PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Christian Hatlo (bildet) skal sammen med kollega Pål-Fredrik Hjort Kraby lede etterforskningen av de to terrorangrepene. Foto: Scanpix

Krevde politiet skulle hente uniformen før rettsmøtet

(VG Nett) Mandagens fengslingsmøte ble forsinket med en drøy halvtime, fordi massedrapsmannen Anders Behring Breivik (32) stilte krav før han møtte i retten.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Breivik krevde å få lese fra manifestet, samt at han skulle være iført den sorte gallauniformen som det finnes bilder av i manifestet.

Politiadvokat Christian Hatlo opplyser til VG Nett at den terrorsiktede 32-åringen ba om at politiet reiste ned til leiligheten han disponerte på Skøyen i Oslo og hente uniformen før rettsmøtet.

Spørsmålet ble løst ved at tingrettsdommer Kim Heger avsa en rettslig beslutning om at siktede ikke skulle fremstilles i uniform.

GALLAUNIFORM: Det var denne uniformen Anders Behring Breivik ville politiet skulle hente i leiligheten, slik at han kunne bruke den under fengslingsmøtet. Foto: Faksimile fra manifestet

«En slik fremstilling vil - hensett til sakens svært alvorlige karakter - stride mot alles verdig, og virke unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende», heter det i beslutningen.

- Han fikk lese noen sider fra manifesten som handlet om hans ideologi. Han holdt på fem-ti minutter før dommeren stoppet ham. Han var ikke på noe tidspunkt hissig og godtok at han ble stanset, forteller Hatlo.

Reagerte på lukkede dører

Anders Behring Breivik reagerte også på at pressen manglet da han kom inn i rettssalen. I manifestet han har publisert på internett fremgår det at han ønsket å spre budskapet sitt til media på fengslingsmøte.

- Han spurte hvorfor, og fikk da opplest kjennelsen om lukkede dører. Det var tydelig at han hadde lyst til å gi en forklaring til omverden, sier politiadvokat Christian Hatlo.

I avhør har 32-åringen virket helt uanfektet i forhold til de to terrorangrepene han har innrømmet å stå bak.

- Han forklarer seg klart og tydelig. Han fremstår som intelligent i avhør, men handlingene han står bak gir jo et annet bilde, påpeker Hatlo.

Rolig i avhør

Ifølge politiadvokaten hadde også tingrettsdommer Kim Heger en rolig tone under rettsmøtet og det ble aldri noen aggressiv stemning.

- Han var rolig hele tiden. Innerst inne skjønte han nok at han ville bli fengslet, forteller Hatlo.

Da siktede ble spurt om han motsatte seg varetektsfengsling, svarte han kort:

- Jeg anerkjenner ikke dette rettssystemet.

Kan risikere 30 års fengsel

Ifølge NTB sier aktor, politadvokat Christian Hatlo at det kan være aktuelt å straffe Breivik med 30 års fengsel.

- Ja, det er helt klart noe som er aktuelt. Den nåværende siktelsen er bare foreløpig. Den umiddelbare konsekvensen av en slik utvidelse er at strafferammen blir utvidet til 30 års fengsel, sier han til NTB.

Det er bare forbrytelser som omfattes av det nye kapittelet i straffeloven om krigsforbrytelser som har en maksimalstraff på 30 års fengsel. For de aller verste forbrytelsene ellers er lovens maksimum 21 år.

Kapittelet ble tatt inn i revideringen av straffeloven fra 2005. Så langt er det bare forsøkt brukt paragrafer som omfatter krigsforbrytelser.

Dersom Breivik siktes for forbrytelser mot menneskeheten, kan han risikere 30 års fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder