PÅ BUNN: Høyreleder Erna Solberg mener Bjarne Håkon Hanssen burde ha reagert på UDI-skandalen i oktober. Foto: Frode Hansen

- Trekk deg, Erna!

Trygve Hegnar retter nå en personlig bønn til Erna Solberg om å trekke seg som partileder - og får følge av Høyre-sympatisør Svein Erik «Vaske»-Bakke.

  • Marianne Johansen

Hegnar og Bakke mener det er Solbergs avgang som må til for å redde Høyre fra full katastrofe.

Milliardæren Hegnar ønsker seg i stedet Børge Brende - og håper Solberg har «politisk teft nok til å trekke seg, når partiet ikke har mot til å kaste henne».

RIKSSYNSER: Redaktør Trygve Hegnar mener Høyre-lederen bør trekke seg. Foto: Line Møller

- Det er ingenting som tyder på at dette kan gå bra. Erna Solberg har fått et taperstempel, og da må hun ta ansvar selv. Hvis de lar henne fortsette, er det et sjansespill. Etter min mening bør hun trekke seg. Det er en del av lederansvaret å se det, sier Hegnar til VG.

Like tydelig

Investoren og mangemillionæren Svein Erik «Vaske»-Bakke, som selv har gitt pengestøtte til Høyre, er like tydelig:

- Jeg støtter Hegnar 100 prosent. Hun er dyktig, men har ikke det som skal til for å bringe Høyre tilbake. Det er mangel på karisma. Hun bør nå ta ansvar for partiets utvikling. Høyre har et kjempeproblem, sier Bakke, som opplyser at han vurderer å finne seg et nytt parti ved neste valg.

Høyre oppnådde i fjor høst sitt dårligste valgresultat noensinne på 14,1 prosent. På VGs partibarometer denne uken fikk Høyre 10,5 prosent oppslutning.

Trygve Hegnar mener at partiet ikke har noe å tape på å kaste Solberg.

- Å gjøre det noe særlig dårligere enn henne, er ikke mulig. Det er helt usannsynlig at Høyre skulle falle ned på fem prosent med en ny leder. Dette er en misforstått snillisme som henger sammen med at Høyre tidligere har fått kritikk for å spise sine ledere, sier han.

- Men dette er som om Rosenborg skulle tape hver match 20-0. Man må ta noen grep. Når den antatte målscorer er på sidelinjen eller i garderoben, må man gjøre noen bytter, sier Hegnar.

- Hvem ville være en bedre Høyre-leder enn Erna?

- Jeg har ikke løsningen på det, for jeg kjenner ikke partiet godt nok. Men jeg ville tro at Børge Brende ville være et veldig godt alternativ. Han var en fremragende miljøvernminister. Han gjorde også en veldig god jobb som næringsminister. Men Brende er en så dannet person at han ville få sammenbrudd hvis noen spurte ham om å stille til valg mot Erna.

Tvilende

OPPVASK: Svein Erik Bakke tror Høyre vil få ny giv med ny leder. Foto: Terje Bringedal

Svein Erik «Vaske»-Bakke stiller seg noe mer tvilende til Brende.

- Børge Brende er bedre enn den lederen de har nå, men slik jeg ser det er det ingen i Høyre som har den karismaen og styrken som skal til for å bringe partiet tilbake, sier Bakke

Trygve Hegnar trekker også frem Kristin Clemet og Jan Tore Sanner som personer som kunne overta etter Erna.

Investor Ola Mæle har i en årrekke støttet Høyre med penger. Han tror ikke partiet vil tjene noe på bytte ut lederen, men er krystallklar på at partiet bør bytte kurs:

- Flere av oss som har jevnlig dialog med Høyre, har oppfordret partiet til å søke samarbeid med Frp. På de siste målingene har Høyre og Frp flertall sammen med Venstre. Jeg tror Erna Solberg og Siv Jensen kan bli et godt par, sier Mæle.

«Erna takker nei til å kommentere Hegnar, og det kravet han jevnlig har satt frem det siste halvåret,» skriver Erna Solbergs politiske rådgiver John-Ragnar Aarset i en tekstmelding til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder