SKUTT: Bjørnen som opprinnelig ble oppdaget ved DNA-sporing i Rennebu i Sør-Trøndelag i 2006, ble skutt i Sverige under lisensjakt syv år senere. Foto: Jonny Persson,

Trønder-bjørn på
rekordlang vandring
- Skutt i Sverige

TRONDHEIM (VG) DNA-spor viser at bamsen fra Trøndelag hadde vandret hele 124 mil i luftlinje gjennom store deler av Sør-Norge, før den ble skutt i Dalarnas län i Sverige.

  • Linn K. Yttervik

Artikkelen er over fire år gammel

– Den ble oppdaget i Rennebu i Sør-Trøndelag i 2006, og har i løpet av syv år vært helt nede i Telemark før den ble påvist tilbake i Sør-Trøndelag igjen. At den bruker så lang tid på å finne seg et sted hvor den kan etablere seg er litt overraskende, sier fagleder ved Rovdata, Henrik Brøseth, til VG.

På jakt etter binner

Bjørnen ST4 har etter all sannsynlighet vært på damejakt. Og da er det ikke flust å velge mellom på den norske siden av grensa.

LANG VANDRING: Kartet viser hvor bjørnen ST4 har vandret i løpet av syv år før den endte sine dager på svensk side under lisensjakt. Foto: ,

– Det er vanlig at hannbjørnene begynner å bevege seg bort fra moren i 2-årsalderen for å finne et eget område å etablere seg i og for å finne binner, forklarer Brøseth.

Denne bjørnen har etterlatt seg DNA-spor over store deler av Sør-Norge før den returnerte syv år etterpå.

DNA-spor viser at hannbjørnen på 233 kilo ble skutt under lisensjakt i Älvdalen kommune i Dalarnas län 17. september 2013, en måneds tid etter at den sist ble påvist i Røros kommune. Dermed var den rekordlange vandringen over.

Rovdata har tidligere omtalt hannbjørnen, som første gang ble registrert i Norge gjennom funn av hår i Rennebu kommune i Sør-Trøndelag 26. juli 2006. Prøven ble sendt inn for DNA-analyse og innsamlet avføring og hår i årene som kom, viste at bjørnen vandret sør og vestover inn i landet gjennom Telemark, Oppland og Hedmark, før den returnerte i 2013.

– Data fra analyse av døde bjørner i Sverige viser at vandringen tok slutt kort tid etter da den krysset grensa til Sverige, forklarer Brøseth.

Unge hanner kan vandre langt

Skandinaviske brunbjørner har store leveområder og kan forflytte seg over store avstander på kort tid. Dette gjelder spesielt unge hannbjørner, som ikke har funnet seg et eget område og leter etter binner.

– De analyserte prøvene etter ST4 viser at bjørnen har tilbakelagt betydelige distanser, og bare rekkevidden mellom funnstedene tilsvarer 1243 kilometer i luftlinje, sier Siv Grete Aarnes, som er ansvarlig for DNA-analysene av prøvene hos Bioforsk Svanhovd.

– Vi har aldri registrert en så lang vandring for brunbjørn i Norge gjennom DNA-prøver tidligere, så dette er ny rekord, legger hun til.

Prøvemateriale fra alle bjørner som skytes på lisensjakt i Sverige sendes til Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala for ulike undersøkelser.

Aldersbestemmelsen fra tannsnitting som ble foretatt viser at hannbjørnen var 9,5 år gammel da den ble skutt høsten 2013 og at den var 2 og et halvt år gammel da den ble registrert for første gang i Rennebu i 2006.

Flere artikler

  1. NRK: Regjeringen instruerte at bjørn ble skutt i Høyre-topps beiteområde

  2. Frykter ulven: «Datteren min får ikke gå ute alene»

  3. Evakuerer beboere i Egersund

  4. Dette vil bompenge-generalene gjøre i storbyene

  5. Slik måler de bevegelsene på Mannen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder