FOLKETS KRONPRINSESSE: Mette-Marit har nå vært sammen med kronprins Haakon i over ti år. Her er de avbildet i Sarpsborg sommeren 2009. Foto: Jon Olav Nesvold

10 år med Mette-Marit: - Fra ytterste skepsis til største stolthet

Fredag er det ti år siden kronprins Haakon valgte å bekrefte forholdet til Mette-Marit Tjessem Høiby.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Kvinnen som ble spådd å bety slutten for monarkiet i Norge, er i blitt en populær kongelig.

Det er søndag 14. mai 2000. Kronprins Haakon ser seg nødt til å bryte prinsippet om å ikke snakke offentlig om sitt privatliv.

- Jeg har ikke lyst til å bekrefte at jeg har en kjæreste, og jeg har ikke lyst til å gjøre rede for alvoret i forholdet. Men jeg blir jo nødt til det. Ja, jeg har en kjæreste, hun heter Mette-Marit, sier han til Terje Svabø i beste sendetid på NRK.

Uttrykket «utagerende festing» ble denne kvelden for alltid knyttet til Mette-Marits fortid. Republikanere gned seg i hendene og rojalister sørget.

Overgang

Det var Fædrelandsvennen som først slapp nyheten om kronprinsens kjæreste 29. desember 1999. Alenemoren med skjeletter i skapet ble introdusert som mulig kronprinsesse. Daværende politisk redaktør i avisa, Beate Barth-Nossum, husker folks reaksjoner svært godt.

- Mette-Marits medborgere fra Sørlandet var mildt sagt kritiske. Men følelsene for kronprinsessen har endret seg fra den ytterste skepsis til den største stolthet, sier Barth-Nossum til NTB.

Saken fortsetter under bildet.

FORELSKET: Kronprins Haakon forlovet seg med Mette-Marit Tjessem Høiby i desember 2000. I august 2001 giftet de seg. Foto: Scanpix


Mette-Marit var uvant med å være i søkelyset og mest komfortabel i olabukser og joggesko. Nå omgås kronprinsessen andre kongelige og statsoverhoder med den største selvfølgelighet: Stilfullt antrukket og sikker foran kamera.

Meninger

Rett før bryllupet i 2001 uttalte Mette-Marit til Dagsavisen at hun fant det vanskelig at folk hadde så mange meninger om henne.

- Det er klart jeg synes det er urettferdig og tar meg nær av det. Jeg leser forskjellige ting på internett som bare er løgn. Så greier jeg ikke helt å legge det fra meg, i den visshet at folk faktisk tror på det, sa kronprinsens forlovede.

Åtte og et halvt år senere har hun lært:

- Jeg tror jeg ville blitt veldig sliten hvis jeg skulle forholde meg til det alle sa eller skrev om meg, sa kronprinsessen i et intervju med Natt & Dag tidligere i år.

Kronprinsesse Mette-Marit er populær fordi hun ter seg slik det forventes, uten skandaler eller overraskelser.

- Det gjør hennes status solid, men hun er nok ganske sårbar. Det skal neppe mer til enn én sosial eller politisk utskeielse før det oppfattes som forventningsbrudd, sier Barth-Nossum, som nå er leder for samfunnsavdelingen i Burson-Marsteller.

Stilen

Imagekonsulent Thrond-Arne Schau tror kronprinsessen bevisst unngår å kle seg sexy eller utfordrende:

- Hun må vokte seg for alle små detaljer som kan gi kommentarer av typen «hva var det vi sa om henne». Hun har i dag en klassisk, veldig gjennomført stil. Stylister vil kalle dette «euro chic», en internasjonal stil. Hun er vakker, naturlig, nesten litt uskyldig og kanskje på grensen til det kjedelige noen ganger.

Schau mener Mette-Marit har vunnet folket med sin litt gjenkneppede stil og en fortid som hun tydelig tar avstand fra.

- Ingen kan gå gjennom livet og si at de aldri har gjort noe de har angret på.

Selv om stilen er tilpasset rollen som kronprinsesse, må den også gjenspeile personen Mette-Marit:

- Den ytre framtoningen må stemme med det indre for at hun kan ha trygghet i rollen og framstå som troverdig.

Schau og Barth-Nossum tviler på at kronprinsessen på noe vis vil te seg slik at hun tiltrekker seg unødvendig oppmerksomhet:

- Måten Mette-Marit kom inn i offentligheten på var et gigasjokk som vil følge henne resten av livet. Som kronprinsesse gjør og vil hun gjøre alt hun kan for å unngå det igjen, sier Barth-Nossum.

- Kronprinsesse Mette-Marit har en fin, naturlig, nesten uskyldig look uten noe fjas. Hun kunne godt vært mer modig, men så skal hun jo matche sin mann, som er ekstremt klassisk i stilen, sier imagekonsulent Thrond-Arne Schau.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder