RUIN: Arne Ivar Valan ble både hus- og TV-løs 21. desember. Allikevel må han betale NRK-lisens. Foto: Hild Dagslott Dypvik

Huset brant ned - må betale TV-lisens

(VG Nett) Gårdbruker Arne Ivar Valan (40) i Bindal er både hus- og TV-løs, men må betale lisens. - Helt korrekt, sier NRK.

  • Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Brønnøysunds Avis fortalte fredag om Arne Ivar Valan som må betale lisens selv om TV-en hans er brent opp.

Like før jul tok det fyr i det elektriske anlegget i huset hvor Valan bodde sammen med sine to barn. Alt han eide er tapt i brannen.

- Dette er staten på sitt beste. Huset mitt brant ned til grunnen 21. desember, og TV-en gikk selvfølgelig opp i røyk, forteller han til VG Nett.

Har du opplevd noe lignende?Tips oss!

UHELDIG: Selv om han har mistet alt han eier og ikke lenger har TV må Arne Ivar Valan betale NRK-lisens. Foto: Hild Dagslott Dypvik

Valan forteller at han hadde mye å tenke på i jula og fram til nyttår. Tanken på at han måtte melde fra til NRKs lisenskontor at han ikke ville ha TV det neste halve året streifet ham ikke med det første.

Hva mener du om NRK-lisensen? Delta i debatten nederst i artikkelen!

- Like etter nyttår tok jeg kontakt med blant annet Telenor og Canal Digital som begge var behjelpelige med å sette abonnementene mine på vent og hadde full forståelse for min situasjon, sier han.

Hos NRKs lisenskontor fikk derimot pipen en annen lyd.

- Der fikk jeg blankt avslag. Siden jeg ikke hadde gitt beskjed innen den 31. desember måtte jeg betale lisensen for vårhalvåret.

Ingen formildende omstendigheter

Ved lisensavdelinga til NRK forteller avdelingsleder Freddy Lysfjord at Valan er blitt helt korrekt behandlet.

Les også: Haster med lisensbetaling

- Vi har ingen formildende omstendigheter. Det er et innarbeidet prinsipp. TV-lisensen er en statlig avgift, og det er forskriftsbestemt at den må sies opp før en ny termin begynner om kunden skal slippe å betale for terminen, sier Lysfjord til Brønnøysunds Avis.

- Jeg har ingen opplysninger om denne aktuelle saken, men den generelle regelen er at vi må ha beskjed om at man ikke lenger har TV før den nye terminen starter, sier han til VG Nett.

- Forstår dere at det var vanskelig for Valan å gi beskjed før nyttår om at han ikke ville ha TV første termin?

- Selvfølgelig. Men regelverket er slik at vi må ha beskjed av kundene før den nye terminen starter uavhengig av hva årsaken til det er. Han må ta kontakt med oss direkte om han vil levere en klage i denne saken, avslutter Freddy Lysfjord.

Valan sier at han da ble forbannet, men NRK var ikke villige til å fire på noe.

- Jeg bor hos foreldrene mine nå og har ikke egen TV. De har jo TV, men de betaler den lisensen selv.

Nå har den uheldige brønnøyværingen betalt lisensen og tror ikke at han makter å gjøre noe mer med saken.

Vil kjøpe ny TV

- Etter hvert vil jeg bygge opp huset og kjøpe en ny TV, men det blir ikke med det første, så lisensen jeg nå har betalt får jeg ingen glede av, sier Arne Ivar til VG Nett.

Han beskriver hele situasjonen med lisenskravet som tragisk.

- Min situasjon er tragisk fra før, jeg er ikke kommet over brannen ennå. Hver dag går det mer og mer opp for meg at jeg har mistet alt jeg eier. Jeg har nok å tenke på, og hadde håpet at NRK ville vist mer forståelse.

TV-lisensen er for tiden på 2477,76 kroner, og er oppdelt i to terminer. De har startdato 1. januar og 1. juli.

- Min oppfordring til NRK er å bruke litt sunn fornuft, og ikke være så firkantede som jeg har opplevd dem, avslutter Arne Ivar Valan.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder