Statens barnehus bekymret over mange voldssaker

STERKE HISTORIER: Astrid Johanne Pettersen er leder ved Statens barnehus Oslo, som er et tilbud til voldsutsatte barn. Foto: Jan Petter Lynau

Slår alarm om innvandrerfamilier: Pisker og slår egne barn

Over halvparten av de groveste voldssakene mot barn, gjelder barn med utenlandsk opprinnelse. Nå slår støtteapparatet alarm.

 • Shazia Majid

Artikkelen er over syv år gammel


I 2011 gjaldt 53 prosent av alle voldssakene hos Statens barnehus Oslo, barn med minoritetsbakgrunn.

- Vi er bekymret for overhyppigheten av voldssaker i familier med minoritetsbakgrunn slik det framtrer her hos oss, sier Astrid Johanne Pettersen, leder ved Statens barnehus Oslo.

Det er kun 28 prosent av befolkningen i Oslo som har utenlandsk opprinnelse. Forekomsten er derfor omtrent tre ganger så stor hos andelen med minoritetsbakgrunn i hovedstaden.

I sin årsmelding fra tidligere i år, uttrykker barnehuset i Oslo en klar bekymring for omfanget og ønsker å initiere forskning og samarbeid med innvandrerorganisasjoner.

- Minoritetsbarn som kommer til oss forteller at de ofte blir slått med gjenstander. Barn forteller at de piskes med mobilladerledninger, blir slått med sleiver og sko. Noen av barna bærer arr på kroppen etter slagene, sier Astrid Johanne Pettersen, leder ved Statens barnehus Oslo.

Statens barnehus er et tilbud til voldsutsatte barn. Det er kun de groveste sakene, saker som er politianmeldt, som havner hos barnehuset.

- Det er en høy terskel for å komme inn til oss, uansett bakgrunn. Det gjelder i alle saker. I saker vi har hatt her på barnehuset som gjelder minoritetsbarn, ser vi ofte at vold brukes systematisk, gjentatt over tid, sier lederen.

Omfattende forskning

Hun understreker at det er ikke bare er minoritetsforeldre som utøver denne type grov vold. Norske barn forteller om slag med flat hånd, knyttneve, slenging og sparking.

Men det er færre etnisk norske barn som blir gjenstand for denne type grov vold. Det viser omfattende nordisk forskning.

- Norsk og svensk forskning viser at minoritetsbarn blir utsatt for både mer og grovere vold av sine foreldre, sier Carolina Øverlien, forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress og styreleder i Nordisk forening mot barnemishandel og omsorgssvikt (NFBO).

Ikke bare utsettes noen av minoritetsbarna for grov vold, de rettferdiggjør den også.

- Mange mishandlede barn er lojale mot sine foreldre, men minoritetsbarn skiller seg ut. De forsøker å forklare og forstå sine foreldres handlinger med kulturforskjeller og religion, sier Øverlien.

- Stigmatiserende

Fagfolk understreker at konsekvensene av volden er lik, uansett hvilken bakgrunn barnet har.

- Det finnes ingenting som rettferdiggjør vold mot barn, uansett hvorfor man kommer til Norge og hva slags bakgrunn man har, understreker Øverlien.

- Vi tenker at konsekvensen av vold ikke skiller på hensikten. Den er skadelig uansett. Barn blir like redde og like mye lei seg og på vakt. Dette er skadelig for barns utvikling, sier Pettersen.

I Bergen i mai i år ble det arrangert en nordisk kongress med fokus på barnemishandling av minoritetsbarn.

- Vi er bekymret for det vi ser i våre studier. Det er for lite fokus på dette. Noen mener det er for stigmatiserende å peke ut enkeltgrupper.

- Forskningen taler for seg, og vi skylder disse barna å ta tak i dette, selv om det kan være politisk ukorrekt, avslutter Øverlien.

Mer om

 1. Barn og unge

Flere artikler

 1. Pluss content

  Stemor dømt for mishandling av barna

 2. Barnehusene trenger mer kompetanse
  for å avdekke overgrep på nett

 3. KrF-Ropstad: – Manglende legeundersøkelser resulterer i at overgripere går fri

 4. Ny rapport: Politiet har dårlige rutiner

 5. Barneleger slår alarm: Få voldsutsatte barn undersøkes av lege

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder