HER KOM LØFTET: Under en debatt på Romerike under valgkampen lovet Bård Vegar Solhjell studentene 11 måneders studiestøtte med ny rødgrønn regjering. Han har måttet spise i seg løftet.
HER KOM LØFTET: Under en debatt på Romerike under valgkampen lovet Bård Vegar Solhjell studentene 11 måneders studiestøtte med ny rødgrønn regjering. Han har måttet spise i seg løftet.

Solhjell garanterte elleve måneder studiestøtte: - Det var vel ikke den heldigste formuleringen

Publisert: Oppdatert: 14.12.09 12:49

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Under valgkampen stilte Bård Vegar Solhjell som personlig garantist for elleve måneders studiestøtte. Onsdag slo Stortinget spikeren i kista.

- Jeg har tenkt å være personlig garantist for at det blir gjennomført hvis det blir en ny rødgrønn regjering, sa daværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell om det han kalte studentkrav nummer én, elleve måneders studiestøtte, i en debatt før årets stortingsvalg.

Det ble en ny rødgrønn regjering, med tre partier som alle har programfestet å jobbe for elleve måneders studiefinansiering. Likevel kan norske studenter se langt etter å få en utbetaling fra Lånekassen i juni neste år. Onsdag ble statsbudsjettet for 2010 vedtatt i Stortinget, uten økte bevilgninger til studentene. Heller ikke i Soria Moria fikk de fagre løftene plass.

LES OGSÅ:- Studenter må bo og spise dyrere og dårligere

Leder i Studentenes Landsforbund (STL), Ina Tandberg, skulle ønske at Solhjell kunne definere begrepet «personlig garantist».

- Her tok han jo tydeligvis større ord i munnen enn det han kunne stå for. Det hadde vært interessant om Solhjell kunne ha definert begrepet «personlig garantist» for studentene, for det betyr tydeligvis ikke det vi trodde det betydde, sier hun.

Her kommer Solhjell med løftet (YouTube)

Tandberg er oppgitt over alle de tre partiene som lovet 11 måneders studiestøtte i partiprogrammene sine, men hun er spesielt oppgitt over tidligere kunnskapsminister Solhjell.

Artikkelen fortsetter under bildet

- De sa i etterkant at det kostet for mye penger, men det visste de jo også når de satte det i partiprogrammene sine. Solhjell, som personlig garanterte for studiestøtten, satt i forhandlingene til Soria Moria, han var kunnskapsminister og nestleder i SV. Han visste om disse kostnadene på forhånd, sier hun.

Heller ikke Venstre Trine Skei Grande er særlig fornøyd.

- Stadig flere studenter har sin siste eksamen langt ute i juni, og vi må legge til rette for at de får konsentrere seg om studiene i eksamensperioden. Derfor går Venstre inn for en ekstra utbetaling fra Lånekassen i juni, sier parlamentarisk leder i Venstres Trine Skei Grande, som mener det ikke er lett å være heltidsstudent i dag.

- 11 måneders studiestøtte er et nødvendig skritt på veien mot å realisere heltidsstudenten, sier Skei Grande.

VGD:Bør studenter ha rett til 11 måneder studiestøtte?Delta i debatten her!

- Har jobbet hardt

Bård Vegar Solhjell, som etter valget trådte ut av regjering og inn som parlamentarisk leder for SV på Stortinget, sier til VG Nett at han ikke vil kommentere hvem av de tre regjeringspartiene som satte foten ned for det populære forslaget.

- 11 måneders studiestøtte står ikke i Soria Moria eller i statsbudsjettet. Det betyr at det ikke er en del av det den rødgrønne regjeringen har lovet å gjennomføre i fireårsperioden. Mange partier har vært opptatt av dette, men det var ikke mulig å få flertall. Jeg vil ikke gå inn på hva som skjedde. Det dreier seg om interne forhold i forhandlingene. Det jeg kan si er at utfallet ble at det ikke ble prioritert, er hans kommentar til resultatet av forhandlingene.

- Hva mente du da du stilte deg som personlig garantist for 11 måneders studiestøtte?

- Jeg sa det fordi jeg har jobbet hardt for det, og vært veldig opptatt av det. Jeg syns det var dumt at vi ikke fikk enighet om dette i forhandlingene, sier Solhjell til VG Nett.

Under valgkampen i 2005 garanterte SV-leder Kristin Halvorsen at alle barn skulle få plass i en barnehage innen 1. januar 2008 - hvis ikke skulle hun gå av. Under partiets landsmøte i 2007 måtte hun innrømme å ha tatt munnen for full.

- Det gikk ikke helt som planlagt sist heller. Bør SV-ledelsen slutte med personlige garantier?

- Nei, det var vel ikke den heldigste formuleringen i løpet av valgkampen. Men det viktigste er jo at vi får en bedring av studentenes økonomi. Det dummeste er at det ikke ble enighet i Soria Moria, ikke hva jeg har sagt eller ikke, sier Solhjell.

- Men hvordan definerer du en personlig garanti?

- For meg betydde det at jeg hadde tenkt å jobbe særlig hardt for elleve måneders studiestøtte.

LES OGSÅ:Dette er student-bankene

- Historisk løftebrudd

STL-leder Ina Tandberg føler at regjeringen har holdt de omtrent 220.000 studentene i landet for narr.

- For oss er dette et historisk løftebrudd. Det har ikke blitt gjort noe med studiestøtten siden 2003. I en undersøkelse fra Synovate som kom for kort tid siden kom det frem at nesten halvparten av studentene får pengestøtte hjemmefra. Dette skaper sosiale forskjeller, og det er ingen tvil om at studiestøtten slik den er nå ikke strekker til, sier studentlederen.

Bård Vegar Solhjell sier han har hatt et møte med studentlederne da det ble klart at Soria Moria II ikke rommet lovnader om utbetalinger fra Lånekassen også i juni - en måned der mange studenter sliter økonomisk.

- Jeg tror de er veldig skuffet over at det ikke kom i Soria Moria II. Mitt inntrykk er at de har forbannet seg på å få til dette, og vil jobbe enda hardere i tiden fremover. Jeg har sagt til dem at jeg er skuffet, og vi diskuterte hvordan vi i årene fremover skal jobbe for å likevel bedre studentøkonomien, sier Solhjell, som avviser å gå inn på mulige løsninger.

Han trekker frem andre tiltak regjeringen har gjort, som å bygge flere studentboliger og love funksjonshemmede studenter bedre forhold. Han mener de fleste studenter har råd til å finansiere studiene sine innenfor dagens rammer, men sier et mål er å gjøre det lettere å være fulltidsstudent.

- De aller fleste i Norge som studerer i dag, har både studielån og jobber ved siden av. Da har man en god mulighet til å finansiere studiene sine. Den viktigste grunnen til å bedre studiestøtten, er at studentene skal jobbe mindre, sier Solhjell.

LES OGSÅ:Her er regjeringens skolesatsinger

- Ville fortsette

Den tidligere kunnskapsministeren tror ikke troverdigheten hans har fått noen uopprettelig knekk etter det for studentene skuffende budsjettvedtaket.

- Jeg tror jeg har alminnelig god troverdighet, men forstår selvsagt at de er veldig skuffet over utfallet i denne saken, der jeg gikk så høyt på banen, sier han.

- Var det fint å slutte i Kunnskapsdepartementet etter denne saken?

- Nei, det var det ikke. Jeg hadde veldig lyst til å fortsette som kunnskapsminister. Helt uavhengig av dette, har vi fått en veldig god plattform for skole og høyere utdanning. Jeg kommer til å fortsette å engasjere meg i spørsmålet om høyere utdanning som parlamentarisk leder og SV-nestleder, sier Solhjell til VG Nett.

- Kommer det flere personlige garantier i tiden fremover?

- Det skal jeg ikke utelukke, men de kommer når de kommer, og jeg vil tenke godt gjennom dem på forhånd, sier Solhjell, og tilføyer at han føler seg rimelig trygg på at studiefinansieringen noen år fra nå vil være klart bedre enn i dag.

- Jeg vil ikke utelukke at det kan bli 11 måneders studiefinansiering før valget i 2013, for andre ting enn det som står i Soria Moria II kan bli prioritert, avslutter SV-nestlederen.

Ap-Hadia: - Ryddig

Under valgkampen hadde Arbeiderpartiet programfestet at man skulle gå inn for økt studiestøtte. Ap-representant Hadia Tajik sa før avstemningen i Stortinget onsdag at hun ville stemme mot forslaget om 11 måneders studiestøtte.

- Jeg vil stemme for det budsjettforslaget regjeringen har lagt frem, sier Tajik til VG Nett.

- Du stemmer med andre ord ned forslaget?

- Ja.

- Hva tenker du om at du stemmer mot et valgkampløfte?

- Vi har spilt med åpne kort hele veien. Vi var klare på at vi gikk inn i valgkampen med tydelige mål, og at vi skulle inn i en forhandlingssituasjon. Ut i fra forutsetningene, hvor vi er på vei inn i en periode der landet har dårligere økonomiske forutsetninger, syns vi det er ryddig og rimelig å si at vi vil prioritere studieplasser og kvalitet i utdanningen, sier Tajik.

- Men med tre partier som alle lovet dette i programmene sine, kan ikke dette ha vært en vanskelig forhandlingssituasjon?

- Dette er noe alle partiene i regjeringen står sammen om. Forhandlingssituasjonen handler hva man kan prioritere først innenfor de økonomiske rammene som har til rådighet.

Studentboliger

Tajik mener at regjeringen bøter på manglende øking av studiestøtten, blant annet ved å prioritere bygging av flere studentboliger. I løpet av neste år skal 1000 flere boliger være på plass.

- Jeg tenker at den aller viktigste prioriteringen er å skaffe plass til og sikre god kvalitet for mange nye studenter som søker studieplass i årene som kommer, vi står foran en utdanningsbølge. Det har vi valgt å prioritere, derfor når ikke studiestøtten opp denne gangen, sier Tajik.

- Men studentboliger når bare en del av studentene, mens studiestøtten når alle?

- Det er jeg enig i, men studentboliger når dem som trenger den mest. Vi har også prisjustert studiestøtten, slik at vi får opprettholdt kjøpekraften til studentene. Dette prioriterte ikke Bondevik-partiene.

Denne artikkelen handler om