Sult-saken: Uenige om hva som blir sagt i avlyttede samtaler

Under den hemmelige etterforskningen av Metkel Betew og kretsen rundt ham, tok politiet i bruk alle verktøy. Men det er ikke alltid lett å forstå hva som blir sagt i de avlyttede samtalene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I dag ble flere slike samtaler fra telefon- og romavlytting spilt av i Oslo tingrett, hvor 13 menn sitter tiltalt for blant annet narkotikavirksomhet, planlegging av ran og drapsforbund.

Påtalemyndigheten mener at Metkel Betew, sammen med tre andre tiltalte, planla et spektakulært ran av en verditransport fra høsten 2014 og frem til august 2015. Målet skal ha vært et Swiss Air-fly på Gardermoen.

En av de tiltalte, som jobbet på flyplassen – tok bilder av flyet – noe påtalemyndigheten mener han gjorde på bestilling fra Betew slik at de kunne brukes i planleggingen av ranet.

Sult-tiltalt (30): Betenkelig hvis politiet opererte i fylla

«Tjuven» eller «tjukken»?

To spørsmål som meldte seg var også om Nokas-dømte Metkel Betew i noen av de avlyttede samtalene snakker om gamle dager, og da nærmere bestemt generelle historier om andre Nokas-dømte, som for eksempel David Toska, eller om samtalene kan knyttes opp mot planleggingen av et nytt ran.

TILTALT: Metkel Betew (til venstre) er tiltalt i Sult-saken. Her med sin forsvarer Marius Dietrichson. Foto: Tore Kristiansen VG

Imran Saber skjelte ut politiet: Glem Eirik Jensen-saken

Betew mener det snakkes om i samtalene gamle dager.

Under samtalene sitter Betew i en bil sammen med en medtiltalt øst for Oslo sentrum, og bilen er romavlyttet. Politiet mener Betew i tidsrommet for denne avlyttingen kan ha møtt noen om det angivelige planlagte ranet, men de har ingen sikre holdepunkter for det.

Les også: Sult-tiltalt: Jeg var bare en kontordame

I retten i dag diskuterte forsvarer Marius Dietrichson dette med politiets hovedetterforsker.

En del av diskusjon gikk ut på om Betew og en av de andre tiltalte snakker om «tjuven», som i tyven, eller om «tjukken», som skal være kallenavnet på David Toska.

To måneder spaning – én rapport

Den 37 år gamle mannen som jobbet på Gardermoen, som er eks-landslagsspiller, nekter straffskyld for ransplaner og forsøk på ran. Hans forsvarer, Kaja de Vibe Malling, opplyste for retten at en undercover-agent fulgte den nå tiltalte på Gardermoen over en lengre periode.

Les også: Politiet innførte 50 kilo hasj til Norge

Fra dette angivelig to måneder lange spaningsoppdraget er det kun fremlagt én spaningsrapport.

Blant annet blir det beskrevet i rapporten at det ser ut som eks-landslagsspilleren filmer skjermer med klokken sin. I ettertid er det avklart at det ikke fantes noen kamera-funksjon på klokken og at det bare var et helt ordinært armbåndsur, ifølge de Vibe Malling.

Hun spurte påtalemyndigheten om det faktisk bare forelå én rapport fra spaningsoppdraget – og ville ha mer informasjon rundt mandatet for oppdraget.

Kontaktet ransdømte

Hovedetterforskeren på saken presenterte i dag navn på andre ransdømte, som Metkel Betew var i kontakt med etter at han ble prøveløslatt fra forvaring i 2014.

Et av vilkårene for prøveløslatelsen var han ikke skulle ha kontakt med kriminelle miljøet, blant andre Nokas-dømte.

VG har tidligere skrevet om at Betew, ifølge en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett, hadde kontakt med 40 kriminelt belastede personer etter at han ble løslatt.

Blant dem, Nokas-dømte Toska og Kjell Alrich Schumann. Disse navnene, og andre menn med ransdommer, ble i dag tema.

VG har tidligere omtalt at politiet mener Betew har hatt kontakt med flere tungt kriminelle personer, blant annet Nokas-dømte David Toska og Kjell Alrich Schumann.

I dag ble det fremlagt telefonavlyttede samtaler som peker mot at Betew i denne perioden, hvor påtalemyndigheten mener han planla ranet, også møtte Nokas-dømte Ridwan Halimi med flere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder