KRITISERER POLITIETS UTLENDINGSENHET: Tidligere ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort har skrevet et rasende avskjedsbrev om norsk politikk rundt tvangsreturer. Nå har han fått svar fra statsminister Erna Solberg (innfelt). Foto: Terje Mortensen, VG ,

Erna svarer Tromsø-ordfører: Viktig at de som får avslag returneres

På sin siste dag som ordfører i Tromsø, skrev Jens Johan Hjort (H) et kritisk brev til statsminister Erna Solberg. Nå har han fått svar.

Artikkelen er over fire år gammel

Brevet, som sto på debattsidene til avisen Nordlys, begynte med «Kjære Erna», men var langt fra hjertelig.

Hjort skrev at han er dypt opprørt over det han kaller en «usigelig trist» sak, nemlig tvangsreturen av Chuksonyedika Agbakwue til Nigeria

Til VG utdypet Hjort formålet med brevet slik:

– Jeg har sett hvordan norske ultendingsmyndigheter går fram i to saker som har opptatt meg, og jeg er skremt av hva jeg ser. Det er ikke i tråd med hva vi kan være bekjent av som rettsstat og demokrati, sa han til VG tidligere torsdag.

– Viktig at de som får avslag returneres

Torsdag kveld svarte statsministeren ordføreren. Hun begynte med å takke ham for tiden han hadde vært ordfører, og skrev at hun forstår at «du og andre i samfunnet engasjerer dere sterkt i enkeltsaker, det har jeg full forståelse og respekt for. Det vil alltid være vanskelig å ta avskjed med mennesker man har fått en relasjon til, og som av ulike grunner blir tvunget til å bryte opp fra sitt liv her i Norge».

Hun fortsatte med å skrive at det er utlendingsmyndighetene som må svare for enkeltsaker.

– Vår oppgave er å sørge for et godt regelverk som igjen gir riktige avgjørelser. Jeg er enig i at vi skal behandle de som kommer itl Norge anstendig og regler skal følges. Samtidig er det viktig for asylsinstituttet og ikke minst alle som har krav på beskyttelse, at de som får avslag returneres».

I det åpne brevet sitt trakk Hjort særlig frem saken til 26 år gamle «Chucks».

Agbakwue har bodd i Tromsø, spiller fotball for Skjervøy og har to barn og kjæreste i Norge. I sommer skrev VG at han sto i fare for å bli sendt ut av landet, og flere slo ring om fotballspilleren for at han skulle kunne fortsette å bo i Tromsø.
Når har han blitt sendt ut av Norge uten forvarsel. Tidlig i sommer ble fotballspilleren hentet av politiet og sendt til mottaket på Gardermoen. Nå er han sendt til Nigeria.

SVARER: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

Svarer om «Chucks»

Hjort beskriver hvordan Agbakwue som «en ung mann, kjæreste, far og stefar ble hentet av 4 norske politimenn for å sendes vekk fra sitt lykkelige liv i Tromsø til en uviss skjebne i Nigeria der hans nærmeste familie er myrdet av Boko Haram.»

Hjort beskriver en rekke hendelser knyttet til tvangsreturen som sterkt kritikkverdige, blant annet at telefonen til Agbakwue, eller Chuks som Hjort kaller ham, ble beslaglagt, slik at han hverken kunne holde kontakt med sin familie i Nigeria eller kjæresten i Tromsø:

Hva slags menneskesyn ligger til grunn for denne praksis? Hvorfor tar man fra mennesker det de behøver aller mest? Hva kan Chuks gjøre med telefonen som skader norske myndigheter? Ivareta sine interesser?

Erna Solberg svarer at det ble gitt avslag på søknad om asyl i 2012.

«Det er et eksempel på at for å opprettholde respekten for asylinstituttet er det viktig at de som ikke har beskyttelsesbehov overholder plikten de har til å forlate Norge. Dette blir ikke mindre viktig i en tid vi opplever en stor tilstrømning av asylsøkere og hvor mange av de som nå kommer har rett til beskyttelse i Norge.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder