I HARDT VÆR: En slektning av AP-politiker Yousuf Gilani (bildet) er i politiets søkelys for å ha finansiert valgfusket i Drammen. Foto: Krister Sørbø
I HARDT VÆR: En slektning av AP-politiker Yousuf Gilani (bildet) er i politiets søkelys for å ha finansiert valgfusket i Drammen. Foto: Krister Sørbø

Politiet tror slektning sto bak valgfusket

INNENRIKS

Det er Ap-politiker Yousuf Gilanis (34) nære familie som sto bak valgfusket i Drammen, tror politiet.

Publisert:

Med dette som hovedspor går etterforskningen inn i siste fase.

- Jeg kan bekrefte at vi har slektninger av Gilani nevnt i saken. Det er navn som er fremkommet i avhør, sier stasjonssjef Jan Erik Strøm ved Drammen politistasjon.

Siden kjøpet av stemmer ble kjent for et par uker siden, har politiet avhørt og oppsøkt et stort antall vitner. Flere av disse har i detalj forklart hvordan rusmisbrukere ble vervet til å stemme på Arbeiderpartiet i bytte mot 50-lapper.

Stemmesedlene de fikk utdelt, var utstyrt med en ekstrastemme på Yousuf Gilani. Flere av vitnene har også forklart politiet at de så et navngitt medlem av Gilani-familien dele ut pengene, forklaringer VG dokumenterte den 22. september.

- Det VG skrev, har vist seg å stemme godt overens med hva vi senere er blitt fortalt i avhør, sier Strøm.

Anmeldte tre

Ap-politiker Yousuf Gilani (32) har hele tiden hevdet valgfusket er et komplott. Som en reaksjon anmeldte han tre navngitte personer. Blant disse var SV-politiker Nasir Gondal, faren til Ap-politiker Aisha Ahmed (18) og hennes onkel.

Etter å ha avhørt to av de tre, fester politiet liten lit til sammensvergelsesteoriene.

- De har forklart seg på en grei måte. Hvorfor Gilani anmeldte disse tre, kan man jo spekulere på, sier Strøm.

Politiet har ennå ikke avhørt Gilanis slektning eller andre i Gilani-familien. De står for tur de nærmeste dagene. Ifølge kilder i familien har man heller ikke hørt fra politiet. VG er kjent med at familiemedlemmet som mistanken er rettet mot, for tiden befinner seg på jobb et annet sted i landet.

- Vi prioriterer heller ikke saken så høyt, sier Strøm med henvisning til at valgfusket er lite i omfang og at årsaksforholdene nå er godt kartlagt.

En kamp

VG har i lang tid forsøkt å komme i kontakt med Gilanis slektning, uten hell.

For Yousuf Gilani blir de neste dagene en kamp for sitt politiske liv. For det store spørsmålet gjenstår: Dersom en slektning sto bak, visste Gilani da om det? Særlig for Arbeiderpartiet er det et viktig spørsmål. Skulle det vise seg at partimedlemmer har hatt befatning med saken, har Arbeiderpartiet varslet at de umiddelbart vil bli ekskludert.

- Utfallet vil jeg ikke spekulere i før vi har en politirapport på bordet, sier stortingsrepresentant og leder Torgeir Micaelsen i Drammen Ap.

Gilani har tidligere hevdet familien ikke har hatt befatning med valgfusket. Han har hele tiden hevdet politiets etterforskning vil vise at helt andre krefter står bak. Yousuf Gilani ønsker ikke å kommentere politiets etterforskning før saken er avsluttet.

Her kan du lese mer om