FØRSTE JUL UTEN ODIN: VG møtte Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen, i desember for å snakke om Odin- stiftelsen og den første julen uten Odin. Foto:Line Møller,VG

Odins mor hyller Kongens nyttårstale: – Stort og surrealistisk

Feiret første jul uten Odin

Erna Solberg med antimobbe-budskap i sin tale

Mamma Katrine hadde aldri trodd at Kongen skulle gå så grundig inn på mobbing i sin nyttårstale. – Det varmer godt at Odins historie bidrar til å gjøre en forskjell.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Også Villemo Hatland (14) og moren Elisabeth Hatland jubler over at Kongen nevnte mobbesaken i sin nyttårstale.

– Nå tror jeg folk begynner å skjønne alvoret i dette, sier 14-åringen til TV2 etter talen. Hun mener at når selv kong Harald tok opp mobbing har kampen mot mobbing begynt å gi resultater. Vi må få bukt med problemet og det at en viktig person tar opp dette et veldig viktig, sa Villemo i et intervju med VG nyttårsaften.

14-åringen ble personlig trukket frem i talen.

Bakgrunnen var at hun i november arrangerte fakkeltog mot mobbing – etter at hun og moren hadde lest om Odin-saken i VG.

Les hele Kongens tale her!

Også Odins foreldre har fikk med seg Kongens nyttårstale, og ble svært rørt.

– Vi synes talen var veldig bra. Han tok opp viktige tema, om det å være annerledes og om å tørre å ta vare på hverandre. Det var også veldig stas at han trakk frem historien til Villemo. Mange har blitt berørt av det hun gjorde, sier mamma Katrine Olsen Gillerdalen til VG.

Det er snart to måneder siden Katrine og pappa Espen fortalte om savnet etter sønnen – og om kampen for å sikre ham en mobbefri hverdag. Historien deres vakte et enormt engasjement.

Ble rørt av Kongens møte med barnehagebarn

Spesielt rørt ble hun av ordene om Kongens møte med barn fra Kapellveien barnehage i Oppegård kommune:

«Som bestefar – og i møte med unge på mine reiser rundt i Norge – blir jeg ofte slått over barns klokskap. Det ble jeg også da jeg i mars hadde besøk på Slottet av Kapellveien barnehage i Oppegård kommune. Barna kom til meg med sin egen grunnlov, som de hadde laget i anledning grunnlovsjubileet. De ville vise meg den, som en av guttene sa, for å fortelle hvordan vi har lyst til at det skal være», sa Kongen i talen.

Han trakk frem tre av paragrafene barna hadde skrevet, blant annet at man skal si snille ord.

«Når vi vet hvilken kraft som ligger i å gi hverandre gode ord, kunne vi godt benytte oss av det enda oftere. Ros gir oss selvtillit. Oppmuntring gir oss mot. Kommunikasjonen på nettet har dessverre senket terskelen for hva vi tillater oss å si om og til hverandre. Det er vondt å høre alle historiene om mobbing – både på skolen, på sosiale medier og på arbeidsplassen», sa Kongen videre.

– De ønsker at alle skal være snille med hverandre og si snille ord. At disse barna allerede har tenkt tanken på hvordan de ønsker at ting skal være, betyr at de kanskje har følt at noe har manglet, sier Gillerdalen.

Også statsministeren nevnte Odin

Statsminister Erna Solberg (H) valgte også å fortelle den norske befolkningen om Odin i sin nyttårstale. Hennes budskap var at «alle kan vi gjøre en forskjell».

– I november ble vi kjent med Odins historie. Gutten som etter år med mobbing tok sitt eget liv. 13 år gammel. En sterk historie som gjør dypt inntrykk. Odin sa, «det nytter ikke å si i fra for de gjør ikke noe uansett». Utestengning og mobbing kan ta fra barn og unge viktige år, sa Solberg, og fortsatte:

– Både barn, ungdom og voksne må bidra til å stanse mobbing og utestengning. Voksne har et særlig ansvar. Det skal nytte å si fra til en voksen. Vi må bry oss, ikke avvise barn som har det vanskelig. Det gjelder også oss foreldre. Vi må ta ansvar for hvordan våre egne barn oppfører seg. På den måten kan vi alle gjøre en forskjell.

VG snakket med moren til Odin i forkant av statsministerens tale, og har dermed fått hennes reaksjoner kun på det å bli løftet frem av Kongen.

– Betyr veldig mye for veldig mange

– Hvordan føles det å vite at deres historie har bidratt til Kongens fokus på dette?

– Det er stort og surrealistisk. Vi har betalt en pris vi på ingen måte skulle ønske, men når det først er slik det er, så er det godt å se at Odin og hans historie kan gjøre en forskjell og påvirke mennesker på alle nivåer.

HJEMMELAGET: «Odin 2004», står det på nissen som henger på juletreet i stuen. Foto:Line Møller,VG

Hun regnet ikke med at Kongen skulle gå grundig inn på mobbing som han gjorde.

– Vi hadde håpet at han skulle ta med noe om barns trivsel og psykisk helse, men vi hadde ikke trodd han skulle gjøre det i så stort omfang.

– Hva tror du det betyr at Kongen gjorde det?

– Jeg tror det betyr mye for mange at han bidrar til å henge tematikken så høyt oppe. Dette er en tale folk tar til seg.

I år måtte familien feire julen uten Odin. Det jobbet de beinhardt for å få til.

– Julen har vært fin. På julaften koste barna seg, omgitt av hele familien. Vi hadde regnet med at det skulle bli tøffere enn det var, men vi prøver å tenke positivt. Jeg tror det at vi forberedte oss godt i forkant bidro til at feiringen ble letter. Det har vi jobbet mye med.

Katrine er dypt rørt over støtten de har fått etter de delte Odins historie. Nå håper hun at folk ikke glemmer.

– For vårt arbeid videre er det viktig at fokuset holdes oppe, og at vi får enda flere med oss i kampen mot mobbing.

Å skrive har blitt en form for terapi. Kort tid etter Odins død, begynte Katrine å føre dagbok. De personlige notatene skal bli til en bok om hvordan det er å miste barnet sitt til selvmord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder