Renere luft kan gi verden hete-sjokk

Forskere kan ha undervurdert drivhuseffekten

BERGEN/OSLO (VG) Tror du verden blir et bedre sted om vi fjerner miljøfiendtlig svovel- og sotutslipp til atmosfæren? Du tar feil.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

BEKYMRET: Klimaforsker Gunnar Myhre ved Cicero - Senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo. Foto: Nils Bjåland

Årsaken er det klimaforskere har døpt «global dimming»: Solen skinner ikke på oss slik den gjorde før.

Over hele verden er det nå målt en umerkelig demping av sollysets intensitet på grunn av store mengder sot- og støvpartikler i atmosfæren.

Målinger som er gjort over store deler av verden, tilsier at sollysintensiteten er redusert med fra 10 til 30 prosent ulike steder i verden. Høyest reduksjon er funnet i tidligere østblokkland, men på De britiske øyer er reduksjonen målt til 10 prosent, og det doble i Midtøsten.

Kan bli katastrofalt

Nå snakker klimaforskere åpent om at klimaendringene på jorden kan være undervurdert: At «global dimming» har dempet soloppvarmingen og dermed skapt et falskt bilde av hvor alvorlig drivhuseffekten i virkeligheten er.

Og at i det øyeblikket vi setter i gang prisverdige tiltak som å fjerne utslipp av sot- og svovelpartikler til atmosfæren, så går solinnstrålingen tilbake til normalen igjen - bare på få uker. Virkningen kan bli katastrofal.

- Jeg er enig i at dette er bekymringsfullt, sier klimaforsker Gunnar Myhre ved Cicero - Senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo.

Han og flere kolleger publiserte i 2001 en gransking av de to kalde tiårene verden opplevde etter 2. verdenskrig:

- Disse kalde årene, på 1950- og 1960-tallet, kan skyldes de veldige utslippene av sot, svovel og andre partikler som et resultat av den veldige industriutviklingen. Dette kan ha vært det vi nå kaller «global dimming», men før vi fikk noen temperatureffekt av drivhusgassene, sier Myhre.

Forskningsprosjekt

Han står midt i et norsk forskningsprosjekt som tar sikte på å bringe mer klarhet i faren ved å fjerne «global dimming».

- Av alle de faktorene som har innvirkning på klimaet, er nettopp effekten av disse små støvpartiklene det vi vet minst om.

- Svovel, i likhet med de fleste andre partiklene som sot og nitrat, har en kort levetid i luft. Det vil ta en uke eller to fra vi stanser svovelutslippene, til atmosfæren er fri for svovelpartikler. Og svovel har en reflekterende effekt på sollyset - de varme strålene forsvinner ut igjen i rommet. Derimot er levetiden for klimagassen CO{$1330} i atmosfæren fra 100 til 200 år.

- Den største faren er at idet verden virkelig forstår farene ved drivhuseffekten, og bestemmer seg for å redusere klimagassutslippene, ja da vil de automatisk også fjerne utslippene av slike støvpartikler. Og da kan vi få en dødelig dobbeltvirkning: økt oppvarming samtidig med at nedkjølingen brått forsvinner, sier Myhre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder