LETER: Et norsk Sea King-helikopter deltar i leteaksjonen etter det savnede Hercules-flyet. Bak dette fjellet ligger Kebnekaise. Foto: Mattis Sandblad/VG

Flere store vrakrester funnet - ekstrem skredfare i søkeområdet

KEBNEKAISE FJELLSTASJON (VG Nett) Lørdag morgen ble flere vrakrester funnet utover et stort område ved Kebnekaise.

 • Øyvind Gustavsen
 • Thor Harald Henriksen
 • Thomas Borgos Hjelle
 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over åtte år gammel


SISTE: Flere større vrakrester skal være funnet nær toppen av Kebnekaise.

- Vrakrestene som nå er funnet gjør at vi kan konsentrere søket, sier Mikal Nordmark, sjef for Lapplandsjägargruppen i Kiruna til TV 2.

Lørdag morgen hadde vinden omsider løyet ved foten av Kebnekaise, og for første gang på flere dager kunne man lørdag tidvis skimte toppen av fjellet.

De forbedrede værforholdene tillot at to norske Bell-helikoptre er i luften for å lete videre på nord- og sørsiden av Kebnekaise etter det forsvunnende Hercules-flyet.

Helikoptrene har plukket opp bakkemannskap fra Nikkaluokta og Kebnekaise fjellstasjon. Det er nå totalt 120 personer som deltar i letearbeidet.

Fire naturlige skred lørdag

Skredfaren er lørdag morgen oppgradert til nivå fem av fem. Det er altså en ekstrem skredfare i området.

Redningsmannskapet ved Kebnekaise fjellstasjon er klare med lavinehunder, dersom letemannskaper skulle bli tatt av snøskred lørdag.

Ifølge Mats Nilsson, pressetalsmann for redningstjenesten i Kiruna, har det så langt gått fire flere naturlig skred lørdag.

- Skredene har blitt utløst naturlig. Vi har nå rekvirert sprengstoff for å sprenge ut snømassene og dermed sikre området for letepersonellet, sier han til VG Nett.

Oberstløytnant Mikael Nordmark i det svenske forsvaret sier til NTB at de sendte inn letemanskaper klokken 5 lørdag morgen.

- Vi sendte inn bakkemannskaper fra klokken 5 og forutsetningen for det utfordrende letearbeidet er bedret. Ved 6-tiden var det klar sikt, og betydelig mindre vind. Det er også bedre forhold for å sende inn helikoptre nå. Vi har ingen begrensninger i helikopterressursene nå, forteller Nordmark.

Flere fly

Søket etter det savnede flyet og de fem nordmennene om bord, ble natt til lørdag avsluttet på grunn av svært vanskelige værforhold, men litt over klokken fem lørdag morgen var
leteoperasjonen i gang igjen.

SKREDBEREDT: Politiinspektør og hundefører Jørgen Stridsmann er klar for å rykke ut fra Kebnekaise Fjellstasjon hvis redningsmannskaper skulle bli tatt av skred. Foto: THOR HARALD HENRIKSEN

Spesialfly leter

Det norske forsvaret satte lørdag inn et Orion-fly i søket.

- Vi har satt inn et fly av typen Orion P3 i søket. Dette flyet brukes normalt til å søke etter ubåter, men er veldig godt egnet for å søke i fjellområder også. Flyet er utstyrt med blant annet varmesøkende kamera, radar og sensorer, sier pressekontakt i Cold Response, Geir Bakke, til VG Nett.

Ifølge det svenske luft- og sjøredningen skal disse maskinene etter planen delta i leteaksjonen lørdag:

* 4 stykk Bell 412 helikoptre
* 1 stykk P3 Orion fly
* 1 stykk AWACS
* 1 stykk Sea king helikopter
* 1 stykk Super-Puma helikopter

Det norske Hercules-flyet var på vei fra Evenes til Kiruna da det forsvant ved 15-tiden torsdag.

SPESIALFLY: Et Orion P3 fra 333 skvadronen i forbindelse med DV-dagen under vinterøvelsen Cold Response 2012. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvarets mediesenter

Lover bedre vær søndag

Meteorologisk institutt sier været vil bli dårligere utover dagen, men bedre på søndag.

- Været blir dårligere utover dagen. Vinden kan øke opp i sterk kuling og det vil fortsatt være enkelte byger. Med andre ord er det ikke optimale søkeforhold, sier Gjermund Haugen, vakthavende ved Meteorologisk Institutt, til VG Nett.

- Søndag blir det bedre vær med minkende vind og oppholdsvær, noe som vil gjøre leteaksjonen særdeles enklere, sier Haugen.

Mer om

 1. Hercules-ulykken
 2. Forsvaret

Flere artikler

 1. Forsvaret: - Fant brente metalldeler som lukter parafin

 2. Her er siste tegn fra flyet

 3. Svært begrenset sikt for helikopter og bakkemannskaper

 4. Uvær og skredfare truer leteaksjonen

 5. Flykollegene snudde for å hjelpe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder