NYBAKT MOR: Dalmatineren Berta (6) ble mor til 14 forrige torsdag. Foto: Ronald Johansen, VG

Nesten 101 dalmatinere

Cruella de Vil må holde seg unna Aase Jakobsens hus. Der holder nemlig 14 nyfødte dalmatinere til.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Av RIKKE LANGE/iTromsø og RONALD JOHANSEN (foto)

Matmor Aase har vært dalmatineroppdretter i 30 år. Jubileumsåret fikk den best tenkelige starten forrige torsdag, da Berta (6) fødte det store valpekullet: 14 søte små. Den 15. var dessverre dødfødt.

- Det tok syv timer fra den første kom til den siste var ute. Hun var jo diger, men jeg ante ikke hvor mange hun bar på. Det var først etter fire timer at jeg begynte å skjønne alvoret, forteller matmoren om fødselen.

STORT KULL: Aase Jakobsen har vært fikk en veldig god start på sitt 30. år som dalmatineroppdretter. Foto: Ronald Johansen, VG


Det er ikke første gangen Jakobsens dalmatinere får et slikt kjempekull. En av hennes hunder fikk på 80-tallet 14 valper og Berta fikk ni valper sist gang hun var drektig.

- Dalmatinere får generelt store kull. Det er som regel et sted mellom seks og åtte valper i slengen. 15 er derimot ganske mange, sier Jakobsen.

- Hvor mye arbeid er det egentlig med så mange valper?

- Det vil jeg helst ikke tenke på. Det går i ett! Morsomt er det jo, men jeg pleier å gå ned fem kilo underveis, ler Jakobsen.

OFTE STORE KULL: Dalmatinere får ofte store kull, men 14 er i særklasse. Foto: Ronald Johansen, VG


Hundemammaen selger dalmatinere til folk i hele Europa, USA, Australia og New Zealand. Med to premiehunder som foreldre, er de nyfødte valpene svært ettertraktet.

Noen er allerede lovet bort, men fortsatt venter noen på et nytt hjem. Jakobsen eier selv tre dalmatinere, som hun synes er helt fantastiske kjæledyr.

- Dalmatinere har et ufortjent dårlig rykte som vanskelige hunder. Det er ikke riktig. Så lenge du er konsekvent, er de verdens mest sjarmerende dyr. De er svært lærevillige så lenge du har en godbit på lur, for de er ekstremt glade i mat. De kan dessuten læres opp til å bli jakthunder, trekkhunder, narkotikahunder, ja - nesten hva som helst, forsikrer oppdretteren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder