VARSLER TILTAK: Statsminister Jens Stoltenberg varslet tiltak for å få flere til å fullføre videregående utdanning da han mandag markerte skolestart sammen med 300 elever på nye Fyrstikkalléen skole i Oslo. Foto: Scanpix

Ny giv skal hindre frafall i videregående skole

Regjeringen vil redusere frafallet i den videregående skolen og benyttet skolestarten mandag til å lansere satsingen «Ny GIV» for å få flere til å fullføre utdanningen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) var med på å åpne Fyrstikkalleen skole, en kombinert ungdoms- og videregående skole i Oslo for 8.-13.-klassetrinn.

Statsministeren sa til elevene at frafallet i den videregående skolen er et alvorlig problem både for samfunnet og for elevene selv. Han karakteriserte det som den største utfordringen vi står overfor at så mange ikke fullfører sin videregående utdanning.

- Ikke gi opp

- Vi vet at de som ikke fullfører videregående opplæring i større grad enn andre ungdommer sliter med å skaffe seg jobb. Det er få jobber som ikke krever at du kan bruke dataprogram, forstår engelsk eller kan regne. Derfor er kampen mot frafall så viktig, sa statsministeren til elevene.

Han trakk fram seg selv som et eksempel på at det nytter og at det hjelper ikke å gi opp selv om man føler at ikke alt er like lett.

- I mine første skoledager kunne jeg knapt snakke, men stammet. Nå er jeg statsminister og kan snakke om alt. Jeg hatet matematikk, men endte opp som statistiker og sosialøkonom. Det nytter selv for de mest håpløse tilfeller, oppmuntret Stoltenberg elevene.

Nasjonal dugnad

Kunnskapsminister Halvorsen sa at Ny GIV er startskuddet for en nasjonal dugnad for å få flere til å fullføre skolegangen. Hun oppfordret alle gode krefter både lokal og nasjonalt til å dra i samme retning. Hun varslet at regjeringen vil legge fram flere nye tiltak i løpet av neste år. Satsingen Ny GIV vil pågå fram til 2013.

Statsråden sa at regjeringen våren 2011 vil legge fram en stortingsmelding som blant annet vil ta for seg hvordan ungdomstrinnet kan bli mer praktisk og virkelighetsnært.

Saken fortsetter under bildet

MARKERTE SKOLESTART: Statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen markerte mandag årets skolestart sammen med 300 elever på nye Fyrstikkalléen skole i Oslo. Foto: Scanpix


Halvorsen trakk fram flere tiltak som allerede er i gang, som utprøving av et nytt fag som skal gi elever større muligheter til å arbeide praktisk og mer fleksibel opplæring ved omdisponering av timer i enkeltfag.

Det er også innført obligatoriske kartleggingsprøver. Fra i høst vil det bli innført prøver i lesing i tillegg til prøvene i regning som ble innført fra skoleåret 2009/2010.

Flere andre tiltak går ut på å gjøre det lettere for ungdom å få læreplass i bedrifter.

Les også

 1. - Si nei til ferier i skoletiden

  Rektorer må oftere nekte elever å dra på ferie i skoletiden, mener utdanningsdirektør Petter Skarheim.
 2. Studenter i dyp boligkrise

  Mange studenter sliter med å finne tak over hodet. Ventelistene på studentboligene er lange - og leilighetene på det…
 3. Ikke studielån til barnevernsbarn

  Tidligere barnevernsbarn som fortsetter å bo i fosterhjem eller på institusjon etter fylte 18 år får ikke støtte til…
 4. Ni av ti med tilbud om skoleplass

  90 prosent av de 191.000 søkerne til videregående opplæring får tilbud om studieplass i førsteinntaket, som ble kjent…
 5. Rekordmange får studieplass

  Over 70.000 søkere har fått tilbud om studieplass ved norske universiteter og høyskoler. Dette er 5.200 flere enn i fjor.
 6. Ap-topp: - Skjønner at foreldre velger å bytte skole

  (VG Nett) Da drammensmamma Anne Sophie Schultheiss Christoffersen fikk vite at datteren ble flyttet til en klasse med…
 7. Kristin Halvorsen sier nei til bussing av minoritetselever

  Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) vil ikke busse minoritetselever til andre skoler for å unngå konsentrasjon av…
 8. Bare en av fire mener sidemål er viktig

  Bare hver fjerde nordmann mener det er viktig at alle skoleelver lærer å lese og skrive både nynorsk og bokmål.
 9. Elevene dømmes ulikt

  Lærere legger vekt på ulike ting når de gir karakterer, viser en ny undersøkelse.
 10. Vil tilby lappen på skolen

  Kommunalministeren ønsker på sikt på sikt å tilby førerkortopplæring på alle videregående skoler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder