Full splid om EU i FrP

Kan havne på vippen

Det råder full EU-splittelse blant de 36 fremste Frp-kandidatene til partiets nye stortingsgruppe etter valget.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

AvMARIANNE JOHNSEN, BIRGITTE SALOMONSEN og ANDREAS THORSHEIM.

VG har snakket med samtlige representanter som ut ifra TNS Gallups siste partibarometer vil sitte på Stortinget neste periode.

Her er tallene som er egnet til å ta nattesøvnen fra Ap-leder Jens Stoltenberg og de andre ja-folkene på Stortinget: Bare 13 stortingskandidater fra det tidligere ja-partiet, er tilhengere av EU-medlemskap. Hele 10 sier blankt nei. Så mange som 13 svarer at de ikke har bestemt seg.

Kan avgjøre

Fire kandidater har ikke villet kommentere saken overfor VG, men har tidligere kommet med uttalelser som plasserer dem på listen.

Ja-sidens mareritt er at Frp med dagens oppslutning, kan avgjøre om Norge skal søke EU-medlemskap i neste stortingsperiode.

I TNS Gallups mars-måling er Carl I. Hagen & Co. på vippen i en EU-avstemning:

Ja-partiene Ap og Høyre mangler en representant for å ha flertall, men flere nei-folk i Ap har sagt at de ikke vil bøye seg for partipisken.

Det betyr at Ap og Høyre kan bli helt avhengige av Frp for å få ja-flertall til å sende en søknad.

Partiformann Carl I. Hagen vil ikke si hvor han står i saken.

- Dette er ikke en aktuell problemstilling. Hvis saken blir aktuell, skal jeg sette meg nøye inn i den og gjøre meg opp et standpunkt, sier Hagen til VG.

Frp krever to folkeavstemninger om EU-saken: En om hvorvidt Norge i hele tatt skal søke, og en om forhandlingsresultatet.

Krever folkeavstemning

Hagen vil bruke makten som ligger i Frps vippeposisjon til å tvinge gjennom to folkeavstemninger - noe både Ap og Høyre er kraftig motstandere av.

- Hvis det er noen som vil ha oss med på å inngå forhandlinger med EU, må de fremme forslag om folkeavstemning, sier Hagen.

- Vil dere gå inn for en avstemning neste periode?

- Det skal stortingsgruppen ta stilling til hvis temaet blir aktuelt. Da må det bli et EU-flertall i befolkningen som holder seg over tid, sier Hagen.

Tord Lien fra Sør-Trøndelag mener det er positivt hvis en EU-søknad blokkeres av uenighet om man skal ha én eller to folkeavstemninger.

- Det er kjempeflott. Hvis toget går fordi Jens Stoltenberg nekter å ha en folkeavstemning i forkant, slipper vi denne debatten, sier den krystallklare nei-mannen.

VGs ringerunde viser at flere av Frp-toppene har skiftet mening. En av dem er nestformann Siv Jensen, som har gått fra ja til å bli en tviler.

- Jeg synes EU-saken er vanskelig. Avhengig av hvilken synsvinkel man har på EU, får man forskjellig svar, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder