Venstre vil ha blågrønt regjeringssamarbeid

Venstre-lederne vil ha et blågrønt regjeringssamarbeid med Høyre og Kristelig Folkeparti, uten Frp.

  • Hilde Sandvær
  • Eirik Tufteland Kroken
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er et enstemmig vedtak i hele landsstyret at vi ønsker oss en blågrønn regjering, en Krf, Høyre og Venstre-regjering. En ny regjering som prioritere litt annerledes enn det vi ser i dag, forteller partileder Trine Skei Grande til VG.

– Angrer dere på at dere inngikk samarbeidsavtalen med regjeringen i 2013?

– Gjennomslagene tilsier ikke at vi skal angre, men det er helt klart at det hadde vært bedre med Venstre i regjering enn en regjering som av og til går til arbeiderpartiet og lager dårlige løsninger, sier Skei Grande.

Enstemmige om blågrønt samarbeid

Landsstyremøte setter ned en redaksjonskomité som skal utarbeide forslaget som skal legge fram forslaget på Venstres landsmøte i Ålesund fra 30. mars til 2. april.

Det er stortingsrepresentant Iselin Nybø som skal lede gruppen. Landsstyret bedt om at følgende formuleringer innarbeides i uttalelsen:

«Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget. Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Vi deler noen felles verdier som enkeltmenneskets ukrenkelighet, valgfrihet, rause fellesskap og nye muligheter. Vi legger kunnskap og forskning til grunn for rammene for politikken. Sammen vil vi kunne gjennomføre det grønne skiftet, legge til rette for nye bedrifter og arbeidsplasser, og føre en ansvarlig økonomisk politikk».

– Vi er glad for at landsstyremøte er så tydelige og enstemmige på at vi ønsker en ny regjering med Krf, Høyre og Venstre. Vi skal nå lage en uttalelse som handler om politikk, som ser fremover og sier noe om hva venstre ønsker å få til, sier Nybø.

Saken fortsetter under bildet.

SAMARBEIDSAVTALE: Etter stortingsvalget i 2013 dannet Høyre og Frp regjering, mens Venstre og KrF inngikk en samarbeidsavtale. Fra venstre Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Trond Solberg VG

Fylkeslederne ønsker ikke Frp-samarbeid

I forkant av landsstyremøtet var VG i kontakt med 18 av 19 fylkesledere i Venstre som er klare på at de ikke ønsker et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

Flere av fylkeslederne er dermed uenige med Venstres stortingsrepresentant Abid Raja, som har åpnet for at Venstre skal samarbeide med Frp.

Prioriterer klima og miljøpolitikk

Fylkeslederne i Venstre var også enige da VG snakket med dem i november og beskjeden til Skei Grande var da glassklar: Fylkesledere er irritert på regjeringen, og mener Venstre bør stå knallhardt på klimakravene - uten å kompromisse.

– Jeg tror hovedoverskriftene til Venstre kommer til å være en aktiv klima- og miljøpolitikk, et rent hav og at vi kommer til å oppnå Paris-avtalen. At vi får til det grønne skiftet og en svær skolesatsing, sier Skei Grande.

– Skaper usikkerhet

Frp-leder Siv Jensen svarer søndag ettermiddag på Venstres klare beskjed med å rose samarbeidet de har hatt så langt.

– Venstre skal få lov til å gjøre sine vedtak på samme måte som vi gjør våre, men vi har hatt et veldig godt samarbeid i denne perioden, skriver hun til VG i en sms.

Også Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik svarer på Venstres ønske om en regjering uten Frp.

– Her er det intet nytt under solen. Det er som forventet og det er også det de har kommunisert til oss tidligere. KrF har gitt samme beskjed, sier han til VG.

Saken fortsetter under bildet.

Frps Harald Tom Nesvik tror Venstres nye strategi med å gå inn for en regjering uten Frp vil skape uro og tvil før valget. Foto: Trond Solberg VG

Han presiserer at det er valget i høst som bestemmer utfallet for hvem som kommer til å samarbeide, men sier Venstres nye strategi kan få konsekvenser.

– Ved sist valg var Venstre tidlig ute og sa at de ville ha en borgerlig regjering. Det gjorde at vi fikk en regjering på høyresiden. At Venstre velger en annen strategi denne gangen, skaper mer usikkerhet og mer tvil.

– Burde Frp latt Venstre få mer gjennomslag når det gjelder for eksempel klima-saken?

– Overhodet ikke. Dette er forhandlinger. Vi har forhandlet oss frem til løsninger som alle kan stille seg bak. Vi har gjort mye for at utslippene skal ned, uten at man har måttet sette norsk industri på spill. Jeg tror Venstre er relativt godt fornøyd med resultatet.

BLÅGRØNN: Venstre-leder Trine Skei Grande mener de får størst gjennomslag for sin politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Her er hun i Stortinget i november. Foto: Erlend Daae VG

Her er Venstres liste over politiske prioriteringer som vil være avgjørende for et regjeringssamarbeid:

* En politikk som anerkjenner menneskeskapte klimaendringer, som bidrar til det grønne skiftet og som medfører at vi når klimamålene og Paris-avtalen.

* En politikk som fører til renere hav og oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

* En politikk som viser respekt for kunnskap og forskning og som gir en god skole med muligheter og kunnskap for alle.

* En politikk som sikrer gode oppvekstmuligheter for alle barn, herunder reformer som sikrer barn tilgang på barnehage og SFO uavhengig av familiens inntekt.

* En politikk som bidrar til omstilling og fremvekst av nye bedrifter, herunder en politikk som gir skattelette til de som skaper arbeidsplasser.

* En politikk som sørger for et fleksibelt arbeidsliv, der vi legger til rette for selvstendig næringsdrivende og for delingsøkonomien.

* En politikk som bygger videre på de reformer i offentlig sektor som er iverksatt de siste fire årene, med gode fellesskapsløsninger i helse- og sosialpolitikken.

* En politikk for å desentralisere makt og ressurser, der vi legger til rette for utvikling i både spredtbygde og tettbygde områder.

* En politikk som verdsetter kultur, bygger oppunder frivilligheten og bidrar til å fremme dannelse i samfunnet.

* En politikk og en retorikk som bidrar til å redusere konflikter i samfunnet, og som ikke bidrar til å bygge opp motsetninger mellom folk, by og land.

* En politikk som respekterer, og aktivt, overholder Norges internasjonale forpliktelser i asyl- og utenrikspolitikken.

* En politikk for mer, og ikke mindre, internasjonalt og europeisk samarbeid for å løse felles utfordringer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder