Mann løsnet skudd i Oslo: Siktet for ulovlig befatning med skytevåpen

INNENRIKS

STORTORVET (VG) Mannen i 20-årene som skjøt rundt seg på Stortorvet i Oslo er siktet for grov ulovlig befatning med skytevåpen.

  • Hege Wallenius
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
  • Signe Rosenlund-Hauglid
  • Morten S. HopperstadKrimjournalist
Publisert: Oppdatert: 06.11.17 09:55

Det opplyser vaktleder Thomas Pedersen Enger ved Krimvakta i Oslo politidistrikt til VG.

Politiet i Oslo meldte søndag morgen på Twitter at de hadde kontroll mannen som skjøt mot bygninger i området rundt Stortorvet i Oslo.

– Rett etter klokken 9 fikk politiet melding om at en mann gikk rundt i Oslo sentrum med en pistollignende gjenstand. Vi fikk også melding om at det var hørt smell. Denne mannen har vi tatt kontroll på i bakgården til Oslo domkirke, sier innsatsleder Svein Arild Jørunland til pressen på stedet søndag formiddag.

Ethånds skytevåpen

Den mistenkte er en mann i 20-årene, skriver politiet på Twitter.

– Vi ser svært alvorlig på skyting i offentlig rom. Det utsetter allmennheten for stor fare og skaper frykt i befolkningen, sier Enger.

Ifølge vaktlederen, skjøt siktede med et ethånds skytevåpen.

– Det var ikke et grovt kaliber. Vi har tatt hånd om våpenet, sier Enger.

Har du foto eller video? Kontakt VG her.

Avfyrte flere skudd

Jørunland bekrefter at det er avfyrt flere skudd, og han har skutt mot minst én bygning. Det er ingen opplysninger så langt om at han skal ha truet personer, ifølge innsatslederen.

– Det vi vet, er at han har vært i Brugata, han har vært på Stortorvet, og vi vet at han har vært i bakgården til domkirken, der han ble pågrepet av væpnet politi, sier Jørundland til VG.

Et butikkvindu på Stortorvet og et i Møllergata har skader som politiet mener kan stamme fra skudd.

Politiet skriver på Twitter at mannen ble pågrepet bak Oslo domkirke etter en konfrontasjon hvor han ikke ønsket å etterkomme politiets pålegg.

– Han var i besittelse av et skytevåpen han ikke ville legge fra seg, så det ble truet med bruk av skytevåpen, men det ble ikke avfyrt skudd fra politiet, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand.

Kan ha bodd på hotell på Tøyen

Oslo-politiet sier til VG at politiet så langt ikke kan bekrefte med 100 prosent sikkerhet at det var skarpe skudd. Våpenet blir nå undersøkt av kriminalteknikere. Operasjonslederen sier til Nettavisen at mannen har sagt at han avfyrte to-tre skudd.

– Det er snakk om en forvirret mann. Han har gitt en forklaring, og den vil jeg ikke gå inn på i detalj. Men det jeg kan si er at det ikke dreier seg om terror eller noe i den retningen, sier Hekkelstrand til Nettavisen.

Politiets beredskapstropp undersøkte Best Western Kampen hotell på Tøyen ved 12.00-tiden søndag.

– Vi har gjort undersøkelser ved hotellet fordi vi har fått indikasjoner på at den mistenkte mannen har oppholdt seg der natt til søndag og i morgentimene i dag, sier operasjonsleder Hekkelstrand til VG.

Politiet jobber nå med å kartlegge hvor mannen beveget seg før skytingen. En person er innkalt til avhør som vitne i saken, opplyser Hekkelstrand.

Vitne: Hørte tre skudd

VG har snakket med et vitne som så mannen gå ned gjennom Stortorget.

– Jeg hørte tre skudd og så gikk han ned mot kirken. Han gikk rundt her. Han var en veldig ung mann med en pistol i hånden. Hørte ikke mer enn tre skudd, sier et vitne og peker opp mot vinduet der et skudd har knust ruten.

– Var du redd?

– Nei, jeg er fra Jemen så jeg har hørt skudd før.

– Hva så du av pistolen?

– Den var ekte og liten.

Politiet opplyser ikke hva slags skytevåpen som er blitt brukt.

Krimvakta opplyser at den siktede mannen i 20-årene har vært i et innledende avhør søndag ettermiddag, og at avhøret fortsetter mandag. Han vil også bli undersøkt av lege.

– Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer fra siktede eller vitners avhør, men ut fra hva de har sagt, så er ikke skytingen terrorrelatert, sier Enger.

Politiet fortsetter søndag med ransaking av siktedes oppholdssteder, vitneavhør og krimtekniske undersøkelser.

– Han har oppholdt seg på et hotellrom i sentrum, sier vaktlederen.

Kilde: VG/NTB