som skal ta imot flyktningene. Europa-minister Vidar Helgesen (H) lover at Norge skal bistå, selv om vi står utenfor unionen.

  • Ingeborg Huse Amundsen
  • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fire år gammel

Det var knyttet store forventninger til gårsdagens møte i Brussel, der EUs innenriksministre var samlet for å diskutere hvordan de skal håndtere flyktningstrømmen til Europa.

Justisminister Anders Anundsen (Frp), som var der som observatør fra Norge, ble vitne til en svært splittet union. Så splittet, at en endelig løsning først kan legges på bordet tidligst tirsdag neste uke.

– Det er skuffende at de ikke klarte å komme til en enighet. Disse menneskene trenger hjelp akkurat nå, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

EU-landene ble «i prinsippet» enige om å fordele 120.000 nye asylsøkere mellom seg, noe som kommer i tillegg til en tidligere avtale om 40.000 asylsøkere. Hvilket land som skal ta hvor mange, klarte de derimot ikke å ene seg om. Årsaken er at særlig Ungarn, Slovakia og Tsjekkia motsetter seg dugnaden.

Bakgrunn: Dette må du vite om flyktningkrisen

Vil ikke fremme bindende forslag

Europa-minister Vidar Helgesen (H) besøkte tirsdag Røde Kors i Oslo, som for første gang siden krigen sender delegater til stormakten Tyskland. Tyske Røde Kors har bedt om hjelp til å bygge opp en ny flyktningleir som skal huse 20.000 mennesker. Helgesen kaller på sin side resultatet fra EU-møtet som «et skritt fremover».

– Vi signaliserte en vilje til å bistå i dugnaden i går, sier Helgesen til VG.

Tirsdag kom meldingen om at det 22. september skal det holdes et nytt møte mellom innenriksministrene i EU for å diskutere flyktningkrisen. Det var på forhånd bestemt at stats- og regjeringssjefene skal møtes på nytt 8. oktober.

– Kan EU-landene egentlig bli enige uten tvang når frontene virker så steile?

– Det er et godt spørsmål. Dette er et veldig følsomt tema i den nasjonale politikken i mange land. Det er også slik at EU sjelden kommer til enighet om noe ved første diskusjon; denne beslutningsmaskinen tar ofte tid.

EU-President: Refser Europas behandling av flyktninger

– Norge kan velge å holde seg utenfor en frivillig avtale, men blir bundet av en ny Dublin-avtale. Hva jobber Norge nå for?

– Det er ingen tvil om at vi vil bidra til det felles europeiske løftet, men siden vi i utgangspunktet ikke vil bli bundet, skal vi kanskje ikke være de fremste i rekken til å kreve at det skal bli bindende, svarer Europa-ministeren.

KOM IKKE VIDERE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) flanktert av sjefen for EUs grensekontrollbyrå Frontex, Fabrice Leggeri (t.v.), og den sveitsiske utenriksministeren Simonetta Sommaruga under mandagens EU-møte om flyktningsituasjonen. Foto: , NTB scanpix

«Europamesterskap i strutsepolitikk»

– Dette er et skandaløst vedtak. De landene som ikke deltar, vedtar i realiteten at Tyskland og Sverige skal ta imot enda flere. Jeg hadde virkelig håpet at nå hadde flere land våknet opp til de faktiske realitetene i og rundt Europa, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen til VG.

Egeland kaller den politiske håndteringen av flyktningkrisen «Europamesterskap i strutsepolitikk».

VG-oversikt: Slik har Middelhavet blitt Dødehavet

– Vinneren er den som klarer å stikke hodet dypest ned i sanden for å unngå å faktisk ta stilling til at det brenner i nabolaget vårt, og at de som løper ut av de brennende husene kommer inn i vår europeiske hage. At Europa ikke klarer å håndtere dette, er egentlig helt utrolig. Det er som en kollektiv panikkmodus, sier Egeland.

Tror avtalen kan «lirkes til»

Erik Oddvar Eriksen, leder for AERNA, senter for Europaforskning ved Universitetet i Oslo, påpeker at mandagens møte foregikk på ministerplan, og at de dermed hadde lite spillerom. 8. oktober møtes derimot statslederne selv.

– Det var ikke uventet at de ikke kom lenger, selv om man kunne håpe det, tatt i betraktning den prekære situasjonen i mange land, sier Eriksen.

Han forklarer at en løsning lar vente på seg fordi flere av EU-landene «holder igjen». Ifølge Eriksen kan EU komme til å «lirke det til», slik at enkelte land tar færre eller ingen flyktninger, men må betale for det, eller blir straffet gjennom kutt i den støtten de får gjennom regionalfondene.

– I mange EU-lands er det en stor innvandringskritisk befolkning, så en vil vel unngå å bruke harde midler, selv om EU nå har fått kompetanse til å bruke makt. Da kan de ende opp med å bli upopulære, tror EU-eksperten.

Merkel presser på

Bare i august måned har 156.000 flyktninger og migranter ankommet Europa, ifølge tall fra EUs grensekontrollorgan Frontex.

Tirsdag kveld tok Tysklands forbundskansler Angela Merkel til orde for kalle sammen de 28 stats- og regjeringssjefene allerede neste uke.

– Vi kan løse dette problemet, men kun i fellesskap. Tiden renner ut, sier Merkel ifølge DPA om flyktningkrisen.

Samtidig har den store tilstrømmingen av asylsøkere endt med gjeninnføring av Tysklands passkontroll sørover. Flere andre EU-land har fulgt opp med skjerpet grensekontroll.

Den ungarske regjeringen har videre vedtatt en lov som forbyr kryssing av et nytt gjerde mot Serbia, et land utenfor Schengen. Ungarerne erklærte unntakstilstand ved to grenseoverganger tirsdag, skriver NTB.

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Tyskland innfører grensekontroll

  2. Se oversikten: Disse landene har innført ny grensekontroll

  3. Fire forskere til VG: Slik bør flyktningkrisen løses

  4. Ungarsk opprørspoliti bruker tåregass ved grensen

  5. EU innkaller til krisetoppmøte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder