2009: Nei til oljeboring ** Ett år før valget: Åpner for oljeboring

OLJE-MARTIN: Tidligere AUF-leder Martin Henriksen. Her foran Arbeiderpartiets kontorer på Youngstorget i 2009. Foto: Frode Hansen

- Tidligere AUF-leder sier ja til oljeboring for å bli Ap-topp

(VG Nett) Tidligere AUF-leder Martin Henriksens snuoperasjon fra nei til ja til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen beviser at AUF kun er en politikerfabrikk.

 • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over åtte år gammel

Det mener leder for Sosialistisk Ungdom (SU), Andreas C. Halse, etter at tidligere AUF-leder Martin Henriksen i Nordlys torsdag gikk ut og sa at han nå er plassert trygd på Aps partilinje i spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Partipisken svinger hardt

Utspillet kommer etter at det ble klart at Henriksen er innstilt på førsteplass på stortingslisten til Troms Ap.

- Det kan tyde på at det eksisterer en kultur i Ap og AUF med en partipisk som svinger veldig hardt over de som avviker fra partilinja. Det kan se ut som at det er nødvendig å forlate gamle standpunkter, for å få en posisjon, sier Halse til VG Nett.

Men slik må det være, sier Martin Henriksen til VG Nett.

- I alle parti og i alle regjeringer så er man en del av et lag og må forholde seg til det. Slik må det være, sier Henriksen til VG Nett.

SU-LEDER: Andreas Halse. Foto: SU

SU-lederen tar et kraftig oppgjør med regjeringskollegaen i Ap. Han mener Henriksens snuoperasjon bidrar til politikerforakt.

- At et politisk standpunkt kun er viktig inntil han får en posisjon gir lite troverdighet, og bidrar til politikerforakt. Man bør ikke

mene en ting som AUF-leder, og noe annet når man skal bli stortingsrepresentant. Politikken trenger ikke folk som vingler frem og tilbake, men politikere det går an å stole på, sier Halse.

- Viktigste miljøsaken

For det er ikke hvem som helst som nå snur i et av de virkelig

betente spørsmålene for Ap i Nord-Norge og den rødgrønne regjeringen.

Som AUF-leder gikk Martin Henriksen på talerstolen på Aps landsmøte og sa klimakampen var hans generasjons viktigste sak.
- Den viktigste miljøsaken akkurat nå er debatten om olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen. Den handler om hva vi skal leve av i fremtiden. Er gevinsten så stor at det er verdt å ta risikoen? AUF sitt svar på det er nei, sa Henriksen og fortsatte:

- Dette er en avgjørelse vi trygt kan overlate til neste generasjon. Om 20 år har vi kanskje teknologien som gjør det risikofritt å utvinne oljen, sa Henriksen til landsmøtedelegatene, og oppfordret dem til å lytte til ungdomspartiet og fiskeriinteressene som sa nei.

Men nå er AUF-lederen blitt

politisk rådgiver i Fiskeridepartementet, og ligger godt an til å få fast plass på Stortinget neste år.

- Jeg har aldri hatt noe religiøst forhold til hvor og når vi skal bore etter olje. Men det skal være gjennomtenkt og vi skal gå forsiktig frem, sier Martin Henriksen til Nordlys.

Tok dissens

Som AUF-leder tok Henriksen dissens i Aps programkomite, mot oljeboring. AUF arrangerte sågar en nasjonal oljekonferanse i Tromsø.

Artikkelen fortsetter under bildet

MILJØALLIERTE: Martin Henriksen og Bellona-leder Fredric Hauge kjempet sammen mot oljeboring. Foto: Eivind Griffith Brænde

- Vi skal mobilisere for å bevare de rike havområdene i nord også for framtidige generasjoner. Det må være helt uaktuelt for regjeringa å åpne for oljeboring utafor Lofoten og Vesterålen, uttalte han.

Men tid var ikke det viktigste, sier Henriksen nå.

- Poenget både da og nå, er at både miljø og kunnskap er avgjørende. Det er også det fornuftige utgangspunktet til regjeringen, sier Henriksen.

Aldri for vern

For i Nordlys uttaler Henriksen seg nå slik:

- Jeg har aldri vært for et sånt osteklokkevern av spesielle områder. Og jeg har ikke tenkt å skru av oljekranene i nord eller jage alle ingeniørene hjem, sier Henriksen og bekrefter at han står på moderpartiet Aps linje i spørsmålet.

- Jeg kjemper også hardt for at det skal bli ringvirkninger på land av petroleumsaktiviteten i landsdelen, sier Henriksen til Nordlys.

SU-lederen spør seg nå om 20 år har gått fryktelig fort for Henriksen.

- Jeg opplevde Martin som en våpendrager for den andre siden i Ap. Han var en av de mest tydelige stemmene som sa at oljeindustrien ikke trengte nye arealer i nord, sier Halse.

Dårlig signal

Han mener Henriksen nå sender dårlige signaler til ungdom som vurderer å melde seg inn i AUF.

- Dette vitner om fullstendig mangel på prinsipper. Det sender veldig dårlige signaler til ungdom som melder seg inn i AUF, fordi de har tro på et politisk prosjekt. Er AUF en institusjon som ønsker å skape forandring, eller en politikerfabrikk, hvor det er greit å være radikal som ung, men hvor du idet du skal få en posisjon i partiet, må føye deg lydig etter partipisken, sier Halse.

- Hva tror du har skjedd?

- Det som hvertfall ikke har skjedd, er at det har kommet noen vesentlige nye argument for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Dette vitner om en partikultur hvor det ikke er mulig å mene hva du vil når du skal få posisjoner, men hvor du må høre på Youngstorget for å bli belønnet, sier Halse.

- Hva gjør det med AUFs standpunkt i spørsmålet om oljeboring, at Henriksen nå snur?

- Det reduserer AUFs troverdighet betydelig. De viser nå at et standpunkt kun gjelder de får en posisjon oppi systemet. AUF har blitt et radikalt alibi som skal fange opp velgere til venstre for Ap, men som har begrenset innflytelse når alt kommer til alt, sier Halse.

- Tror du Henriksen måtte snu for å få førsteplassen på stortingslista?

- Det er mye som tyder på at det var nødvendig for å få førsteplassen. Jeg mistenker at dette handler mer om posisjoner enn om politikk, sier Halse.

- Ingen hemmelighet hva jeg mente

Martin Henriksen sier alle kandidater på Aps stortingslister går til valg på Aps politikk.

SJEFEN: Martin Henriksen er politisk rådgiver til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Foto: Trond Solberg


- Alle kandidater går til valg på partiets program etter en demokratisk prosess, inkludert meg, sier Henriksen til VG Nett.

- Du var svært tydelig i dette spørsmålet som AUF-leder. Hvorfor er du ikke det nå?

- Nå har jeg en rolle i regjeringen. Og da er det naturlig at jeg forholder meg til regjeringens politiske plattform, sier Henriksen.

Han sier han ikke kan ha den samme holdningen som politisk rådgiver i Fiskeridepartementet, som han hadde som AUF-leder.

- Det er ingen hemmelighet hva jeg mente som AUF-leder. Som politisk rådgiver, forholder jeg meg til regjeringens politikk. Den sier at miljøhensyn skal veie tungt, og det mener jeg fortsatt, sier Henriksen.

- Har det kommet frem ny kunnskap i det siste, som gjør at du nå har et annet syn på saken?

- Vi får trekke konklusjonen når vi har fått inn all kunnskapen. Det blir feil av meg som politisk rådgiver å trekke den endelige konklusjonen, før vi har hele grunnlaget, sier Henriksen.

Les også

 1. «Isbjørner» pågrepet etter oljedemonstrasjon

  Russisk politi pågrep onsdag ti Greenpeace-aktivister, flere av dem med isbjørnkostyme, utenfor kontorene til…
 2. AUF vil diskutere ordningen med skoledebatter

  Etter ett år med unntakstilstand, ønsker Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) en diskusjon om hva slags form framtidige…
 3. - Borten Moe fører Frp-politikk

  Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen roser olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) opp i skyene, og sier han kan…
 4. Nominasjonskomiteen splittet om AUF-Eskil

  (VG Nett) Alt tyder på at nominasjonskomiteen i Telemark Ap vil være splittet om AUF-lederens kandidatur når den…
 5. Norge sier nei til russisk kystvakt-samarbeid

  (VG Nett) Russland vil drive felles fiskeriinspeksjoner med Norge i fiskerivernsonen ved Svalbard. Norge sier blankt nei.
 6. - Ap-topper tviler på SV

  Flere Ap-topper skal være usikre på om SV lar seg redde med dagens leder, organisasjon og strategi.

Mer om

 1. Olje og gass
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Stortingsvalg 2013

Flere artikler

 1. KrF nekter å føye seg i oljesaken

 2. Arbeiderpartiets egne lover oljeopprør

 3. Tromsø Ap vil vrake Brennas samboer

 4. Ut mot statsråd Linda Helleland: – Med jug skal oljeindustrien fremmes!

 5. Troms Ap vil trolig ha Henriksen og Knutsen på topp

Fra andre aviser

 1. Nordland Ap snur om oljeboring i Lofoten – sier nei

  Aftenposten
 2. Vil ikke endre Ap-listen i Troms

  Aftenposten
 3. Ap vil åpne Lofoten i neste periode

  Aftenposten
 4. Aps håndsrekning til SV

  Aftenposten
 5. LO: Trasig hvis man kommer med trusler om regjeringssamarbeid

  Aftenposten
 6. Distriktsministeren advarer mot regjeringens oljepolitikk for havområdene utenfor Lofotoen.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no