RUSTET TIL STRID: Carl I. Hagen og generalsekretær Geit Mo i Frp er i full strid med Oslo ligningskontor. Partiledelsen krever nå en avklaring rundt ligningskontorets krav før de godtar bokettersyn. Foto: Frode Hansen
RUSTET TIL STRID: Carl I. Hagen og generalsekretær Geit Mo i Frp er i full strid med Oslo ligningskontor. Partiledelsen krever nå en avklaring rundt ligningskontorets krav før de godtar bokettersyn. Foto: Frode Hansen

Nekter fortsatt skattegranskerne innsyn

Publisert: Oppdatert: 24.06.06 08:15

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Frp har rådført seg med skatteeksperter i kampen mot Oslo ligningskontor, og nekter fortsatt skattegranskerne å gjennomføre bokettersyn i stortingsgruppens regnskaper.

På et ekstraordinært møte i Frps stortingsgruppes styre i går, midt i Stortingets sommerferie, drøftet Frp-ledelsen kravet fra Oslo ligningskontor.

Nå krever de en avklaring fra ligningsmyndighetene på «prinsipielle forhold» rundt bokettersyn i Stortinget, før de godtar å gi fullt innsyn.

«Gruppen har blitt anbefalt av skatteeksperter å etterprøve ligningskontorets anmodning, siden den er svært uklar bl.a. i forhold til at det aldri har blitt ført bokettersyn i Stortinget tidligere», skriver Frps sekretariatsleder Geir Mo i en pressemelding.

Ingen unntak

Dermed har det brutt ut full strid mellom Frp og ligningsmyndighetene. Skattedirektoratet, som behandler eventuelle klager på kravet om bokettersyn, har allerede fastslått at ligningskontoret kan gjennomføre fullt bokettersyn.

- Ligningsloven gjelder generelt, det er ingen unntak for stortingsgrupper eller noen andre, sa informasjonsdirektør i Skattedirektoratet Lise Halvorsen til VG tidligere denne uken.

I går gikk Geir Mo samtidig til frontalangrep på direktøren i Oslo ligningskontor, Jan-Egil Kristiansen, som for tiden er på ferie i utlandet.

- Hvis den nevnte direktør er sendt på ferie, synes jeg det er en klok beslutning av ligningssjefen i Oslo, sa Mo til «Her og nå» på NRK.

Mo mener Kristiansen ikke bør gi informasjon offentlig om granskingen av Frp, og oppfatter det som at Kristiansen nå har fått munnkurv.

- De får påstå hva de vil. Men ferien Kristiansen er på, ble planlagt for lenge siden, sier ligningssjef Inger-Berit Andersen.

Taust i Frp

Frp-ledelsen ble i går svært tause om skattegranskingen. I pressemeldingen som ble sendt ut, skriver Frp at de vil «iverksette en egen intern gjennomgang for å kvalitetssikre gruppens rutiner».

Men Frp-formann Siv Jensen nekter å svare på hvilke rutiner som skal gjennomgås, og hva som er grunnen til at den interne gjennomgangen blir iverksatt.

Frp-ledelsen vil heller ikke opplyse om hvilke «skatteeksperter» det er som har rådet dem til å «etterprøve ligningskontorets anmodning».

Inge Lønning (H) i Stortingets presidentskap kan ikke skjønne hvilke prinsipielle spørsmål som må avklares før ligningsmyndighetene blir gitt fullt innsyn.

- Likhet for loven

- Det eneste prinsippet som er aktuelt i denne saken, er likhet for loven. Det er stortingspolitikere som fastsetter lovene, og da må selvfølgelig stortingsgruppen også rette seg etter dem, sier Lønning til VG.

Lise Halvorsen i Skattedirektoratet opplyser om at det ikke er ofte at noen motsetter seg bokettersyn når ligningskontoret kommer på besøk.

- Det er veldig sjelden noen motsetter seg å utlevere bilag, sier Halvorsen.

Denne artikkelen handler om