MISTET LIVET: En norsk soldat mistet livet da stridsvognen av typen Leopard 2A4 han var mannskap på, gikk gjennom isen ved på Veggfjellet i nordre Nordland sent torsdag kveld. Foto: Jan Harald Tomassen, Pressesenteret Cold Responce

MISTET LIVET: En norsk soldat mistet livet da stridsvognen av typen Leopard 2A4 han var mannskap på, gikk gjennom isen ved på Veggfjellet i nordre Nordland sent torsdag kveld. Foto: Jan Harald Tomassen, Pressesenteret Cold Responce

To soldater døde etter ulykken

(VG Nett) Ulykken under øvelsen «Cold Response» krevde to soldaters liv.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

En omkom umiddelbart og en annen ble sendt til sykehus med kritiske skader etter at en stridsvogn gikk gjennom isen i en myr i Nordland natt til fredag

Den andre soldaten døde i natt.

Den norske Leopard 2-stridsvognen gikk gjennom isen i Bjervik i Ofoten, mellom Narvik og Harstad natt til idag. Det var under militærøvelsen «Cold Response» at ulykken skjedde.

Til sammen var det fire norske soldater i stridsvognen, men de to andre soldatene kom seg uskadet fra ulykken som rystet deltagerne på den store øvelsen.

Ikke merket

Ulykkesstedet hvor stridsvognen gikk gjennom isen under militærøvelsen,

skal ikke ha vært merket på Forsvarets kart som vann eller farlig myr.

Derfor ble Forsvaret nødt til å kontakte Bjervik IFs orienteringsgruppe for å få nærmere detaljer over området, skriver Harstad Tidende i dag.

På kartet til Bjervik IFs orienteringsgruppe skal stedet være avmerket som farlig myr.

Vervet personell

De som tilhører den berørte avdelingen er samlet i øvingsområdet for samtaler. Den omkomne og den skadede tilhører Telemark Bataljon. Avdelingen består av vervet personell.

Soldatene som tilhører avdelingen til den omkomne norske soldaten

er trukket ut av øvelsen.

Politiet fikk melding om ulykken klokka 23.30 torsdag kveld. Alt tilgjengelig redningsmannskap ble straks sendt til stedet, blant annet dykkere og redningskjøretøy.

10.000 soldater

Stridsvognen gikk gjennom isen på en myr, bare 50 til 100 meter unna E 10 ved Trollhøgda, nord for Narvik.

Ulykken skjedde under NATO-øvelsen «Cold Response», som er den største militærøvelsen på norsk jord i år. I alt deltar 10.000 soldater fra elleve nasjoner i øvelsen, som varer til 22. mars.
Kronprins Haakon besøkte torsdag den store militærøvelsen. Kronprinsen besøkte blant annet en gruppe svenske soldater, og fikk være vognfører av en 26 tonn svensk stormpanservogn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder