BEKYMRET: Helsemyndighetene strammer til for å unngå at minkviruset kommer til Norge. Foto: Ørn E. Borgen

Nakstad etter mink-utbrudd: Alle som har kommet fra Danmark de siste to ukene må teste seg

For å unngå at minkviruset kommer til Norge, ber Espen Nakstad nå alle som kommer fra Danmark om å gå rett i karantene, melde ifra til kommunen og teste seg.

 • Line Fausko

Helsedirektoratet ber også om at alle som har kommet fra Danmark holder seg i karantene i ti døgn etter ankomst uansett testresultat.

– Dette er svært viktig for at vi ikke skal få spredning av den nye virusstammen fra mink i Danmark som vi frykter kan redusere effekten av en fremtidig vaksine, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG.

Han sier også at alle som kommer fra Danmark må opplyse om dette når de tester seg, slik at positive prøver blir sendt fra laboratoriene til videre analyser ved Folkehelseinstituttet.

– Konsekvensene kan bli store

Fra og med natt til mandag blir det påbudt for alle som kommer fra røde land om å fremlegge negativ test som er tatt under 72 timer før innreise og å være på coronahotell (arbeidsreisende og dem med fast bopel må ikke bo på hotell). Helsedirektoratet ønsker å nå alle som også kommer inn i helgen, før det trer i kraft:

– Vi er usikre på om denne virusvarianten har kommet til Norge eller ikke. Men vi ønsker uansett å forhindre spredning av denne i det norske samfunnet. Derfor går vi ut med denne informasjonen nå.

Helsedirektoratet og FHI fikk i helgen i hasteoppdrag å vurdere tiltak angående innreise fra Danmark på grunn av coronautbrudd blant mink. Storbritannia stengte lørdag grensene for dansker og ber alle som har reist til Danmark de siste to ukene om å gå i isolasjon sammen med husstanden sin. Dette gjør ikke norske myndigheter.

Helsedirektoratet anbefaler at de de som ankommer fra eller har vært i Danmark siste 2 uker:

 • Bør teste seg når de kommer til Norge
 • Bør melde fra til kommunen de oppholder seg i om hvor de har vært og at de er i karantene
 • Må gjennomføre karantene i 10 dager fra ankomstdato, etter gjeldende regler, uansett testresultat

– Det man kan si på noe overordnet nivå, er at om sannsynligheten er lav, så vil eventuelt konsekvensene kunne bli store på sikt, skriver Helsedirektoratet i oppdragsbrevet til departementet.

FHI anbefaler på sin side alle landets laboratorier sende virus som påvises hos reisende fra Danmark. FHI vil deretter prioritere å analysere disse.

I tillegg foreslår de at det:

 • Gis eksplisitt informasjon til alle innreisende fra Danmark.
 • Gis tilbud om testing til alle reisende fra Danmark ved ankomst. Det kan eventuelt vurderes å innføre obligatorisk test, men det bør ikke testes med tvang

Avliver all mink

Den danske regjeringen gjør alt de kan for å hindre spredningen av mutasjonen de har funnet i mink.

Det er spesielt en av dem, cluster 5, som vekker bekymring, fordi den har fire ulike endringer i taggene til viruset, altså det som stikker ut fra selve viruset. Denne typen kan påvirke fremtidig vaksine. 12 dansker er smittet av cluster 5, mens over 200 er smittet av de øvrige mutasjonene.

Nå avliver de alle mink i landet, mellom 15 og 17 millioner, og har informert verdens helsemyndigheter om situasjonen.

Slik kan det endre vaksinen

De fleste vaksiner baserer seg på taggproteinet til coronaviruset. Det er nettopp i dette proteinet danskene nå ser en endring, og som derfor kan påvirke effekten av vaksinene.

– Vaksinen skal hindre at viruset kommer inn i cellene våre. Vaksinen får oss til å lage antistoffer mot viruset. Slike antistoffer blokkerer muligheten viruset har til å feste seg til våre celler. Hvis minkviruset har endret seg der, på det området, vil ikke antistoffene fra vaksinen virke like bra. Dette er som en nøkkel i en lås, forklarte immunolog Anne Spurkland til VG lørdag.

Så nøyaktige er antistoffer mot taggproteinene: Hvis man får endringer i låsene, vil ikke nøkkelen passe lenger.

MUTASJON: Danskene har oppdaget endringer i et område i taggen, altså det røde som stikker ut. Dette området har betydning for hvor lett det er å binde seg til menneskecellen. Foto: NIH / X80001

Flaggermus og mink er de eneste dyrene vi vet om som fører coronaviruset til mennesket. Fordi mink har en helt annen biologi enn mennesket, kan det føre til mutasjoner med større endringer enn det som skjer mellom menneske til menneske.

– Det at viruset kan switche frem og tilbake mellom mennesker og mink er litt skremmende. Det gjør at mutasjoner i viruset kan få ganske annen virkning, enn om det bare hadde gått fra menneske til menneske.

Når coronavaksinen blir klar til bruk vil etterspørselen være langt større enn antall doser vi har tilgang på. Derfor vil en prioritert gruppe mennesker få den før andre:

Rettelse: I en tidligere utgave av denne artikkelen stod det at norske statsborgere ikke trenger å være på karantenehotell. Det er feil. Det riktige er at personer som enten er bostedsregistrert i Norge eller eier bolig i Norge, samt arbeidsreisende, er unntatt kravet om karantenehotell.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Helsedirektoratet
 3. Espen Nakstad
 4. Karantene
 5. Danmark
 6. Rettet

Flere artikler

 1. Minkvirus i Danmark kan påvirke vaksine: – Urovekkende

 2. Pluss content

  Dette begynner å ligne en katastrofefilm

 3. All mink må avlives i Danmark

 4. Mads har avlivet 65.000 mink på ti dager

 5. Coronautbrudd på danske minkfarmer: Frykter det kan svekke vaksine

Fra andre aviser

 1. Helsemyndighetene frykter minkvirus fra Danmark – kommer med en rekke nye anbefalinger

  Aftenposten
 2. Dreper mink for å sikre vaksinens effekt – næringen demonstrerer

  Aftenposten
 3. All mink må avlives i Danmark

  Aftenposten
 4. Minken havnet i massegraver av tre grunner. Nå har avlivingen skapt politisk oppvask i Danmark.

  Aftenposten
 5. Her svarer Espen Nakstad på lesernes spørsmål

  Aftenposten
 6. Minkfarmer i flere land har hatt koronautbrudd. I Norge er det ennå ikke påvist smitte hos dyr.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no